Elemzés

Mennyire jó játékos Sabitzer?

2 nappal a nyári átigazolási időszak vége előtt a klub bejelentette, hogy mindössze 16 millió euróért (jelenlegi átigazolási értéke 42 millió!) leigazolta Marcel Sabitzer-t Lipcséből. A 27 éves osztrák középpályás 4 éves szerződést írt alá Münchenben, egészen 2025 nyaráig. Mi pedig azonnal megragadjuk az alkalmat, hogy kielemezzük, mennyire is jó játékos ő valójában, megüti-e a Bayern szintjét és van-e helye esetleg a kezdőcsapatban? Vágjunk is bele…

Sokoldalúság kimaxolva

Az első és legfontosabb dolog Sabitzer játékstílusát illetően, hogy rendkívül sokoldalú játékos, a Transfermarkt adatai szerint (lásd az alábbi képen) eddig pályafutása során 8 (!) poszton is játszott már: védekezős középpályásként (DM), belső/box-to-box középpályásként (CM), jobb oldali középpályásként (RM), támadó középpályásként (AM), jobbszélsőként (RW), hamis kilencesként (SS), balszélsőként (LW) és csatárként (CF) is. Valljuk be őszintén, hogy ezt azért nem sok játékos mondhatja el magáról.

Sabitzer posztjai

Így első blikkre mindenki azt hinné, hogy Sabitzer elsősorban a box-to-box középpályás, így legtöbbször azon a poszton játszik. Hát nem… A Transfermarkt statisztikái ugyanis meglepő ténnyel szolgálnak: ezek szerint az osztrák a legtöbbször jobbszélsőként (Right Winger) lépett pályára – szám szerint 135 alkalommal, – ezt követi a balszélső poszt (Left Winger) 56, a hamis kilences (Second Striker) 48 és csak ezek után a box-to-box (Central Midfield) 43 meccsel. Ami pedig szintén érdekes, hogy védekező középpályásként mindössze 5 mérkőzésen játszott eddig, ami azt jelenti, hogy Kimmich posztján nem valószínű, hogy sokat fogjuk látni. Az adatokból az is kitűnik, hogy viszonylag elég sok gólt szerez és gólpasszt oszt ki, így mindenképp támadóbb felfogású szerepkörben érdemes játszatni őt.

Sabitzer meccsei posztokra lebontva

Hatékony presszing és gyors labdaszerzés

Sabitzer egy másik remek képessége abban rejlik, hogy rendkívüli nyomás alá tudja helyezni az ellenfél játékosait, ennek és gyorsaságának köszönhetően pedig elég sok labdát is szerez a középpályán. Az alábbi példát erre épp egy Bayern elleni meccsről vesszük, még a tavalyi szezonból. A képen jól látható, hogy a labdás Neuer-t Werner támadja meg, miközben Sabitzer (a fekete körben) a pálya jobb oldalára húzódik ki és Hernández-re próbál nyomást helyezni. Amíg Neuer az üresen lévő csapattársakat keresi, Sabitzer időben észreveszi, hogy középen Thiago (a piros körben) teljesen üresen van, így nem húzódik ki a szélre Hernández miatt, hanem inkább két lépéssel bentebb jön annak érdekében, hogy elzárja a passzávot Thiago előtt. Neuer így nem is meri a spanyolnak adni a labdát, sőt, addig hezitál, hogy Werner még jobban megtámadja, így kénytelen Hernández-hez passzolni. Ahogy azonban a francia labdát kap, Sabitzer máris visszazár rá és el is veszi a labdát tőle.

Marcel Sabitzer: The new role tactical analysis tactics

Mindamellett, hogy rendkívül hatékonyan presszingel, Sabitzer a körülötte lévő területeket is nagyon jól fedezi, amely kulcsfontossággal bír egy középpályás játékában. Ezt pedig a legtöbb edző hasznosnak is tartja, mivel egy esetleges labdaszerzéssel azonnali kontratámadás indítható arról a területről. Az alábbi képen egy Dortmund elleni szituációt látunk, ahol a labdás Sancho átlósan halad befelé (sárga nyíl). Sabitzer (a fekete körben) erre nagyon okosan reagál, ugyanis nem megtámadja a szélsőt – ahogy azt a legtöbb középpályás tenné – hanem inkább egy picit visszább lép (fekete nyíl). Ezzel az egyszerű mozzdulattal pedig két dortmundi játékos passzsávját is elzárja (lásd sárga buborékok). Sancho így megtorpan, mivel nem tudja, hogy Sabitzer meg akarja-e támadni vagy sem, végül pedig addig hezitál, amíg az osztrák már annyira közel kerül hozzá, hogy el tudja csenni tőle a játékszert. Marcel így egyszerre a labdás játékost is leszereli, de közben azt is eléri, hogy a körülötte lévő ellenfelek se tudjanak labdát kapni.

Marcel Sabitzer: The new role tactical analysis tactics

Higgadtság, nyomástűrő képesség és térlátás

Julian Nagelsmann játékrendszerének egyik fő alapelve abban rejlik, hogy a csapat másodpercek alatt kihasználja az ellenfél védelmének szervezetlenségét, gyors támadásokat vezetve. Ezt láthattuk már korábban a Lipcse, jelenleg pedig a Bayern játéka során is. Sabitzer pedig a Lipcsében töltött évei alatt nagyon ráérzett erre az alapelvre. Az alábbi képen a hazaiak labdát szereznek, a Bayern játékosai pedig rögtön próbálnak visszatámadni, így hárman (Thiago, Hernández és Gnabry – piros buborékok) is nyomást gyakorolnak a labdás Sabitzer-re. Így viszont a bal oldal teljesen üresen marad (sárga kör), a lipcsei balhátvéd, Marcel Halstenberg ennek okán meg is lódul előre (szaggatott nyíl). Sabitzer pedig, érzékelve a körülötte lévő nyomást, oldalt vált és brilliáns keresztpasszának (hosszú nyíl) köszönhetően a labda kiszabadul a müncheni játékosok presszingjéből, sőt, mi több, a Lipcse gólhelyzetbe is kerül ezáltal.

Marcel Sabitzer: The new role tactical analysis tactics

Hasonló jelenetsor játszódik le a két csapat között a tavaszi bajnoki visszavágón is, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben Sabitzer (a fekete körben) a bal szélről indítva okoz problémát a Bayern védelmének. Az osztrák miután labdát kap Angelino-tól, rájön, hogy ismét több müncheni játékos is meg akarja támadni őt a labdaszerzés érdekében. Közben remek térlátásának köszönhetően arra is felfigyel (másodpercerek töredéke alatt!), hogy a két középhátvéd, Boateng és Alaba is a jobb oldalra tolták át a védekezésüket (piros nyilak), mivel azt hitték, a lipcsei támadás arról oldalról fog érkezni. Nem így történt. Sabitzer ugyanis ismét egy óriási keresztlabdát ad (hosszú nyíl), amelyre Nkunku sprintel rá (szaggatott nyíl) és rögtön ziccerbe is kerülhetne, de ez egy rossz labdaátvétel miatt nem sikerül. A lényeg viszont ismét ugyanaz: Sabitzer az ő rá helyezett nyomás ellenére egyetlen jó meglátással óriási gólhelyzetet teremt a csapatának.

Marcel Sabitzer: The new role tactical analysis tactics

A távoli lövések mestere

Sabitzer nemcsak a labdaszerzésben és a térlátásban jeleskedik, hanem kiváló rúgótechnikával is rendelkezik. Távoli lövései elsősorban nemcsak az erő, hanem az „ész” miatt is nagyon veszélyesek, Marcel ugyanis rendszerint osonva zárkózik fel a támadásépítés során, mivel legtöbbször a második hullámból érkezik, így az ellenfél védői kevesebb figyelmet fordítanak rá. Így történt ez a fentebb már említett Bayern elleni meccsen is, ahol az egyik szituációban a Lipcse a bal szélen épít támadást, így a bajorok ennek érdekében megint áttolják a védekezésüket arra az oldalra. Sabitzer viszont ebből profitálva teljesen üresen kap labdát (sárga kör) olyannyira, hogy 7-8 méteres körzetben senki sincs körülötte. A müncheni középpályások tehát lemaradnak róla, a középhátvédek pedig nem mernek kilépni rá, mivel így üres területet hagynának maguk mögött, amelyet Marcel a remek térlátásával és indításával azonnal ki is tudna használni. Mivel tehát nem támadják meg, az osztrák ezt is kihasználja és egy bombalövést ereszt el a kapu felé (hosszú nyíl), amelyből csak Neuer bravúros védése miatt nem születik gól.

Marcel Sabitzer: The new role tactical analysis tactics

A BVB ellen hasonló forgatókönyv érvényesül, annyi különbséggel, hogy itt már jóval közelebb van a kapuhoz Sabitzer (fekete kör), viszont ugyanúgy a második hullámból érkezik, így megint teljesen üresen csatlakozik a lipcsei támadáshoz. Mivel pedig Nkunku már a tizenhatoson belül jár a labdával, több dortmundi védő is rá figyel, az osztrák pedig okosan hátrébb marad és csak a passz érkezésekor sprintel be a büntetőterületre (sárga kör) és azonnal kapura lő. Utolsó pillanatban Zagadou blokkolja a lövést, a lényeg viszont, hogy Sabitzer a „surranópályáról” érrkezve ismét óriási veszélyt jelent az ellenfél kapujára.

Marcel Sabitzer: The new role tactical analysis tactics

Effenberg-féle játékstílus?

A fent említett képességei alapján Sabitzer játékstílusa a korábbi Bayern-játékosok közül leginkább Stefan Effenberg-ére hajaz, a „Főnök” játékára ugyanis szintén jellemző volt a kiváló játéktechnika, cselezés, térlátás, higgadtság és nem utolsó sorban a rugótechnika is. Érdekes módon miután a klub bejelentette Sabitzer leigazolását, Effenberg azt nyilatkozta, hogy a 27 éves osztrák számára csak cserejátékosként van opció pályára lépni Münchenben.

Transfer to FC Bayern - Effenberg: "It won't be easy for Sabitzer!" - Vikendi

A Nagelsmann-fortélyok birtokában

Valószínűleg nem szóljuk el magunkat, ha idő előtt kijelentjük, hogy az osztrák középpályásnak nem lesz olyan nehéz dolga beilleszkedni a Bayern jelenlegi játékstílusába, hiszen 2 év alatt Sabitzer-nek volt ideje betanulni Nagelsmann összes taktikai elemének csínját-bínját Lipcsében, pláne úgy, hogy a meccseken csapatkapitányként és kulcsjátékosként óriási szerepet is vállalt ezek kivitelezésében. Ez tehát egy nagy előny, mivel így Nagelsmann azonnal bedobhatja őt a mélyvízbe Münchenben is, a kérdés csak az: van-e esély arra, hogy állandó hely kerüljön Marcelnek a Bayern kezdőcsapatában – és ha igen akkor kinek a helyére? A Kimmich-Goretzka tengely már nagyon erős a középpályán ahhoz, hogy meg lehessen bontani, így szerintünk a támadóharmadban van keresnivalója Sabitzer-nek: ott viszont Müller kirobbantatlan középen, a széleken meg Gnabry kezdi visszanyerni régi jó formáját, Musiala pedig zseniális teljesítményével egyre inkább verekedi be magát a kezdőcsapatba. Az is lehetséges, hogy a korábbi közös éveik miatt Nagelsmann elfogult lesz vele kapcsolatban és helyet készít neki a kezdőben, a fent említett játékosok közül valamelyikük kárára. Szerintünk viszont a legjobb megoldás a rotációban rejlik, az pedig, hogy Sabitzer ennyire sokoldalú játékos, könnyen ki is vitelezhető.

Bayern Munich sign Marcel Sabitzer - Three arrivals from RB Leipzig for around €70m this summer | Transfermarkt

Összegzés

Ez az elemzés remélhetőleg megcáfolta azt a tévhitet, hogy sokak szerint Marcel Sabitzer nem Bayern-szintű játékos. Már az is alapból nagy előny, hogy rendkívül sok poszton bevethető, ehhez pedig még hozzájön a játékintelligenciája, az agresszivitása, a térlátása, a higgadtsága, a kreativitása, a gólérzékenysége és nem utolsó sorban a rúgótechnikája. Ezek mind olyan képességek, amelyekre egy Bayern-játékosnak mind szüksége van. Sérülések pedig mindig voltak, vannak és lesznek, így nem kérdés, hogy van hely Sabitzer számára Münchenben.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top