Interjúk és nyilatkozatok

Choupo-Moting: „Gyilkos ösztön” tekintetében Lewa a legjobb

IMAGO


A Bayern 31 éves támadója a Sport BILD-nek adott interjút.

 

Herr Choupo-Moting, a karrierje során soha nem fizettek magáért – csak azt az 50 ezer eurós kölcsönt, amikor a HSV-ből a Nürnbergbe ment. Ferde szemmel néznek ezért magára a Bayern öltözőjében?

Az öltözőben ez soha nem is volt téma. Eddig azt hittem, hogy soha egy centbe se kerültem, az 50 ezer már teljesen kiment a fejemből, de már rémlik! Ebből is látni: Egyszerűen egy példaértékű játékos vagyok, mindig kitöltöm a szerződésemet (nevet).

Nyáron Párizsban járt le a kontraktusa. Mire gondolt, amikor először hallott a Bayern érdeklődéséről?

Hosszabbítani akartak velem, boldog voltam ott. De Németország mindig ott volt a látókörömben és figyeltem a topklubokat is, hogy lehet-e valahol hely számomra. Ekkor került az ügynököm kapcsolatba a Bayernnel. Miután Hasan Salihamidzic jelentkezett nálam és beszéltem Hansi Flickkel is, világossá vált, hogy ezt akarom! Óriási megtiszteltetés hamburgi srácként a legnagyobb német klubnál játszani. München egy szuper város, karrierszempontból ez egy nagyon fontos lépés volt számomra.

Cameroonian Choupo-Moting passes from PSG to Bayern Munich - Teller Report

HSV, Nürnberg, Mainz, Schalke, Stoke, PSG, Bayern: ingyenes játékosként is szépen mászott a ranglétrán.

Kisgyermekként egy álmom volt, hogy egy topcsapatnál játszhassak. Valahogy ez lépésről lépésre sikerült.

Miben különbözik a Bayern és a PSG élete az öltőzőben?

Párizsban leginkább spanyolul beszéltem a srácokkal, valószínűleg ez volt a legnagyobb különbség. A Bayernnél tényleg nagyon rövid időn belül teljesen be tudtam illeszkedni.

Neymart sok sztárallűrrel rendelkező játékosnak tartják. Párizsban a barátja volt. Milyen ő valójában?

Sokat beszélnek róla, de soha nem éreztem nála a sztárallűröket. Ő egy szuper srác, de ugyanez jellemzi az összes többi nagyágyút is: Kylian Mbappét, Edinson Cavanit vagy Thiago Silvát is. Nyilván nehéz egy Neymar vagy egy Mbappé számára, mert mindig középpontban állnak és ahol csak felbukkannak, mindenki aláírást akar tőlük. A magánéletben remekül megértettük egymást, csapatként is sok dolgot csináltunk együtt.
Substitute Choupo-Moting the hero as PSG score twice in injury-time to break Atalanta hearts - Eurosport

Hogyan kellene ezt elképzelnünk?

Akárcsak egy normális foglalkozásnál a kollégák között, közöttünk is jó volt a kapcsolat. Sok játékosnak van Párizsban gyermeke. Amikor a gyermekeink születésnapjait ünnepeltük, szinte az egész csapat ott volt. Edinson Cavani és Mbappé is, akiknek nincs is gyermekük.

Szeretett rollerral közlekedni Párizsban, megjelent különböző divatshow-kon is.

Egyszerűen csak azt akarom csinálni, ami élvezetet nyújt számomra. Szeretem a kultúrát, az utcai stílust és a divatot. Szívesen deszkázom, ahogy a fiam is. Párizsban néha gördeszkával mentem az edzésre. Páran megmosolyogták, de ezután sok játékos kipróbálta és szerintük is királyság.

A Säbenerre is eldeszkázott már?

Ha jó az idő, miért is ne? De szívesebben nézném meg előbb az angol kertben a szörfösöket – ha a korona-szabályokra való tekintettel ez ismét lehetségessé válik.

FC Bayern: Eric Maxim Choupo-Moting über Zeit bei PSG, Lewandowski und Boateng - FC BAYERN MÜNCHEN - SPORT BILD

Neymar és Mbappé után most Lewandowskival játszik együtt. Ki a legjobb hármójuk közül?

Három különböző típusú játékosról van szó. A „gyilkos ösztön” tekintetében Lewandowski jelenleg az elsőszámú, őrületes, hogy milyen gyakorisággal talál be. Ez nem szerencse, hanem tudás, joggal lett ő az év európai játékosa. Pár dolgot el tudok lesni tőle: hogyan tartja meg és vágja be a labdát. Azonnal jó viszonyba kerültünk.

Egy átlagos futballszurkoló nehezen értheti meg, hogy miért igazol egy olyan csapathoz, ahol a világ legjobb támadói vannak a pozíciójában.

Nem igazoltam volna ide, ha nem lettem volna biztos abban, hogy megkapom a játékperceimet. Egy csapat nem csak tizenegy játékosból áll. Minden játékos fontossá válik valamikor. Ez történt az előző, párizsi szezonomban is. Elégedett vagyok a szerepemmel, de világos, hogy azoknak kell a legtöbbet játszaniuk, akik a legjobb állapotban vannak. Robert a csapattársam és együtt akarunk sikereket aratni. Cavani is a barátom volt, nem csak a versenytársam.Hogyan fogadták, hogy a Bayern nem akar hosszabbítani Jerome Boatenggel?

Ez egyáltalán nem téma nálunk. Azt hiszem, hogy ettől függetlenül laza maradt. A futballban bármi lehetséges, várjuk ki mi történik a szezon végéig. A Párizzsal lejárt a szerződésem, de meg akartak tartani. Jerome egy olyan játékos, aki bármelyik csapat számára képes segítséget nyújtani. Amíg bizonyít a pályán, nem kell a kort figyelni.

A PSG edzője, Thomas Tuchel 2018-ban sokáig edzőjelölt volt Münchenben. Megvan benne az, ami a Bayern irányításához szükséges?

Hansi Flick személyében egy szuper munkát végző edzőnk van! De azt hiszem, hogy Thomas Tuchelben is megvan a potenciál, hogy sok topklubot irányítson. Nagyon kompetens személy, képes egy csapatot a következő szintre emelni. Én jól kijöttem vele, emberként és játékosként is.

Choupo-Moting: „Gyilkos ösztön” tekintetében Lewa a legjobb
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top