Klubvilágbajnokság

A klubvébé-döntő a tét | Al Ahly vs. Bayern

Ma este összecsap Afrika és Európa legjobb klubja, a Bayern München és az egyiptomi Al Ahly, hogy eldöntsék, ki jusson be a 2021-es FIFA-klubvilágbajnokság fináléjába. Mutatjuk, mit kell tudni a felekről.

Az észak-amerikai BL-győztes mexikói Tigres csapata tegnap 1-0-ra legyőzte a Libertadores-kupa-győztes brazil Palmeiras együttesét és így eldőlt, hogy a torna döntőjében André Gignacék lesznek a mai meccs győztesének ellenfelei. Mexikói klub egyébként ezelőtt még sohasem jutott be a világkupa utolsó felvonásába. Közben pedig az is hivatalossá vált, hogy a kiírás 6. helyén a dél-koreai Ulsan Hyundai, míg ötödikként a katari Al Duhail zárt.

Most viszont a második elődöntőn, tehát az Al Ahly és a Bayern München összecsapásán van a sor. Az egyiptomi egyesületet 1907-ben alapították és – a Bayernhez hasonlóan – hazájában rekordbajnoknak számít. 42 bajnoki címük mellet 37 kupasikerük van, összesen pedig 9-szer nyerték meg az afrikai konföderáció (CAF) legrangosabb klubsorozatát. Hatodik alkalommal szerepelnek Klub-világbajnokságon, viszont még sosem nyerték meg azt, ellenben a Bayernnel, akik 2013-ban a marokkói Raja Casablancát győzték le 2-0-ra. Papíron tovább rontja a kairói klub esélyeit, hogy afrikai csapat eddig csak kétszer jutott be a fináléba a klubvébék történetében, győzni pedig még sosem tudtak.

Image result for al ahly caf champions league

Az ellenfél játékoskerete összesen 25 és fél millió eurót ér, legértékesebb labdarúgója pedig a 20-szoros egyiptomi válogatott kapus, Mohamed El Shenawy (2,5 millió €), aki egyben a csapatkapitány is. A Tranfermarkt szerint összesen kétmillió eurót érő Kahraba és Mohamed Sherif a két házi gólkirály az együttesnél 4-4 góllal. „Nagy nevek” is szélesítik az Al Ahly keretének repertoárját, hiszen Nedved és Beckham becenevű focisták is jegyezve vannak a Bayern elleni csapatba.

Az edző, az 56 esztendős Pitso Mosimane még nem vesztett mérkőzést októberben átvett klubjával (22 meccs, 18 győzelem, 4 döntetlen), most azonban a torna toronymagas esélyese ellen kell helyt állnia. Az Al Duhail ellen győztes negyeddöntő során az El Shenawy – Maaloul, Ashraf, Benoun, Hany – Fathi, Soleya – Mohamed, Afsha, El Shahat – Bwalya kezdő startolt, így elképzelhető, hogy ezúttal is ezzel a tizeneggyel operál a dél-afrikai szakember.

 

A Bayern München egy szerencsétlen reptéri incidens után tegnap érkezett meg Dohába és Hansi Flick kerete azóta edzést is tartott a katari fővárosban. A nevezett keret összes tagja bevethető, így a legjobb Bayernre számíthatunk ma este héttől, a két csapat első hivatalos találkozóján.

Nyilatkozatok

Hansi Flick: „Olyan folyamatok zajlanak, mint minden meccsünknél. Van egy elemzési részlegünk, akik felkészítenek bennünket az ellenfélre, mi pedig az utolsó felkészítés során adjuk át a csapatnak amit akarunk. Az Al-Ahly egy olyan csapat, amely a játékra fekteti a hangsúlyt és kombinatív támadójátékkal operál. A szélsővédőik is nagyon támadó felfogásúak. Nemrégiben ismertem meg az edzőjüket, ő is lenyűgöző. Folyamatosan tovább akarja fejleszteni a csapatát.”

Pitso Mosimane, az Al Ahly ezdője: „Nehéz meccs lesz, de továbbmehetünk. Eddig már elküzdöttük magunkat, megnyertük a Bajnokok Ligáját és a negyeddöntőt. Tovább szeretnénk folytatni a kalandunkat.”

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top