Egyéb

Baby Mourinho – Minden, amit Nagelsmannról tudni kell

Annak ellenére, hogy már edzői karrierje elején ráragasztották a Baby Mourinho becenevet, a Bayern München új vezetőedzője megmutatta, hogy mire is képes, miután a Hoffenheimnél és a Lipcsénél is kiváló munkát végzett.

Julian Nagelsmann csak 28 esztendős volt, amikor 2016 februárjában őt bízták meg a Hoffenheim vezetőedzői pozíciójával. A veterán Huub Stevenstől vette át a stafétabotot, aki egészségügyi okok miatt kényszerült lemondásra. A fiatal tréner érkezése már időzítve volt az év nyarára, azonban Nagelsmannak hamarabb kellett elkezdenie a munkát a Bundesliga tizenhetedik és egyben kieső helyén álló Hoffenheim élén. Megjegyeznem se kell, Julian benntartotta az együttest.

Az biztos, hogy Nagelsmann a Bundesliga történetének legfiatalabb szerződtetett vezetőedzője lett ebben az időszakban, viszont nem ő a legfiatalabb, aki egy német bajnokin irányította csapatát. 1976 októberében megbízott edzőként a 24 éves Bernd Stöber ült a Saarbrücken kispadján, ám egyetlen mérkőzésén 5-1-re kikapott a Kölntől.

Miután a Lipcséhez szerződött, 33 évesen maradandót vitt véghez, hiszen rövid történelme során először vezette be a fiatal klubot a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A játékosként és edzőként is világbajnok Didier Deschamps-ot (35) előzte meg a legfiatalabb elődöntőbe jutó trénerek listáján, miután a negyeddöntőben azt az Atlético Madridot búcsúztatta csapatával, amelynek edzője, Diego Simeone abban az évben debütált játékosként, amikor Nagelsmann született. Érdemes megjegyezni, hogy Nagelsmann egy hónappal fiatalabb, mint a focitörténelem egyik legjobbja, Lionel Messi.

FC Augsburg on Twitter: "2007: Thomas Tuchel and Julian Nagelsmann on FC Augsburg II… "

Ezen a 2007-es, nem túl jó minőségű Augsburg-csapatfotón a bal oldali jelölés a Chelsea jelenlegi edzőjét, Thomas Tuchelt mutatja, míg a jobb oldalon Julian Nagelsmannt láthatjuk, mint kerettag.

Julian egy bajor kisvárosban, Landsbergben született és az 1860 München akadémiáján nevelkedett. Miközben ottani csapattársai közül Christian Träsch és Fabian Johnson is szép Bundesliga-karriert futott be, új csapatában, az Augsburgban elszenvedett térdsérülés miatt 20 évesen be kellett fejeznie a profi futballt.

„Először úgy éreztem, már nem akarok semmit a focitól. Nagyon szomorú voltam, hogy ilyen fiatalon be kellett fejeznem a karrierem.” – mondta Nagelsmann, aki védőként futballozott korai visszavonulása előtt.

Carlon Carpenter on Twitter: "I randomly thought about this last night and had a few ideas to share regarding how analysis is given to players and how it can be diversified.… https://t.co/scX8gWfMn8"

A TSG Hoffenheim hivatalos tévéje mutatta meg, hogyan használták a játékosok Nagelsmann újításait.

De térjünk vissza a Hoffenheimnél eltöltött éveire. Nagelsmann igyekezett felturbózni a csapat edzéseit és több technológiai újítást alkalmazott, hogy elemezni tudja játékosait. Egy Footbonaut elnevezésű, a focisták labdakezelését és labdalevételét fejlesztő kisebb arénát, valamint a játékosok mozgását lekövető drónfelvételeket is használta a Nagelsmann vezette szakmai stáb, nem beszélve arról, hogy az edzőpálya szélére egy hatalmas kivetítőt is installáltak és ezen figyelték közösen a javításra szoruló játékhelyzeteket.

Ez a rendszer úgy működött, hogy négy kamera (kettő a képen látható torony tetejéből, egy-egy pedig a kapuk mögül) pásztázta az edzéseket. A felvételeket aztán szinkronba állították és az edzői stáb kezelésével abból a szögből mutatták a jelenetet, amelyből a legjobban látszott. Ezzel Nagelsmann sokkal alaposabban tudta levezetni elképzeléseit a Hoffenheim játékosainak.

Nagelsmann-Tuchel: Amikor a tanítvány szeretné legyőzni a mestert – Sportudvar

A kép elkészülte óta Tuchel megjárta a PSG-t, amelyet a BL döntőjébe vezetett – most pedig a Chelseavel készül ugyanerre.

Nagelsmann korábban az ex-Bayern-edzőt, Pep Guardiolát nevezte meg inspiratív figuraként, mégis a Borussia Dortmund korábbi klasszis trénere, Thomas Tuchel jelentette a legnagyobb befolyást számára. Amikor az Augsburg tartalékcsapatának edzőjeként dolgozott, Tuchel azt a feladatot adta Nagelsmannak, hogy figyelje meg az éppen soron következő ellenfelet.

„Ez az én hozzáállásom az edzőséghez. Nagyon sokat tanultam tőle.” – méltatta korábbi főnökét a júliusban 34. életévét betöltő Nagelsmann.

Tuchel ugyanúgy bókolt tanítványának, amikor az a Hoffenheim élére került: „Ő egy nagyon kíváncsi és keményen dolgozó edző. Nagyon sikeres volt ifiedzőként. Nagyon örülök neki és hiszek benne.”

Christopher Nkunku, l'Allemagne lui donne des ailes - Eurosport

A folyton változó taktikákhoz sokoldalú játékosok kellenek. Ilyen a 23 esztendős Nkunku is, aki Nagelsmann-korszak egyik legjobb igazolása volt a Lipcsénél.

Nagelsmann Lipcsében töltött két szezonja alatt bebizonyította, hogy rémálomnak számít a Bundesliga Fantasy játékosainak szemében. Rengeteg formációban képes focizni együttese, amely három- és négyvédős rendszerben is tud védekezni, valamint vérbeli középcsatárral, illetve igazi 9-es nélkül is tud játszani.

Pont ez teszi csapatait kiszámíthatatlanná az ellenfelek előtt. Még ha a csapatok felállásai nyilvánosak is lesznek egy-egy mérkőzés előtt, időnként akkor is nehéz megmondani, hogy pontosan mi a terve azzal a 11 játékossal. Nagelsmann nem fél attól sem, hogy a meccs elején alkalmazzon személyi vagy taktikati változtatásokat, ha az eredeti terve nem úgy alakul, ahogyan ő azt elképzelte. Kevés edző van, aki képes ilyen rugalmassá és sokoldalúvá tenni csapatát.

Bundesliga | Angelino: "I hope I will work with Julian Nagelsmann for a long time"

Az eredetileg védekező játékosainak is komoly támadó szerepet tulajdonít.

Nem meglepő, hogy Julian esetében megfigyelhetők Tuchel irányvonalai és filozófiája. A fiatal szakember mindig is elmélyült gondolataiban. Előbb üzleti pályát tervezett magának, majd kiiratkozott arról a szakról és sport- és edzői tudományokat kezdett tanulni. Profi edzői licenszet kapott és jelesre vizsgázott a korábbi Schalke edző, Domenico Tedesco mögött.

„Szeretem, ha a csapatom letámadja az ellenfelet  asaját kapuja előtt, mert akkor az út a gólig nem olyan hosszú. Tetszik, ahogyan a Villareal játszik és az, ahogyan kezelik a fiatal játékosaikat. Ugyanakkor szeretem a Barcelonát és az Arsenalt is, illetve Arsene Wenger munkáját.” – ecsetelte Julian.

43 év a különbség a Bayern edzőlegendája, Jupp Heynckes és az edzőlegendájává válható Julian Nagelsmann életkora között.

Megtalálni a helyes megszólítást a német nyelvben mindig is nehéz volt. A közvetlenebb du (te) mellett ott van a hivatalosabb Sie (ön). Mivel igyekszik megtartani a csapatszellemet és tisztában van azzal, hogy játékosainak nagy része ugyanazt a generációt képviseli amit ő, Nagelsmann az előbbit preferálja. Klubjaiban a játékosait kérte meg, hogy válasszák ki a csapatkapitányt és minden kerettagot megkérdezett, hogy szerinte mi a klub célja.

A legenáds Bayern-edző, Jupp Heynckes három éve tegezőviszonyt kezdeményezett Nagelsmannal, miután a Bayern Hoffenheim felett aratott 5-2-es győzelme során lenyűgözte őt Julian munkája.

Bundesliga | Julian Nagelsmann: What makes the RB Leipzig coach so different?

A piros szerelés egészen biztosan jól fog állni Juliannak.

2016 februárjában történő bemutatkozása és a 2019-es távozása között a Hoffenheimmel 191 pontot szerzett. Hogy érzékeltessük, hogy milyen nagyszerű eredmény ez, érdemes megjegyezni, hogy ebben az időszakban csak a Bayern (279) és a Dortmund (228) szerzett több pontot, mint a kék-fehérek. Nagy klubok, mint a Leverkusen, a Mönchengladbach és az azóta már kieső Schalke jóval lemaradva helyezkedtek el ezen a tabellán.

Nagelsmann sikerei természetesen nem szálltak a fejébe. Sőt, pont az ellenkezője történt. 2017 októberében ő lett az első vezetőedző a világon, aki csatlakozott a Common Goal (Közös Cél) elnevezésű kampányhoz, amely során a futball képviselői fizetésük egy részét a közösbe teszik, hogy ezzel gyűjtsenek egy berlini székhelyű szervezetnek. Korábban Mats Hummels és Serge Gnabry is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top