Transzferpletykák

Minden, amit a Lewandowski-Haaland-féle pletykáról tudni kellÖsszeszedtük nektek az összes eddigi találgatást, pletykát és sajtóhírt Lewandowski lehetséges szerződéshosszabbításával és az utódjának kikiáltott Haalanddal kapcsolatban.

A 2000-es évek után született játékosok egyik legjelesebb képviselője, Erling Haaland óriási médiaértékkel bír. Naponta jelennek meg vele kapcsolatban találgatások, vajon hol fogja folytatni a pályafutását és mikor hagyja el a Borussia Dortmund együttesét, ahol statisztikái szerint minden meccsére jut egy találat, összesen pedig kereken 100 gólban való közreműködésnél jár 78 találkozó után.

Már egy éve úgy hírlik, hogy a története mélypontjából feltápászkodni készülő Barcelona, a rengeteg pénzzel rendelkező manchesteri csapatok (United és City) és a világelitbe tartozó Bayern München is szívesen látná őt keretében. Azonban utóbbinak van egy olyan játékosa ezen a poszton, aki az elmúlt öt évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta Európában és egymás után dönti meg a korábban elérhetetlennek tűnő rekordokat: Robert Lewandowski.

Mielőtt a cikk lényegi részéhez érünk, fontosnak tartjuk, hogy megjegyezzük, minden leírt bekezdés a német, angol és más nemzetközi sajtóorgánumok fordítása és ezeket – mivelhogy pletykákról van szó – illik kétkedéssel fogadni.

Borussia Dortmund's Erling Haaland hails Robert Lewandowski's "crazy" goalscoring for Bayern Munich | Bundesliga

Sokat látott kép: a 2020/21-es szezonban játszott dortmundi Klassiker után beszélgetett egymással a két játékos.

A két játékos egymásról

„Türelmes típus vagyok. Megértem a foci üzleti oldalát is, ezért azonosulni tudok mindkét féllel. A szerződésem még nem idén nyáron fog lejárni. Nyugodt maradok és nem idegesítem fel magam ezen.” – nyilatkozta Lewandowski a Haaland-pletykáról a héten tartott sajtótájékoztatóján, melyet az újabb FIFA Év játékosa-díj elnyerése után rendezett meg neki a klub.

A legfontosabb tény, amit érdemes tudni a helyzettel kapcsolatban, hogy Lewandowskinak 2023-ban, míg Haalandnak 2024-ben jár le a szerződése. Ez azt jeleni, hogy a lengyel két hónap híján 35 éves lesz, amikor jelenlegi kontraktusa a végéhez ér.

„Ha közösen edzenénk egy vagy két hétig, akkor tudnék erről nyilatkozni. Más típusú játékos, mint én. Mindenesetre klasszis labdarúgó. Örülök annak, hogy a Bundesligában játszik és minden meccsen megmutatja, mennyire jó.” – tette hozzá Lewa, akitől azt is megkérdezték, hogy milyen lenne a norvég mellett futballozni.Haaland is magasztalta 12 évvel idősebb poszttársát egy 2021-ben készült interjúban és azóta akárhányszor kérdezték, mindig hasonlóan beszélt róla. Szerinte Lewandowski „egyszerűen őrült”, persze jó értelemben.

„Ha szerzek egy gólt, úgy vagyok vele, hogy közelebb kerülök hozzá a góllövőlistán. Majd rúg egy mesterhármast, mintha az a világ legnormálisabb dolga lenne. Tudnék-e tőle tanulni? Igen, sokat. Nagyon technikás és jó a támadásépítésekben. És a helyezkedése… Minden Bayern-meccset megnézek és sokat tanulok tőlük. A Lewandowski és a többi játékos közti kapcsolat is lenyűgöző. Mindig tudják, hol van.” – mondta a 21 esztendős norvég gólgép egy tavaly februári interjúban.

Lewandowski with a statement hat-trick ahead of "The Best" Awards show

Lewa a világ legjobb támadójátékosa jelenleg.

A korábbi találgatások

És most térjünk rá a cikk elején beharangozott pletykákra. Az általános vélekedés az, hogy a Bayern München vezetősége szívesen hosszabbítana Lewandowskival, azonban a jövőre gondolva észszerű megoldásnak tarthatja azt is, hogy a (Bild szerinti) 75 milliós kivásárlási árat kifizesse a Dortmundnak és elkerülje azt, hogy a fiatal játékos ára később csillagászati összegekbe kerüljön.

Karl-Heinz Rummenigge még decemberben mondta, hogy szerinte nem fordulhat elő, hogy Haaland a bajorokhoz igazoljon. Hasan Salihamidzic egy héttel később nyilatkozott arról a Sky műsorában, hogy figyelik a norvégot, de Lewandowski jelenleg szenzációs teljesítményt nyújt. Ez továbbra is igaz: legutóbbi meccsén mesterhármast ért el és meglőtte 300. gólját a német élvonalban.

Ugyanakkor több probléma is akadt a Lewandowskival kapcsolatos eddigi szerződéstárgyalások során. December elején számoltunk be arról is, hogy az eddigi találkozók során a legfontosabb bukkanó Pini Zahavi jelenléte volt. Az izraeli játékosügynöknek kifejezetten rossz a kapcsolata Salihamidziccsal az Alabával folytatott sikertelen szerződéshosszabbítási tárgyalások óta. Mindehhez pedig hozzátartozik, hogy már nem az vezetőségi csapat ül a bosnyák sportigazgató mellett, akik korábban – a Bild szerint pedig ez is megnehezítette Brazzo dolgát.December közepi cikkünkben az alábbi Bild-féle gondolatmenetről írtunk:

A német lap szerint a Bayern München legutóbbi tanácskozásain nem volt téma a januári átigazolási ablak, méghozzá azért, mert a klubnak jelenleg nincsen kerete egy komolyabb igazolásra, ha pedig nagyot robbantana a piacon, azt is jövő nyáron tenné. Éppen ezért vezetőségen belül nem lefutott Erling Haaland megszerzésének ötlete. Kahn, Salihamidzic és Hainer is nagyra tartja Lewandowskit és vele terveznének a jövőben is, ugyanakkor mindegyikük számol Haaland fiatal életkorával és a Dortmundban nyújtott lehengerlő teljesítményével.

Ami a klub oldalát illeti, Lewandowski eladása 60 millió euró körüli bevétellel járna és ez a pénz elég lenne ahhoz, hogy Erling Haaland 75 milliós kivásárlási árát kifizessék.

FC Bayern, News und Gerüchte: Robert Lewandowski offenbar verärgert über Salihamidzic-Aussagen

Nagy kérdés, miképpen fog végződni az idei tárgyalás.

A legfrissebb pletykák

Tobi Altschäffl, a Bild újságírója szerint a következő hónapokban szeretne megoldást találni Lewandowski és képviselete. Kétféle forgatókönyv létezik:

  1. Lewandowski hosszabbít
  2. Lewandowski nyáron távozik (ez lenne az utolsó lehetősége a klubnak arra, hogy értékesíteni tudja játékosát)

A riporter szerint Pini Zahavi is e két lehetőséget vázolta fel Lewának. A prioritás az, hogy a klasszis hosszabbítson a klubbal. A tárgyalások a nagy tavaszi hajtás környékén folytatódhatnak. Ha új szerződést írna alá a klubbal a lengyel, akkor vagy egy évvel toldaná meg a játékjogát ugyanazzal az évi 24 millió eurós fizetéssel, vagy 2025-ig írna alá alacsonyabb bérrel.

Amíg a döntést nem hozzák meg a felek, a Bayern továbbra is figyeli Haalandot és kapcsolatban áll ügynökével, Mino Raiolával is – tette hozzá Altschäffl.Persze joggal tehetitek fel a kérdést: csak ez a két játékos létezik a klub számára? Ezzel kapcsolatban viszont még nagyon kezdetleges információi vannak a sajtónak. Egyesek (az Arsenalhoz közel álló) Fiorentina-csatár Dusan Vlahovicról írnak, mint B-terv, ugyanakkor a Bild egy korábbi cikke szerint a cseh futball legnagyobb ígérete, Adam Hlozek is Hasan Salihamidzic kívánságlistáján szerepel.

Szerintetek hogyan zárul ez a mizéria? Várjuk hozzászólásaitokat a Facebookon!

via Bild, Abendzeitung, Sky, iMiaSanMia (Twitter)

Minden, amit a Lewandowski-Haaland-féle pletykáról tudni kell
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top