Bajnokok Ligája

Ellenfélnéző: Lokomotiv Moszkva



Második csoportellenfelével csap össze a Bayern München kedd este a Bajnokok Ligájában – ezúttal idegenben. Mutatjuk, mit kell tudni a Lokomotiv Moszkva klubtörténetéről, a jelenlegi szezonjáról és keretéről.

A Lokomotiv Moszkvát (vagy oroszról magyarról való átírásban: Futbolnij Klub Lokomotyiv Moszkva) 98 évvel ezelőtt alapították az szovjet fővárosban. A csapat eredeti neve Kazanka volt, ám 1936-ban a vezetőség a ma is használatos Lokomotiv (mozdony) elnevezésre váltott. A két háború közötti korszakban az együttes arról volt híres, hogy a szovjet vasút vonalán elhelyezkedő településekről szedett össze labdarúgókat, akik a Lokomotiv Önkéntes Sportegyesület égisze alatt futballoztak. A klubot atájt a Nemzeti Közlekedésügyi Minisztérium irányította és az egyik későbbi leányvállalatuk a tulajdonos napjainkban is, az Oroszországi Vasútak.

A Szovjetúnió idejében nem termett sok babér az egylet háza táján, hisz csak két trófeát emelhettek a magasba a rendszerváltásig: 1936-ban és 1957-ben nyerték meg az ország labdarúgókupáját. Az 1990-es évek elején még mindig a leggyengébb moszkvai csapatként volt számontartva a Lokomotiv, ám a kétezres évekre fokozatosan erősebbé vált a gárda, mígnem a 2002-es szezonban (akkoriban még egy naptári évben rendezték a bajnokságokat) történelme során először elhódította az orosz bajnoki trófeát. A sikert azóta két cím követte még, 2004-ben, illetve a 2017/18-as idényben. Az Orosz kupában is igyekezett csúcsra jutni a Loko’, az elmúlt húsz évben hatszor húzták be a sorozatot, legutóbb a 2018/19-es évadban.

Legendary Game | FC Lokomotiv Moscow

Dmitri Loskov a klub mindenkori legjobb játékosa, aki több, mint 400-szor öltötte magára a zöld-prios mezt és ezeken a találkozókon 128 találatot jegyzett. 2013-ban vonult vissza a profi labdarúgástól, majd 2017-ben egy bajnoki erejére visszatért kultikus klubjához.



A Bayern a legrangosabb európai kupasorozatban még nem meccselt a moszkvaiakkal, ám az 1995/95-ös UEFA-kupa első fordulójában két mérkőzésen is megvívott velük. Egy müncheni 1-0-ás vereség után Oroszországban 5-0-ra nyertek a bajorok, majd egészen a kupa elhódításáig jutottak.

A tavalyi idényben másodikok lettek a Premjer-Ligában, így automatikusan a BL csoportkörében indulhattak. Májusban a vezetőség kinevezte a csapat élére Marko Nikolicsot, aki 2017-től 2019-ig a Videoton vezetőedzője volt és akikkel a 2017/18-as szezonban az Európa-ligába jutott. Az idei bajnokságot 12 találkozón 6 győzelemmel és 3-3 döntetlennel, valamint vereséggel kezdte a Lokomotiv. A legutóbbi fordulóban hazai pályán meglepetésre kikapott a Vasútcsapat, a tabella asló felében lévő Rotor Volgográd győzte le őket 2-1-re. A Bajnokok Ligájában egy ikszszel nyitottak a Salzburg ellen. A 2-2-es döntetlen során Szoboszlai Dominik is betalált az ellenfél színeiben.

Eder két éve igazolt végleg a Moszkvához, ám a számításai nem igazán váltak be, hisz 72 mérkőzésen csak 13-szor szerzett gólt, idén pedig még nem rezgette meg a hálót. A portugál azonban 2016-ban örökre belevéste magát a futball történelemkönyvébe, amikor az Európa-bajnokság döntőjében ő szerezte a győztes gólt a portugál nemzeti csapatban Franciaország ellen (1-0).

A keret legértékesebb játékosa a lengyel Grzegorz Krychowiak (16 m. €), aki januárban lesz 31 esztendős. A szurkolók kedvencei közé tartozik még az egyik Miranchuk-iker, Anton, illetve a Zöld-foki köztársasági csatár, Zé Luis is. Ám nem ők, hanem a háromgólos orosz, Fedor Smolov a csapat gólkirálya és egyben a legveszélyesebb játékosa. A nyáron erősítésnek érkezett még a guineai Francois Kamano is, aki egyelőre még nem találta meg a helyét az orosz fővárosban.

Az idei szezon statisztikái szerint nem túl gólerős a Loko és ez valószínűleg nem fog változni az RZD Arenában, a címvédő ellen sem. Az orosz csapat stadionját egyébként 1923-ban építették, majd 2002-ben újították fel, lelátóira pedig 30 ezer ember fér el.

Ellenfélnéző: Lokomotiv Moszkva
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top