Vélemény

Mennyire fontos a Szuperkupa?

Szombat este a Bayern a Lipcse ellen nyitja a 2022/23-as szezont Német-Szuperkupa döntőjében. 2012 óta csupán 3. alkalommal fordul elő, hogy a Bayern nem a rivális Dortmund ellen játszik ezért a trófeáért (2015-ben a Wolfsburg, 2018-ban pedig a Frankfurt volt az ellenfél). De vajon mennyire is értékes ez a kupa?

A Német-Szuperkupa fogalmát a legjobban talán a korábbi Bayern-edző, Niko Kovac határozta meg: „Ha megnyerjük a Szuperkupát, senki nem fog beszélni róla. Ha veszítünk, akkor már igen. Ennek a trófeának nincs túl nagy jelentősége Németországban. Számomra viszont a kupa az kupa, a csapat számára is.”

A Német-Szuperkupa múltja elég hosszú időre nyúlik vissza, a lebonyolításának ötlete ugyanis már az 1940-es években felmerült, hivatalosan mégis csak 30 (!) év múlva, 1987-ben került be a német labdarúgás körforgásába. 10 év elteltével, 1997-ben viszont ki is vették a naptárból, helyét a Német-Ligakupa vette át, amely szintén nem tudott mély gyökeret verni. 2010-ben ugyanis újra visszakerült a Szuperkupa és azóta is megrendezésre kerül, minden szezon elején, a bajnok és a kupagyőztes között. Abban az esetben, ha a Bundesligát és a Német-Kupát is ugyanaz a csapat nyeri – amelyre az utóbbi években elég sokszor volt példa a Bayern sikerei révén – akkor a bajnok a tabellán második helyen végző csapattal játszik a Szuperkupáért.

Fontosságát tehát már az is megkérdőjelezi, hogy egyrészt nagyon nehezen sikerült beivódnia a német labdarúgásba, másrészt évikig nem is szerepelt a naptárban (1997-tól 2009-ig). Továbbá a nagy kupadöntőkön ha döntetlen az eredmény 90 perc után, 2×15 perces hosszabbítás következik a drámai izgalmak fokozására. A Német-Szuperkupa döntőjében viszont rögtön tizenegyespárbajok következnek, ha a rendes játékidő után egyenlő az állás. A Szuperkupákat egyébként a többi topligában (Olasz-Szuperkupa, Spanyol-Szupekupa, Community Shield) sem veszik túl nagy trófeának, hierarchia tekintetében valahol a Ligakupa és a Klubvilágbajnokság szintjén emlegetik őket. Amikor a triplázásról beszélünk, a három nagy trófea (Bundesliga, Német-Kupa, Bajnokok Ligája) lebeg a szemünk előtt, a Német-Szuperkupát nem is nagyon emlegetjük, pedig a Bayern már 9 alkalommal nyerte meg ezt a serleget. A közelmúltban a legnagyobb jelentőséggel talán a két legendás évben, 2013-ban és 2020-ban bírt, amikor a három nagy trófea mellett a három „kicsit” (Német-Szuperkupa, UEFA-Szuperkupa, Klub-VB) is be kellett húzni ahhoz, hogy tökéletes szezont teljesítsünk. Ez legutóbb Hansi Flick irányítása alatt sikerült. Nagelsmann is megnyerte tavaly a Német-Szuperkupát, csak hát a triplázás nem jött össze…

Értékét tekintve el is marad a többi nemzeti kupától: amíg a Német-Kupa 108 ezer eurót, a Salátástál pedig 54 ezer eurót ér, a Német-Szuperkupa értéke kb. 40 ezer euróra becsülhető. Ami a statisztikát illeti, ezt a kupát is a Bayern nyerte meg a legtöbbször Németországban, szám szerint kilencszer. Ezt követi a Dortmund 6, a Werder Bremen pedig 3 győzelemmel.

Mindent összevetve tehát klub- és sporttörténeti szempontból nincs túl nagy jelentősége, pszichológiailag és morális szempontból viszont annál inkább. Mivel a legjobb indítani egy szezont? Hát persze, hogy egy kupagyőzelemmel. Mivel pedig idén Nagelsmann korábbi csapata, a Lipcse ellen játszunk ezért a kupáért, csupán a presztízs szempontjából is felértékelődik a Német-Szuperkupa a Bayern-szurkolók körében.

Ez a kupa tulajdonképpen egy idény eleji pszichológiai hadviselést szimbolizál, győztese ugyanis egy mentális és morális előnnyel indíthatja az új szezont. Minden rivális német csapat elől elhappolt trófea pedig Bayern-drukkerként egy külön kéjmámorral tölt el. Most pedig még inkább rendhagyó jelleggel bír, hiszen a nem túl sikeresnek mondható első szezonja után Nagelsmann alatt jelenleg igen kemény nyomás van Münchenben, miszerint taktikák mellett mostmár trófeák tekintetében is le kellene tegyen valamit az asztalra. A tavalyi Szuperkupa-győzelem egy remek debütálás volt az új tréner számára, az idei pedig egy trófeákkal és sikerekkel teli szezon első állomása lehet. Reméljük, hogy így is lesz.

Supercup winners 2021

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top