Interjúk és nyilatkozatok

Nagelsmann: Ez a csapat jobb, mint a tavalyi



Julian Nagelsmann a Frankfurt elleni 6-1-es siker után a helyi lapnak, a Frankfurter Allgemeinének adott interjút, amelyben beszélt az edzésmódszereiről, a játékosokkal kialakított kapcsolatairól és a rendszeresen kiszivárogtatott információkról.

Múlt hónapban lett 35 esztendős Julian Nagelsmann, a Bayern München trénere, aki második szezonját kezdte meg a klub kispadján. A szezonrajt jól sikerült, hiszen a Lipcse elleni 5-3-as siker után a Bundesliga első fordulójában 6-1-re nyert a csapata a Frankfurt otthonában.

Ha már a városban volt, elvállalt egy interjút a neves lappal, a Frankfurter Allgemeinével. Mutatjuk, miről beszélt és milyen érdekes témákkal kapcsolatban kérdezték őt!



Julian Nagelsmann pleased with Bayern Munich's incredible 6-1 win against Eintracht Frankfurt, praises the team for their efforts - Bavarian Football Works

Stábjával csakis a Bayernért dolgozik.

A módszereiről: Edzőként azért vagyok ott, ahol vagyok, mert sikeres voltam bizonyos tréningfilozófiák használatakor. Ilyenek a komplex gyakorlatok, a taktikai viselkedés és az ellenfélhez való alkalmazkodás. A Bayern játékosai nem voltak hozzászokva ehhez, hiszen a nagy kluboknál nem igazán arról szól a játék, hogy az ellenfélhez alkalmazkodsz.

Az jövőről: A második szezonomban egy kicsit le fogok térni az utamról. Lerövidítjük majd az ellenfélre való felkészülés idejét. Megtanultam az előző szezonban, hogy milyen fontosak az egyes játékoskarakterek ahhoz, hogy egy csapatot alkossunk. Ez szerintem fontosabb is, mint a taktikai elemek tanítása. Megtanultam, hogyan kommunikáljak a vezető játékosokkal és hogy miként vegyem rá őket, hogy részt vegyenek az ötleteléseimben. Trénerként a játékosaidra kell támaszkodnod, szóval a velük kialakított kapcsolatom nagyon fontos.

A kerettagokkal kialakított kapcsolatáról: Több játékossal is tartottam a kapcsolatot telefonon a vakáció alatt. Elmondtam nekik, mihez szeretném, ha hozzászoknának. Többször kell magunkra összpontosítanunk, mint az ellenfélre. Kértem tőlük visszajelzést is. Ez is nagyon fontos volt. Talán alábecsülöm azt a tényt, hogy a szemtől szembeni kommunikáció fontosabb néhány játékos esetében, mint azt képzeltem. A játékosoknak érezniük kell, hogy az edző észreveszi őket. Ez fontos lecke volt.



Julian Nagelsmann speaks for the first time about his new love

A sajtóhírekről is kérdezték őt.

Arról, hogy a Bild nagyon sok belsős infót tud meg: A futballban az információ azért kerül ki, mert nagyon sok érdekeltje van. Mindenki tudni akar róluk: az ügynökök, a klubok. Nagyon óvatosnak kell lennie az embernek, hogy ne veszélyeztesse a sikert. Münchenben a taktikai infók és a meccstervek időről időre kikerülnek. Ez nem gondolom, hogy jó dolog, de mint edző, ezzel együtt kell élnem.

Arról, hogy a Bild egyik újságírójával jár és hogy akár ez is oka lehet a kiszivárogtatásoknak: Tisztában vagyok ezekkel a vádakkal, de azt egészen biztosan nem szeretném, hogy a karrieremen sebet ejtsek. Elmondtam már, hogy az én munkakörömben 100%-ig az a lényeges, hogy a játékosok miként veszik át az ötleteimet. Megértem, hogy vannak ilyen vádak, viszont mi értelme lenne annak, hogy ha én szivárogtatnék ki valamit? Én lennék az első, akit kirúgnának.



Title Hamster Time: Bayern Munich's Julian Nagelsmann not worried about more transfers, focused on winning more silverware - Bavarian Football Works

A Szuperkupa-meccsen.

Az átigazolásokról: Persze, a klub sok pénzt fektetett most be. Szükséges volt, hiszen kellett egy kis vérfrissítés. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az 50 gólos Lewandowski személyében kit is veszítettünk el. Közösen kell kompenzálnunk. […] Először is megbeszéljük a klubon belül, aztán együtt választjuk ki a játékost. Amikor a dolgok komolyak lesznek, akkor Hasan (Salihamidzic), Oliver (Kahn), Marco (Neppe) és én találkozunk a játékossal és biztosra megyünk, hogy illik hozzánk. Én személy szerint azt akarom, hogy bele tudjak nézni a szemébe.

Arról, hogy van-e vétójoga a transzfereknél: Biztos vagyok abban, hogy a klubé az utolsó szó, mert általánosságban egy játékos tovább marad a csapatnál, mint az edző. A klub (vezetői) olyan játékosokat igazolhatnak, akiket ők akarnak és velük kell együtt dolgoznod. Idősebb játékosok esetében más a helyzet. Oliver és Hasan nem igazolna ilyen labdarúgót abban az esetben, ha az edző nem akarná.

Arról, hogy jobb lett-e ez a csapat, mint az előző szezonbeli: Igen, úgy gondolom. Több alternatívánk van. Mindenképpen fejlesztettük a keretet.



Julian Nagelsmann gibt Update zu Manuel Neuer - Newsachieve.com

A csapatkapitánnyal.

Arról, hogy a média szerint Lewa azért távozott, mert nem győzte meg őt az ötleteiről: Ez nem igaz. Időnként neki is voltak sajátos felfogásai, de ez teljesen normális. Azt mondta egy, a szezon második felében adott interjújában, hogy kevesebb beadás jut el felé. Lecsekkoltam a statisztikákat és arra jutottam, hogy csak hárommal kevesebb beadást kapott az idény első felében, mint egy korábbi első félszezonban.

Arról, hogy miként győzi meg a világklasszisokat a gondolatairól: A kapcsolatunkon keresztül. Ezeknek a játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy még tudnak hova fejlődni vagy hogy ezekkel a gondolkodásmódokkal is képesek trófeákat nyerni. Például ha sétálok egyet a Starnberg-tónál egy emberrel, akit kedvelek és meggyőző számomra, akkor ő azt mondja, hogy a tó négy méter mély a legmélyebb pontjánál. Erre pedig azt válaszolnám, hogy „Igazán? Nagyszerű!” Ha viszont egy unszimpatikus személy azt mondja nekem, hogy a tó 128 méter mély – ami az igazság egyébként -, akkor a válaszom az, hogy „Nem. Nem hiszek neked.” Ha jó a kapcsolatod valakivel, akkor könnyebb meggyőznöd azt az embert.

via Bayern & Germany

Nagelsmann: Ez a csapat jobb, mint a tavalyi
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top