Vélemény

Miért nem érdemes a felkészülési meccsekből következtetni?

Az előszezon idén sem sikerült fényesre – 1 döntetlen és 3 vereség – és máris sokakban felmerült a kérdés, hogy Nagelsmann vajon tényleg megüti-e a Bayern szintjét, de olvastunk már #Nagelsmannout kifejezést is a kommentszekcióban. De lássuk, miért is korai ítélkezni az új tréner feje felett.

A felkészülési mérkőzések elsősorban nem az eredményekről szólnak, hanem, hogy a csapat a nyári szünet után újra összerázódjon és felvegye a ritmust az új szezon előtt. Bayern fanatikusként azonban mi minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy annak győzelem kell legyen a vége, legyen szó akármilyen keretről vagy ellenfélről.

Nagelsmann érkezésének az előszezoni eredmények szempontjából nem tett jót, hogy az EB-t idénre halasztották, így a felkészülést olyan kulcsjátékosok nélkül kellett megkezdenie, mint Neuer, Kimmich, Goretzka, Gnabry, Müller vagy Lewandowski. Így abból kellett dolgozni, ami van és javarészt az akadémián szereplő játékosokhoz kellett nyúlni. Nagelsmann egyébként is olyan típusú edző, aki szeret a fiatalokra építkezni és a legjobbakat kiválogatva beépíteni őket a keretbe. Ennek a hátulütője pont az eredményekben látszott meg, mégis olykor látványos, offenzív futballt láthattunk már az ifik részéről is. Ez az előszezon pont jó volt arre, hogy olyan tehetségek kerültek felszínre, mint Josip Stanisic, Torben Rhein, Armindo Sieb vagy Christopher Scott. Ki tudja, talán a Bayern jövőjének meghatározó játékosai is lehetnek…

Lényeg a lényeg, ha csak a statisztikákat nézzük is, kiderül, hogy ami az eredményeket illeti, a Bayern mindig szenved az előszezon során. 2020-ban pl. Flick irányítása alatt egyetlen felkészülési meccset játszott a csapat a Nürnberg ellen, amelyet 5-2 arányban el is veszített. De senkit sem érdekelt, a szezon végén pedig triplázás lett a vége és mindenki Hansit istenítette. 2019 nyarán a 6 tesztmeccsből mindössze hármat nyertünk meg, 2 döntetlen és 1 vereség mellett. 2018-ban Kovac érkezésekor is elveszítettek a müncheniek két meccset, a Juve illetve a City ellen. 2017-ben pedig mindössze egy felkészülési mérkőzést sikerült behúzni Ancelotti irányítása alatt, 1 döntetlen és 4 vereség volt a mérleg másik oldalán. 2016-ban Ancelotti érkezésekor is elvesztettük a Real és a Milan elleni tesztmeccset is, 2011 nyarán pedig az összes felkészülési mérkőzés vereségbe torkollott, szezon végén mégis BL-döntő lett a vége Heynckes-érában.

A múltban is voltak tehát vereségekkel teli előszezonjaink, de ezek egyáltalán nem voltak mérvadóak és még a statisztikákba számítanak sem számítanak bele. Nagelsmann tehát valójában pénteken debütál a Bayern kispadján a Bremer ellen, a Német-Kupa első fordulójában, ahol egy vereség már tényleg nem fogadható el, hiszen az automatikus kiesést jelentene, mégis mi úgy gondoljuk, hogy talán várni kellene néhány hetet, akár hónapot, hogy kikristályosodjon Julian taktikai érzéke és zsenialitása Münchenben.

Nagelsmann reacts after first game in charge of Bayern at Allianz Arena

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top