Elemzés

Mágnestábla: A Salzburg veszélyes fegyverei

Egy kabaréba illő BL-nyolcaddöntő sorsolás után a Bayern ellenfele végül nem az Atlético Madrid, hanem a Red Bull Salzburg lesz. Első blikkre mindannyian örültünk ennek azzal érvelve, hogy azért a Salzburg mégis egy gyengébb kaliberű csapat, mint az Atlético. Ez valószínűleg igaz is, de azért az osztrák klubnak is vannak veszélyes fegyverei, elemezzük is ki hát ezeket a szerdai odavágó előtt.

Direkt és vertikális passzjáték

Támadásban a Salzburg fő fegyvere a direkt és vertikális passzjátékban rejlik. Általánosságban véve ez a játékstílus azon alapszik, hogy a védők hosszú labdái egyetlen célember (angolul target man) felé irányulnak, aki kevésbé támaszkodik a technikai képességeire, sokkal inkább a fizikumát és a légi képességeit felhasználva igyekszik megzavarni az ellenfél védelmét és teret nyitni a csatártársának vagy a mélységből érkező középpályásoknak. A Salzburg játékában viszont ez a stílus teljesen másképp működik, mivel 2 csatáros rendszerben játszanak (4-3-1-2-es felállás), ahol a két fiatal támadó – Adeyemi és Okafor – épp a sebességét és a technikai képességeit kihasználva próbál betörni az ellenfél védelme mögé. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy támadásépítés során a Salzburg szélsőhátvédjei általában fentebb húzódnak, a belső középpályások egyike pedig az oldalvonal felé mozog ki. Ezáltal az ellenfél kutyaszorítóba kerül: vagy kénytelen kitolni a védekezését a szélre, amelynek következtében üres területek nyílnak meg a triangulumot alkotó támadósor előtt, vagy középen tömörül, akkor viszont a széleken lesz sebezhető a védelme. Amint az alább látható, a Wolfsburg keményen meg is „ette” ezt a taktikai cselt.

A Wolfsburg ugyan valamilyen szinten próbált reagálni mindkét lehetőségre, az alábbi kép viszont jól szemlélteti, hogy a Salzburg így is milyen könnyedén feltörte a farkasok védelmét, mivel egyből érkezett a védelem mögé, üres területre (piros háromszög) a direkt passz (fekete nyíl). Az a terület pedig úgy lett üres, hogy a vendégek jobbhátvédje a felhúzódó salzburgi balhátvédre – Ulmer – figyel (hosszú sárga nyíl), az osztrákok támadó középpályása, Aaronson pedig elvisz magával egy belső védőt azáltal, hogy pár méterrel visszább lép (rövid sárga nyíl). Az oldalvonal mellé kihúzódó középpályás, Siewald azonnal észreveszi ezt és egy brilliáns hosszú labdát ível előre, amelyre Okafor egyből rásprintel (piros nyíl). Az akció vége ugyan csak kapufa lett, de ez a jelent mutatja, milyen hirtelen tud veszélyt generálni a Salzburg egy hirtelen indítással.

Hatékony kontrajáték

A direkt és vertikális passzjáték mellett a Salzburg másik ereje a hatékony ellentámadásokban rejlik azáltal, hogy labdaszerzést követően másodpercek töredékei alatt tudnak átállni védekezésből támadásba. Kontráik hatékonyságát a direkt labdák és a gyors csatárok természetesen csak növelik. Az ellenfél védelme pedig egyértelmű, hogy ilyenkor a legsebezhetőbb, mivel a játékosok többsége a támadóharmadban van. Ezt az alábbi jelenettel próbáljuk ábrázolni: bajnoki meccsen a pirosban játszó Salzburg hátul szerez labdát a fehér mezes Sturm Graz ellen. Jól látható az is, hogy az ellenfélnek 7 játékosa is a salzburgiak térfelén tartózkodik, a labdás Siewald emiatt úgy dönt, hogy egy hosszú labdát ível előre.

Siewald labdája társat is talál, a középpályás Sucic pedig azonnal meg is indítja a kontratámadást. Alább látni, hogy a Sturm Graz védelme mögött egy hatalmas üres terület marad (piros négyszög), mivel az ellenféli védői a félpályán tartózkodnak. Az üres terület felé rögtön két salzburgi is meglódul, a középkörben lévő Okafor illetve a felsprintelő jobbhátvéd, Kristensen. Sőt, a balszélen Adeyemi is teljesen üresen sprintelhet előre. Sucic végül két ellenfél között be is passzolja a labdát az üres területre (fekete nyíl).

Amint az alábbi ábra mutatja, Okafor az üres területre besprintelve be ig gyűjti a játékszert, majd egy kiváló sarkazással a második hullámból érkező Kristensen-nek továbbítja azt. Mivel pedig az ellenfél védői nem érnek vissza időben, a dán jobbhátvéd egy az egyben rávezeti a labdát kapusra (piros nyíl) és góllal is fejezi be az akciót. Ez a kontratámadás egyébként –  Siewald felszabadító ívelésétől Kristensen góljáig – mindössze 13 másodpercet vett igénybe, ez is kiválóan jelzi, mennyire hatékony a Salzburg ezen a téren is.

Presszing kimaxolva

A direkt játékstíluson és a hatékony kontrákon túl a Salzburg a letámadás tekintetében is jeleskedik. Az osztrák csapat jellemzően kétféle presszinget alkalmaz: egyik a magas (high) presszing, a másik pedig a visszatámadás, az ún. counter-pressing (angolul) vagy gegenpressing (németül). Magas presszing esetén a Salzburg támadói rögtön, a kirúgás után megtámadják az ellenfél védelmét annak érdekében, hogy megakadályozzák a labdakihozatalt. Az alábbi képen jól látható, hogyan is működik ez: a két csatár közül egyik – jelen esetben Okafor – a labdás védőt támadja meg, a másik – ezúttal Adeyemi – a másik belső védőre és a kapusra helyez nyomást. A támadó középpályás, Aaronson a wolfsburgiak védekező középpályására figyel, a belső középpályás, Susic pedig az oldalvonal mellé húzódik ki és a balhátvédet támadja meg. Mivel a labdás védőnek tulajdonképpen nincs biztos passzolási lehetősége, így kénytelen magasan előreívelni a labdát, amellyel csak egy salzburgi védőt talál meg.

Visszatámadás (counter-pressing, gegenpressing) terén is rendkívül hatékonyan mozog a Salzburg, amely azt jelenti, hogy labdavesztés után azonnal visszatámadnak, hogy újra övéké legyen a játékszer. Az alábbi ábra szemlélteti azt, ahogy egy eladott labda után két salzburgi – jelen esetben Kristensen és Susic – is azonnal megtámadja a labdás játékost (piros nyílak).

Az ellenfél játékosa így kénytelen visszafordulni és a hátrapasszt választani, ez viszont már túl késő, hiszen az alábbi ábrán harmadik emberként már Aaronson is megérkezik „visszatámadni” (piros nyíl) azáltal, hogy elzárja az ellenfél játékosának egyetlen passzolási lehetőségét is, aki így kénytelen kirúgni a labdát az oldalvonalon túlra. A Salzburg így pár másodperc alatt már az ellenfél térfelén visszaszerzi a labdát.

Összegzés

Direkt és vertikális passzjáték aggresszív letámadással, kicsit nagyon megfűszerezve egy hatékony kontrajátékkal: kvázi így lehetne összefoglalni a Salzburg jelenlegi veszélyes fegyvereit, amelyek elsősorban a Bayern mostani instabilnak tűnő védelme miatt bírnak igazán komoly fenyegetéssel. Mégis úgy érezzük, Nagelsmann taktikai zsenialitásának és a bajor mentalitásnak köszönhetően 2 meccsen ez is legyőzhető.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top