Interjúk és nyilatkozatok

Hoeneß: Müller óriási; Még inkább érezzük, hogy egy család vagyunk

A Bayern München tiszteletbeli elnöke a mögöttünk hagyott különleges évről beszélt.

Hoeneß úr, már egy éve szurkolók nélkül áll az Allianz Arena. Képes volt egyáltalán hozzászokni ehhez a különös környezethez az elmúlt hónapokban?

Nem. Azért, mert a profi sport lényege, hogy szórakoztassa az embereket. És ezt a fontos feladatot nem lehet elvégezni ezekben az időkben úgy, ahogyan azt mindannyian szeretnénk. A foci a rajongóiból és azok érzelmeiből él. Mindkettő leginkább a stadionokban, hazai pályán érhető el.

Hoeness: Labdarúgás nélkül a világ egy unalmasabb hely; Szívesen látnám itt  Havertzet, de…

Mindenesetre ez a csapat megtett mindent, hogy a távolság ellenére boldoggá tegye a szurkolóit.

Az az érdekes, hogy tavaly tavasz óta az együttesünk sok idő óta a legjobb fociját játsza, ráadásul a legmagasabb szinten. Az a benyomásom, hogy a játékosainknak ez személyes küldetésnek számít. Az, hogy szórakoztassák a drukkereket a világjárvány idején. Nagyszerűen érik el eredményeiket.

Nyilvánvaló, hogy a kapocs – a távolság ellenére – erős maradt a Bayern és rajongói között. Különösebben hálás vagy ezért az évfordulóért: egy év nézők nélkül?

Abszolút. Mindig szó van arról, hogy a Bayern egy nagy család, ezt az érzést pedig folyton éreztük az elmúlt egy évben. 

Joshua Kimmich és Robert Lewandowski most azt nyilatkozta, hogy most már csak a szurkolókkal kell megnyerni a Bajnokok Ligáját. 

(Mosolyog) Fantasztikus hozzáállás. Egyébként nagyon lenyűgöznek a játékosaink. Mindegyiküknek hihetetlen karaktere van.

DFB-Chaos: Jetzt schaltet sich Uli Hoeneß ein! „Einer, auf den Jogi Löw  nicht verzichten wird“ | Fußball

Thomas Müller ismét megmutatta, hogyan kell a legtöbbet kihozni abból a szituációból, hogy nincsenek nézők a mérkőzéseken?

Óriási. Thomas Müller egyszerűen óriási. Volt egy időszak, amikor a legtöbb embernek kétségei voltak vele kapcsolatban, de nagyon helyes volt, hogy hittünk benne és bíztunk abban, hogy visszatér. Thomasnak egy megfejthetetlen karaktere van és hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen játékosunk van. Nehéz jobb nagykövetet találni a Bayernnek, ráadásul ő egyben a német foci hírvivője is. 

Karl-Heinz Rummenigge és Herbert Hainer azt szeretné, hogy Thomas a Bayernnél folytassa játékoskarrierje után.

Én is és Thomas is ezt akarja. 

Bayern Munich vs Chelsea: Uefa in talks with German authorities over fan  attendance amid coronavirus fears | London Evening Standard | Evening  Standard

Vajon a szurkolók vissza fognak térni a stadionba?

Biztos vagyok benne, hogy valamikor eljön az idő. Van egy szigorú és következetes elképzelésünk. A nézőinknek muszáj nem megkérdezniük magukat arról, hogy megölelhetik-e vagy sem a szomszédjaikat. Muszáj óvatosan megközelítenünk az egészet. A német futball megmutatta, mit lehet elérni azzal, ha egy új higéniás elképzelést vezet be. Minden visszatérési stratégiának a magja egy fontos mondat: az egészség a legfontosabb. 

Sokan azt mondják, hogy futball a társadalom utolsó tűzrakása. Mennyi veszély van abban, hogy egyszer kialszik?

Sohasem fog kialudni. Viszont a focinak bizonyosan több és több szurkolóért kell küzdenie ismét, hiszen a járvány egyik nagy problémája az is, hogy a faluk focipályái üresek és a klubélet bölcsője, a gyereknevelés is megállt. Balszerencsénkre a labdarúgás, mint sport, területet veszít, mert kevesebb – ha van egyáltalán – lehetőség van arra, hogy aktívan megközelítsük. Az üres gyepek nagyon fájnak. Úgy gondolom, hogy a legalapvetőbb feladat a sportcsapatok számára az lesz ezután a pandémia után, hogy minél több fiatalt csábítsanak vissza a pályákra. Szeretnék látni majd egy ilyen megmozdulást a DFB-nél is.

Reds against Racism - FC Bayern shows its colours - FC Bayern Munich

A Bayern kezdeményező ‘Reds against Racism’ kampánya első évfordulóját ünnepelte.

Nagyon boldog vagyok. Nem csak azért, mert mi javasoltuk először, hanem azért is, ahogyan mindez élt a klubban. Ez nem olyasmi, amiért csak fizetnek és felolvassuk. Belső meggyőződések vezérelték mindezt és lehet is látni, hogy mindez nem csak holmi kis kampány. Mindenkinek tudnia kell, hogy a Bayern elutasítja a rasszizmust és a diszkrimináció bármilyen formáját.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top