Interjúk és nyilatkozatok

Alan Shearer: Lewandowski egy haldokló poszt Tyrannosaurus rex-e

Az angolok egykori kiválósága írt egy szép szöveget a Bayern és a lengyel válogatott világklasszis támadójáról.

A Bayern München és a német foci kedvelőinek nem biztos, hogy ismerős Alan Shearer neve, aki egész játékos-pályafutását az Egyesült Királyságban töltötte, a Southampton, a Blackburn és a Newcastle színeiben. Az idén 51. születésnapját betöltő Shearer a kilencvenes években a világ egyik legjobb támadója volt és az angol Premier League valaha volt legjobb játékosának tartják. Mindez nem meglepetés, hiszen a korábbi csatár a liga mindenkori gólkirálya 260 találattal. Visszavonulása óta szakértőként és műsorvezetőként dolgozik a BBC-nél.

És hát ki másról írt volna a The Athletic weboldalának, mint Robert Lewandowskiról, aki az elmúlt években a német bajnokság élő legendájává vált, a mögöttünk álló szezonban pedig 41 gólt szerezve döntötte meg az egy idényben szerzett legtöbb találat rekordját. Az angol futball-lap egyébként az Európa-bajnokság 10 legjobb játékosáról készít cikksorozatot és minden játékos bemutatására más-más labdarúgásban tevékenykedő személyiséget kérnek fel.



„Lewandowski a haldokló kilences poszt mestere. Ha ez a poszt a kihalással küzd, akkor Lewandowski egy igazi Tyrannosaurus Rex. Imádom őt nézni. Jó a levegőben, viszonylag gyors, midnkét lábával erős, kényelmesen érzi magát a támadások gyújtópontjában, szabadrúgásokból is betalált, imádja a tizenegyeseket és egy hihetetlen góllövési teljesítményt birtokol klub- és nemzeti szinten is.” – mondta Lewáról a korábbi angol klasszis.

Ha a statisztikákat nézzük, érdemes összevetni Shearer és Lewandowski számait: míg a visszavonult angol 260 gólt lőtt az angol bajnokságban, a lengyel (eddig) 277-szer talált be a Bundesligában. Shearer 63 meccsen 30 gólt szerzett válogatottjában, miközben Lewandowski 119 mérkőzésen 66-szor köszönt be – mindketten nagyjából 50%-os gólszerzési hatékonysággal. Egy biztos hasonlóság van a két személy között: mindketten koruk egyik legjobbjának számítanak/számítottak.

„Miközben a tizenhatoson belül kíméletlen, Lewandowski tökéletesen képes arra, hogy beakasszon néha egyet 20 méterről is. Nem engedheted meg magadnak, hogy területet adj neki. Ha viszont mégis megteszed, már csapdába is csalt téged, hiszen ő addigra már el is végezte a dolgát. Az a sebesség, amellyel már lövésre lendül, a fegyvertárának újabb része. Nem enged a védőknek és a kapusoknak időt a reagálásra. Mire már észhez kapnának, már késő. Gól.” – foglalta össze Shearer szinte elmesélve a Bayern ikonjának stílusát.

EURO opening games: First goals, results, scorers | UEFA EURO 2020 |  UEFA.com

Lewa a 2012-es hazai rendezésű Eb-n gólt is szerzett.

Alan Shearer egyébként két centivel alacsonyabb, mint elemzésének tárgya, de hasonló adottságokkal rendelkezett játékosként, mint Lewandowski. Óriási erővel bírt és kitünő fejjátéka volt, a labdát pedig kivételes módon tudta megtartani a támadószekcióban.

„Amikor összerakod a területet és a sebeséget, amit az ő célérzékével keversz össze – azzal, hogy mindig tudja, merre van a kapu – és végül ehhez hozzáöntöd a testi adottságait és a folyamatosságát a legnagyobb porondokon, akkor egy mérgező koktélt írhatsz fel az ellenfelek itallapjára. Lewandowski az egyik legszuperebb abban, amit csinál.” – metaforizált a cikk végén a szimpatikus legenda.

via The Athletic

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top