Elemzés

Mennyire jó védő Upamecano? | ELEMZÉS

Álltíólag a Chelsea és a Liverpool és versenyben volt Upamecanoért, de a 22 éves belső védő a végül a Bayern mellett döntött, így nyártól Hansi Flick csapatát fogja erősíteni. De mennyire is jó játékos a francia? Vajon kijelenthető, hogy a Bayern a világ egyik legígéretesebb fiatal védőjét szerezte meg Premier League-es riválisai elől?

A Lipcse legjobb hátvédje?

Annak ellenére, hogy már jó ideje reflektorfényben van Upamecano, könnyű elfelejteni, hogy ez még csak a negyedik teljes szezonja a német Bundesligában. Ennek ellenére, a fiatal francia gyorsan kulcsjátékossá vált Julian Nagelsmann csapatában. Idén a Red Bull-nak van a legjobb védelme, és ebben bizony hatalmas szerepet játszik Dayot.

Ha csapat béli védőtársaihoz hasonlítjuk, azaz Ibrahima Konate-hoz and Willi Orbanhoz, akkor hamar megláthatjuk milyen minőséget jelent a védelemben. A srácot gyakran jellemzik modern, labdával erős játékosnak, és ha a statjaira nézünk, akkor azok meg is erősítik ezt az állítást.

A Leipzig védői közül Upamecanonak van a legtöbb labdaérintése, passza, hosszú labdái a támadóharmadba és emellett ő is passzol a legpontosabban. (A hosszú támadásépítései kifejezetten jól passzolnok ahhoz a szerephez amiben Boateng a legerősebb a Bayernben.) Annak ellenére, hogy Konate talán többet cselez átlagban, mindenki számára világos lehet, hogy Upamecano a legtechnikásabb védője Nagelsmann idei csapatának.

A képességei révén labdavisszaszerzésekben, labdalefülelésekben és szerelésekben is a legjobb, viszont fejpárbajok tekintetében Konate és Orban mögött van. Plusz a védőtársaihoz hasonlítva ő veszít legtöbbször labdát.

A Bundesliga egyik legjobbja ?

Miközben nem fér kétség ahhoz, hogy a Lipcsében ő az egyik legfontosabb játékos – csak Gulácsi és Angelino játszott többet tőle – még nem lehet tudni, hogy a fiatal francia tényleg készen áll arra, hogy a Bayernben is bizonyítson.

Ha az összes Bundesliga védő statisztikáihoz hasonlítjuk Upamecano számait, akkor egyértelmű, hogy van még hova fejlődni a 22 éves játékosnak. Például fejpárbajban csak a 18. legjobb hátvéd a ligában, interceptionök tekintetében pedig csak a 34. Szerelések átlagos számában is éppen befér a top10-be.

Igazából Upamecano technikai képességhez kapcsolódói statjai sem annyira kiemelkedőek: A passzok számát tekintve a 8. legjobb védőnek számít, passzpontosság szempontjából a 13., a támadóharmadba juttatott labdák tekintetében pedig 17. A labdavesztések listáján szintén ez utóbbi helyen áll.

Ha igazán szemléletesek akarunk lenni annak kapcsán, hogy Upamecano-nak hol kell még fejlődni, akkor az egyik legjobb mód, ha mondjuk Mats Hummelshez hasonlítjuk, aki még mindig az egyik legjobb a ligában.

Ahogy a fenti ábrákon láthatjuk, védekezés, passzolás és fizikai játék tekintetében elég jól áll, de még sokat kell tanulnia ahhoz, hogy mondjuk egy Hummels komplexitású védő legyen belőle.22 évesen ez teljesen természetes, és csak kevesen kételkednek abban, hogy megvan benne a tehetség, hogy elérje Mats szintjét.

Mindezek ellenére érdekes lesz megfigyelni, hogyan tud beilleszkedni a müncheni védelembe, és hogy milyen gyorsan tud alkalmazkodni a magasabb elvárásokhoz, úgy hogy közben nem törik meg a fejlődése..

Egyértelmű, Upamecano a szezonban számos jelét adta annak, hogy világklasszis védővé vállhat, de a következő szezon teljesen új megmérettetés lesz számára. Mint ahogy Lucas Hernandez és Niklas Süle példája mutatja -függetlenül a szurkolók szeretetétől és az átigazolási összegtől – Münchenben könnyű elveszíteni a bizalmat, ha az ember nem hozza az elvárt teljesítményt.

Kíváncsian várjuk, hogy Upamecano hogyan teljesíti ezt a kihívást.

 

Forrás: footballcritic.com

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top