Gazdaság

Drukkerek Katar ellen – nemsokára felbonthatják a szponzorszerződést?



A DW Sports újságírója, Felix Tamsut írt a Bayern München, a szurkolók és a közel-keleti szponzor, a Qatar Airways kapcsolatáról.

A Bayern München egyik klubtagja indítványozta a Qatar Airwaysszel kötött szponzorszerződés eltörlését és a hírek szerint a klub hivatalos közgyűlésén napirendi pontként fogják megtárgyalni a helyzetet. Az évente több ezer résztvevő jelenlétével megtartott gyűlés november 25-én lesz és bővebben ezen a linken lehet róla olvasni (angol nyelven).

A Bayern München szurkolóinak és főleg ultráinak nagy része az első perctől kezdve tiltakozott a Bayern és a Qatar Airways szponzori megállapodása ellen. 2002 és 2018 között a Lufthansa volt a Bayern légipartnere, azév februárjában viszont általános felháborodásra a klub szerződést kötött a katari vállalattal. A kontraktus 2023-ig szól és évi 10 milliós bevételt jelent a klubnak.



„Az emberi jogok a Kafala Airwaysszel repülnek ki az ablakon!” – A kafala-rendszer a szegény körülmények közt élő katari munkásokat foglalja magába.

A katari vébérendezés korrupt valósága, az ország és a világbajnokság helyszínein dolgozó migráns munkások kapcsolata (több neves forrás szerint is ezrek haltak meg a vb-munkálatok során) és a Katarban tapasztalt emberi jogok hiánya, illetve megsértése mind-mind szemben állnak a Bayern München és számtalan ember hitvallásával. Tehát a gazdasági előnyök ebben a helyzetben másodlagosak – így gondolták a szurkolók, akik tiltakozásuk jeléül a Bayern egyik 2018-ban játszott hazai meccsén a bekezdés előtt látható molinót feszítették ki.

Tamsut még februárban készített összeállítást a legérdekesebb, Bayern-ultrák által kifesztített transzparensekről. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.



Image

„A Bayern München legocsmányabb arcát mutatják azok, akik Katartól és társaitól fogadnak el olyan pénzt, ami vérhez tapad!”

Image

„Ha a diszkrimináció ellen kampányolunk, akkor mégis hogyan ment végbe a katari üzlet?”

Image

Rummenigge kijelentése, miszerint „a katari munkások helyzete a labdarúgáson keresztül vált jobbá”…

Image

…és a történet későbbi (és nem kevésbé gyúnyos) folytatása: „A katari helyzetek elképesztőek!”

De nem csak transzparensek készítésével tiltakoztak a szurkolók: a drukkerek egy csoportja nyilvános beszélgetést szervezett néhány korábban Katarban dolgozó munkással. A gigászi építkezésekre beosztott bevándorló dolgozók közül ketten még müncheni politikusokkal is találkoztak, hogy velük beszéljenek a Katarban zajló helyzetről.

Így jutottunk el addig, hogy a közelmúltban egy klubtag indítványt tett, amelynek célja, hogy a Bayern klubvezetése tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a csapatnak semmiféle köze ne legyen Katarral kapcsolatos cégekhez. A szponzori szerződés felbontására több indokot is felsorolt az indítványozó:

a Katar ellen folyamatban lévő emberi jogokkal kapcsolatos vádak; a katari nők rossz helyzete; a katari munkások szörnyű helyzete; az LGBT+ közösség jogainak hiányosságai; a sajtószabadság korlátozása; a terrorista szervezetek támogatása

A javaslat elfogadásához a gyűlésen jelenlévők harmadának támogató voksára van szükség. 2019-ben a 300 ezer klubtag közül hatezren jelentek meg a müncheni Audi Dome-ban.



Egy kép a 2018-as közgyűlésről.

A Bayern szurkolói csoportjai egyébként korábban is híresek voltak arról, hogy kiálltak a demokratikus jogok mellett, amennyiben ezek megsértéséről szereztek tudomást a világ bármely szegletében. Ha többet szeretnétek megtudni a klub egyik vezető ultracsoportjáról, a Schickeriáról, ajánljuk Felix Tamsut egyik korábbi Twitter-gondolatmenetét, amelyet ezen a linken olvashattok el angol nyelven.

Cikkünket a szponzorszerződést eltörölni akarók legfőbb kijelentésével zárjuk: „Meg kell törtnünk a csendet a katari helyzettel kapcsolatban. Ha nem ezt tesszük, akkor semmivel sem vagyunk különbek az emberi jogok megsértőitől.”

via Felix Tamsut

Drukkerek Katar ellen – nemsokára felbonthatják a szponzorszerződést?
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top