Elemzés

Musiala: A kihívásokba ütköző csodagyerek

Bayern szurkolói körökben az elmúlt időszakban elég nagy port kavart az a tény, hogy Musiala Nagelsmann érkezése óta viszonylag kevés játéklehetőséghez jut Münchenben. Elemzésünkben arra szeretnénk rávilágítani, miért is kellene többször pályán látnunk 18 éves csodagyereket.

Labdakezelés és cselezőkészség kimaxolva

Labdakezelés és cselezés tekintetében Musiala egyaránt kiváló képességekkel rendelkezik. Az idei szezon statisztikái alapján Jamal meccsenként átlagban több, mint 10 cselt (10.68) mutat be, ezek közel fele (45%) pedig sikeres is. A cselezőkészségét pedig nagyon jól tudja kamatoztatni a támadóharmadban, a hirtelen megindulások, sprintek és helyzetkialakítások során. A remek labdakezelése pedig főként a középpályán válik előnyére, hiszen rendkívül jól bírja az ellenfél nyomását presszing során. Az alábbi képen jól látható, hogy Musiala (sárga kör) milyen könnyen lefordul (fehér nyíl) az őt megtámadó Jordi Alba-ról a Barcelona elleni BL-csoportmeccsen.

Jamala Musiala: How he is making Bayern Munich's attack tick - tactical analysis scout report - tactics

Hatékonysága azonban – ahogy már említettük – a támadóharmadban igazán szemléletes. Musiala általában az oldalvonal mellé kihúzódva kapja a labdát, ahogy pedig hozzá kerül a játékszer, higgadtságának és önbizalmának köszönhetően kissé lassítja a játékot és a labdatartással közel csalogatja magához az ellenfél védőit, akár 3-4 játékost is (lásd az alábbi ábrán). Aztán hirtelen irányt és tempót változtatva befelé kezd el sprintelni és szlalomozni az ellenfél játékosai között (fehér nyíl).

Jamala Musiala: How he is making Bayern Munich's attack tick - tactical analysis scout report - tactics

Középen ez a labdazsonglőr képesség ugyanolyan jól érvényesül, mint a széleken. Az alábbi jelenet jól ábrázolja ezt: Musiala ugyan az ellenfél kapujának háttal állva kapja a labdát Müller-től, mégis egy testcsellel és egy hirtelen irányváltással azonnal lefordul az őt megtámadó Eric García-ról (piros kör). Azzal pedig, hogy Lewandowski kizárja Piquét a játékból, Jamal előtt egy óriási terület nyílik meg, ahol rögtön kapura törhet.

https://totalfootballanalysis.com/wp-content/uploads/2021/09/DavidSeymour-5.png

Intenzív mozgás a támadóharmadban

A helyzetkialakításai mellett Musiala labda nélkül is veszélyt tud generálni az ellenfél kapuja előtt. Gyorsaságának és remek helyzetfelismerésének köszönhetően gyakran olyan üres területekre sprintel be a védelem mögött, ahol rögtön ziccerbe is kerülhet. Ez legtöbbször akkor történik meg, amikor a Bayern középen épít támadást, Jamal így a pálya széléről folyamatosan befelé húzódva észrevétlenül tud besurrani  az ellenfél védelmi vonala mögé. Az alábbi képen látható, hogy Müller ezt észre is veszi és egy Eric García mögé indított labdával Musiala máris gólhelyzetbe kerül.

https://totalfootballanalysis.com/wp-content/uploads/2021/09/DavidSeymour-6.png

Egy hasonló, de még érdekesebb jelenetsor történt a Lipcse elleni győzelem (4-1) során is, amikor egy labdaszerzés után Musiala a saját térfeléről indítja el a kontratámadást, majd miközben Goretzka Lewandowski felé passzol a balszélre, Jamal egy óriási sprintet levágva pár másodpercen belül már az ellenfél tizenhatosán belül találja magát, a felhúzódó Davies beadása után pedig a fiatal német góllal fejezi be az akciót.

Jamala Musiala: How he is making Bayern Munich's attack tick - tactical analysis scout report - tactics

Kreativitás és gólérzékenység a köbön

Musiala képességeit erősíti az is, hogy tökéletesen olvassa és követi a játékot, ennek következtében pedig folyamatosan figyeli, hol helyezkednek a csapattársai. Az alábbi ábra jól szemlélteti ezt: a Bremer elleni kupameccsen a labdás Jamal (sárga kör) 5 méterre van a kaputól, de az ellenfél egyik védője megakadályozza, hogy kapura tudjon lőni. Musiala pedig amiatt, hogy folyamatosan a labda megtartásával van elfoglalva és nyomás alatt van, nem tud felnézni, hogy hol vannak a csapattársai. Ennek ellenére tökéletes passzt ad a mögötte álló Müller-nek, mivel a hozzá érkező labda előtt már megfigyelte, hogy hol helyezkedik Thomas.

Jamala Musiala: How he is making Bayern Munich's attack tick - tactical analysis scout report - tactics

A fentebb felsorolt temérdek képesség mellett Musiala a befejezések tekintetében is megállja a helyét. A statisztikák szerint az idei szezonban eddig 10 lövést eresztett el a kapu felé, ebből 4 alkalommal gól is született. Továbbá érdekes, hogy mind a 10 lövését a tizenhatoson belül regisztrálták. Technikája segítségével a zsúfolt, tömörödött védelem ellenére is képes lövőhelyzetbe kerülni, még akár éles szögekből is. Így történt ez a Hertha elleni bajnoki meccsen is, amikor Jamal négy berlini védő gyűrűjében talált be.

https://totalfootballanalysis.com/wp-content/uploads/2021/09/DavidSeymour-15.png

Összegzés

Mindezeket figyelembe véve egyértelmű, hogy Musiala már 18 évesen is megüti azt a bizonyos Bayern-szintet, az egyetlen problémája az, hogy óriási a kompetencia körülötte, hiszen a széleken Sané és Coman is most nyerte vissza régi jó formáját, Gnabry folyamatosan jól teljesít, középen pedig Müller klubikonként kirobbanthatatlan a kezdőből. Az ő előnye viszont az, hogy borzasztóan fiatal, ehhez képest viszont már most óriásit fejlődött, amin még mindig van ideje javítani. Kétség sem fér ahhoz tehát, hogy Musiala ebben az ütemben a jövő Bayernjének egyik meghatározó kulcsembere lehet. Csak hát ehhez még egy kis türelem kell…

 

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top