Elemzés

Mathys Tel: A következő Mbappé?

A Bayern kedd délután bejelentette, hogy leigazolta Mathys Tel-t a franica Rennes csapatától. 28,5 millió euró elég nagy zsákbamacskának tűnik egy ismeretlen, 17 éves játékosért, de ha közelebbről megvizsgáljuk, hosszútávon talán mégsem az. Vizsgáljuk meg tehát egy játékoselemzés révén, hogy ki is ez a Tel gyerek és mekkora potenciál rejlik benne, vajon tényleg ő a következő Mbappé illetve hosszútávon lehet-e esetleg Lewandowski méltó utódja.

Mathys Tel egy 17 éves támadó játékos, aki a Münchenbe való érkezése előtt a francia Stade Rennes csapatát erősítette. Felfedezését illetően ezen francia klub tehetségnevelő akadémiájáról került fel a nagycsapatba tavaly nyáron. Sokak szerint ő lehet a következő Mbappé.

Erősségek és játékstílus

Szerepkör: Amint azt a fenti táblázat is mutatja, Mathys Tel rengeteg erősséggel rendelkezik. Játékstílusát sokan honfitársaiéhoz, a Thierry Henry-Kylian Mbappé duóhoz hasonlítják. Tel ugyanis egy komplett támadó játékos, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy több poszton is bevethető legyen a támadóharmadban.Fizikum: Magas játékos (183 cm), testtömeg-indexe kiváló, erős fizikumú, emellett kiváló állóképességgel rendelkezik, ezen képességeknek köszönhetően pedig nagy esélyekkel lép fel az ellenféllel szembeni kontakt szituációkban. Atlétikusság terén tehát erős , hiszen ahhoz, hogy mindig a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen, elengedhetetlenül fontos a megfelelő erőnlét, az atlétikus képességek és a dinamika megléte.

Technika: Elszánt, gyilkos ösztönnel rendelkezik, kiváló lábmunkájának köszönhetően nagyon mozgékony és gyors játékos, amely középcsatárként sosem hátrány. Rendkívül technikás játékos, aki a kapunak szemben és háttal állva is remekül meg tudja tartani a labdát. Játéktechnikájából adódóan kiválóan cselez, sőt,  Szeret cselezni és a pálya széléről befele húzva támadni a labdával, amellyel remek gólszerzési lehetőségeket alakít ki saját magának.Befejezések: Középcsatárként ezen a poszton kulcsfontosságú, hogy befejezései is hatékonyak. Ezt elősegíti az az erőssége, hogy mindkét lábbal remekül lő kapura nemcsak közelről, hanem távolról is. Kontratámadások során tempójának és gyorsaságának köszönhetően óriási veszélyt generálhat az ellenfél kapuja előtt. Magasságának és fizikumának tulajdonítható, hogy fejesei is viszonylag veszélyesek.

Játéktudás: Kreatív játékos, a játékot is kitűnően olvassa, mivel labda nélkül is nagyon jól mozog és helyezkedik a pályán. Gyors döntéshozatali képességének köszönhetően nyomás alatt is jól viseli az ellenfél játékosainak presszingjét.

Csapatmunka: A góllövő képességei mellett az előkészítésben is megállja a helyét, amely a helyzetek kialakításában és a gólpasszokban nyilvánul meg. Emellett remekül játszik kényszerítőket is a csapattársakkal.Védekezés: Nemcsak támadás, hanem védekezés terén is jól mozog, presszing során keményen kiveszi a részét a csapatmunkából, amely a Bayern jelenlegi agresszív letámadásában kulcsfontosságú tényező lehet.

Adottságok terén tehát Tel számára minden megvan ahhoz, hogy világklasszis játékossá nőjje ki magát Münchenben. Csak egy kis szerencse és kitartás kell hozzá. Meglátjuk, sikerül-e. Remélhetőleg nem Renato Sanches, hanem Alphonso Davies sorsát fogja követni a bajoroknál.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top