Vélemény

Süle: Hummels méltó nyomdokaiban

Hummels rossz példáját követve 3 évvel később Süle is úgy döntött, Dortmundban próbál ki valami újat, ennek apropóján pedig úgy éreztem, írnom kell pár sort ezzel kapcsolatban.

Neuer térdműtétének tegnap esti bejelentését követően úgy gondoltam, ennél rosszabb hír mostanában nem nagyon érkezhet Münchenből. Erre fel ma délután azt olvasom, hogy a Bild és a Kicker is megerősítette a hírt, miszerint Süle a nyáron Dortmundba igazol. Pár órával később pedig a BVB meg is ejtette a hivatalos bejelentést. Mindenre gondoltam az új klubját illetően, csak erre nem.

Az első és legfontosabb kérdés tehát az, miért pont a riválishoz kell igazolni? Süle ügynöke, Volger Struth ugyanis nyilvánosan kijelentette, nem a pénz volt Niklas távozásának elsődleges oka. Ezt az is alátámasztja, hogy sajtóhírek szerint a hátvéd Dortmundban is „csak” 10 millió euró körüli fizetést fog kapni, ezt az összeget pedig állítólag a Bayern is felajánlotta neki. A Premier League dúsgazdag, svejkek által irányított klubjai – nevezetesen a Chelsea vagy a Newcastle – ennél egészen biztosan nagyobb összeget kínáltak volna.

Ha pedig nem a pénz volt az úr, akkor mi? Kizárásos alapon marad a több játéklehetőség. Az egyetlen reális magyarázat tehát ez lehet arra, hogy Süle a BVB-t választotta. 2019 nyarán Hummels is eme szándékkal tért vissza a darazsakhoz és valljuk be őszintén, keményen melléfogott vele: lemaradt a BL-címről, a triplázásról és a történelmi szezon további sikereiről is. Sőt, azóta Dortmundban be kellett érnie egy Német-Szuperkupa és egy Német-Kupa győzelemmel.Süle ügynöke azt is megerősítette, hogy játékosa új kihívásokat keres és ezért távozik Münchenből. Na de kérem szépen, Dortmund lenne az új kihívás? Egy olyan klub, amely az elmúlt 10 évben fokozatosan veszíti el erejét és presztízsét a nemzetközi porondon, sőt, mi több, a Bundesligában is évről évre maximum egy ezüstérem jut neki. Szerencsésebb szezonokban lepottyan egy-egy kupagyőzelem, de reális esélyei minimálisak a komolyabb címekre.

A másik problémát pedig ott látom, hogy a Bayern állítólag a mai bejelentésig semmit nem tudott a megállapodásról. Ősi rivális klubról lévén szó ezt azért illett volna közölni a vezetőséggel. Az pedig, hogy ingyen távozik, csak olaj a tűzre. Itt pedig nem arról van szó, hogy nem lehet pótolni őt, hanem az, hogy a klub ismét nem kap pénzt egy értékes játékosáért, a rivális pedig jót nevet ezen és leigazolja őt. Ezzel egyszerre viszont azt is elérték, hogy ezentúl aztán végképp baromság azt mondani, hogy a Bayern lerabolja a Bundesligát. Öröm az ürömben viszont, hogy legalább nem a pénz befolyásolta Süle döntését és így Németországban marad.

Véleményem szerint tehát ez egy teljesen értelmetlen és egyben paradox döntés volt, amelynek következtében Süle előbb-utóbb ugyanarra a sorsra jut, mint Hummels. Ezzel a kijelentéssel pedig szerintem végleg le is zárhatjuk a témát..

Mats Hummels and Niklas Süle are both fantastic defenders" - Borussia Dortmund captain Marco Reus | Bundesliga

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top