A november közepi válogatott szünet előtt még utoljára kesztyűt húz a Bayern München, az ellenfél pedig nem más lesz, mint a Bundesliga második helyén álló Borussia Dortmund, amely hazai pályán fogadja a pontegyenlőséggel előtte álló címvédő bajorokat. Mutatjuk, mit kell tudni a 128. Klassiker előtt!

A két csapatról

Hat fordulót követően a BVB és a Bayern is 15 egységet gyűjtött össze a bajnokságban. Míg a müncheniek a Hoffenheim otthonában kaptak egy négyest, addig a sárga-feketék az Augsburg otthonában szenvedtek el egy meglepő 2-0-ás vereséget – ráadásul ugyanabban a fordulóban, a második játéknapon. Az azóta lejátszott négy ligameccsen viszont a Bayern bizonyult jobbnak: ugyan ezeken a meccseken 5 gólt is kapott a védelem, a Dortmundnál így is majdnem kétszer annyi gólt lőttek Lewandowskiék. Ezt kiegyensúlyozva a Borussia rendelkezik az idei évad legjobb defenzív alakulatával, hisz eddig mindössze két gólt szedtek be, ahogy már említettük, mindkettőt az Augsburg elleni idegenbeli mérkőzésen.

Lucien Favre tehát bízhat hátsó embereiben, elsőrosban az elmúlt két mérkőzésen a Bundesliga heti álomcsapatába kerülő ex-Bayernes Mats Hummelsben, aki ezen a találkozón is egészen biztosan kezdeni fog. A világbajnok német középhátvéd ráadásul ezeken a találkozókon háromszor be is talált, ezzel pedig elmondhatja magáról, hogy az idei idényben a rivális csapat második legeredményesebb játékosa a házi táblán. Az első ezen a listán nem is lehetne más, mint a norvég csodatini, Erling Braut Haaland, aki a hét közepén a Club Brugge otthonában is duplázni tudott, ezzel pedig már négy mérkőzés óta tart góllövő sorozata. A Borussia legutóbbi bajnokiján ő nem játszott, ezúttal viszont Favrénak nem kell a hiányzók miatt idegeskednie, mivel csak két kiesővel számol a klub: a már augusztusban megsérülő Dan-Axel Zagadou és a kezdőből már régen kikerülő Marcel Schmelzer sem lesz ott biztosan a Signal Iduna Parkban.

FC Bayern München gewinnt gegen den BVB den Supercup - WELT

A legutóbbi három rangadón mindegyikén a Bayern győzött, nyolc gólt rúgva és kettőt kapva. A két csapat legutóbb a DFB-szuperkupa mérkőzésén találkozott, amikor előbb Tolisso és Müller talált be, majd Joshua Kimmich szerezte meg a győztes gólt a mérkőzés hajrájában.

A Bayern München a mérkőzés egyértelmű favoritjaként öt játékos hiányában kényszerül Dortmundba utazni. Nianzou és Davies továbbra is sérültek és Süle, valamint Zirkzee sem léphetnek pályára COVID-fertőzés veszélye miatt. A szezont nagyszerűen kezdő Corentin Tolisso visszatérhet a csapatba kétmeccses eltiltása után, illetve Leon Goretzka, aki a Salzburg elleni 6-2-es győzelem előtt szedett össze vádlisérülést, újra Hansi Flick rendelkezésére állhat. A bajnokságban eddig összesen 18-szor betaláló Lewandowski, Müller, Gnabry trió is fixen ott lesz a kezdőben. Utóbbival egyébként pont a tegnapi nap folyamán jelent meg cikkünk, amelyben még egyik kérdésünkre is válaszolt!

A többi hetedik fordulós mérkőzés közül a Bremen és Köln meccse már tegnap lezajlott (1-1), míg a mai napon 15:30 többek között a Gulácsi Péterrel és Orbán Willivel felálló Lipcse fogadja a Sallai Rolandot keretében tudó Freiburgot, a Hertha pedig az Augsburg otthonába látogat. Holnap is lesz mérkőzés: a Wolfsburg a Hoffenheimet fogadja délután fél négytől, majd 18 órától jön a forduló másik nagy rangadója, a Leverkusen-‘Gladbach meccs.

Süle kiesése miatt valószínű, hogy Alaba fog kezdeni a védelem közepén.




A mérkőzés számokban

Haaland átlagban 77 percenként talál be a bajnokságban. A norvég eddig 5-ször volt eredményes. Lewandowski viszont már tízszer, az ő átlaga pedig félelmetesebb is: 37 perc kell neki, hogy megrezgesse a hálót.

A dortmundi Reyna és a Bayern védője, Chris Richards is most kapott először meghívót az Egyesült Államok válogatottjába.

A Bayern 6 forduló után szerzett 24 gólja mindenkori Bundesliga-rekordnak számít.

Robert Lewandowski 12 mérkőzésen 16-szor lőtt gólt korábbi klubjának. Az ellenfél csapatából ketten is vannak, akik korábban már szolgálták a Bayernt: Emre Can és a már említett Mats Hummels.

Joshua Kimmich döntötte el a legutóbbi két Klassikert. Az előző bajnokság 28. fordulójában egy szenzációs góllal nyerte meg a meccset a Bayernnek, a szezon elején pedig a DFB-szuperkupában talált be.

Flick nem sokkal több, mint egy éve vette át a Bayern vezetőedzői pozícióját. Második témeccsén és egyben első Bundesliga-találkozóján pont a Dortmund volt az ellenfél, a bajorok pedig 4-0-ra nyertek.

Nyilatkozatok

Lucien Favre, a Dortmund edzője: „Magunkra koncentrálunk és már nagyon várjuk a mérkőzést. A Bayern minden szempontból tökéletes csapat. Magasan presszingelnek, kockáztatnak. Természetesen ennek megvannak a maga pozitívumai és negatívumai is. Az előző két mérkőzésünk a Bayern ellen kiélezett volt. Még jobb teljesítményt kell nyújtanunk és jól kell védekeznünk.”

Hansi Flick: „A Dortmund egy kiemelkedő csapat, nekik van a legjobb védelmük a Bundesligában. Jól kontráznak és mozognak mélységbe, gyorsak a játékosaik. Csapatként kell játszanunk, mint legutóbb. Várom a meccset, ez mindenki számára egy nyalánkság. Nem Haaland az egyetlen, akire oda kell figyelnünk. Az egész csapatnak 100 százalékon kell pörögnie. Fontos, hogy meccseket nyerjünk. Kiemelkedő játékot láttunk Salzburgban, de sok teret hagytunk nekik. A Dortmund ellen ezt jobban kell csinálnunk. Mindazonáltal nagyon meg kell dicsérnek a csapatomat. Nagyszerű, amit az elmúlt hetekben és hónapokban nyújtottunk, ez nem mindennapos teljesítmény. A Dortmund ellen kevesebb hibát kell vétenünk.”

A Bayern vezetőedzőjének teljes meccs előtti sajtótájékoztatóját itt olvashatjátok.

Az ex-Schalke-játékos Manuel Neuer számára még szenvedélyesebb lehet a találkozó. Rajta kívül Choupo-Moting, Goretzka és Nübel is focizott a szebb időket megélt gelsenkircheni klubban.

Előzetes kezdőcsapatok

Dortmund: Bürki – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Bellingham, Witsel – Sancho, Reus, Reyna – Haaland

Bayern: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Hernandez – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski

A mérkőzést 18:30 perctől a Sport 1 közvetíti, élőben!

Megléphetünk a Klassikeren | Előzetes: BVB – FCB
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top