Vélemény

Elvárások Münchenben a 2022/23-as szezon előtt | 1. rész

Az új igazolásoknak köszönhetően egy nagyon érdekes szezon vár a Bayern Münchenre. A 2022/23-as szezon előtti 3 részes véleménysorozatunk 1. részében a csapatfelállással kapcsolatban vélekedünk.

Talál-e fix felállást Nagelsmann?

Az előző szezon alapján kijelenthető, hogy Nagelsmann szeret a csapatfelállással babrálni, valljuk be, néha túlságosan is. Hozzá képest Louis Van Gaal, Jupp Heynckes és Hansi Flick is elkötelezte magát egy fix formáció mellett annak érdekében, hogy a Bayern játéka hatékonyan működjön.  Ezzel szemben Nagelsmann taktikáját illetően a legtöbb meccsnapon csak a találgatásokra hagyatkozhatunk: az előző szezonban soha sem tudtuk megjósolni, milyen rendszerben fog pályára lépni a védelem, ez pedig erre az idényre sem változott.

Véleményem szerint Nagelsmann nem tűnik a legtürelmesebb edzőnek. Ha néhány meccs alatt egy formáció nem működik, képes újra taktikát változtatni. Úgy gondolom, hogy a keretben az összes játékos jobban teljesítene abban az esetben, ha a csapat egy fix rendszerben játszana és  mindenki megértené a feladatát és azonosulni tudna a saját szerepkörével. Ez alapján felmerül a kérdés, hogyha Nagelsmann nem talál egy fix felállást, amely működik csapaton belül, akkor ez a téli szünet előtt akár aggodalmat is generálhat a német tréner taktikai érzékét illetően – és ezt mindenféle vészmadárkodás nélkül írom.

Működhet-e a csatár nélküli rendszer?

Nincs már Robert Lewandowski. Hadd ismételjem meg! Nincs már Robert Lewandowski. A Bayern játékosai ugyanis az elmúlt 8 évben megszokták, kit kell keresni és megjátszani elől a labdákkal. Ez pedig nem fog egyik napról a másikra megváltozni. Még akkor sem, ha Mathys Tel személyében Európa talán legnagyobb csatártehetségét igazoltuk le. Az emberek ugyanis a megszokás lényei. Sadio Mané személyében pedig világklasszis támadó is érkezett Münchenbe, aki ugyan tud csatárként játszani, egyedüli csatárként azonban nem túl hatékony. A City elleni felkészüli mérkőzés megmutatta, hogy egy erős csapat ellen igazi 9-es nélkül mennyire szenved a Bayern. Pedig az csak egy tesztmeccs volt.

Lewa távozása után sokaktól hallottam azt az érvet, hogy a topcsapatok tipikus 9-es nélkül játszanak. Ez a tény azonban azzal magyarázható, hogy a topligákban is egyre kevesebb az olyan csatár, aki meg tudja ütni Lewandowski, Benzema, Mbappé, Kane vagy épp Haaland szintjét.

Egy szó, mint száz, kíváncsian várjuk a válaszokat ezekre a kérdésekre. Az első válaszra már csak 2 napot kell várni, hiszen a szombat esti Német-Szuperkupa döntőn kiderül, tétmeccsen hogyan fog működni az új hadrendű Bayern? 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Elvárások Münchenben a 2022/23-as szezon előtt | 2. rész

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top