Elemzés

Frenkie de Jong | Szükség van rá Münchenben?

Mivel már csak egy hét van hátra a nyári átigazolási időszakból, új igazolásra nem nagyon lehet számítani Münchenben, ezt folyamatosan megerősítik a vezetőség részéről tett nyilatkozatok is. Frenkie de Jong érkezése – aki egész nyáron a bajor pletykaáradatok célkeresztjében volt –  így idén szinte kizártnak tűnik, jövő nyáron azonban újra opció lehet a Bayern számára. Ennek apropóján úgy gondoltuk, egy játékoselemzés révén objektív, egy rövid vélemény révén pedig szubjektív nézőpontból is megvizsgáljuk, vajon beleillik-e a holland középpályás a Bayern játékfilozófiájába és ha igen, akkor tényleg szükség van-e rá Münchenben?

Viharos időszak Barcelonában

Frenkie de Jong karrierjének jövőjét hónapok óta slágertéma övezi. Frenkie egy az Ajax színeiben áttörést jelentő 2018/19-es szezon után – amely során amszterdamiakkal a bajnokságot és a holland kupát is megnyerte, a BL-ben pedig a csodával határos módon az elődöntőig menetelt – 2019 nyarán Barcelonába igazolt 75 millió euró ellenében. De Jong 3 éve egy pénzügyileg viharos és generációváltás terén kulcsfontosságú időszakban érkezett a katalán klubhoz. Ez olyannyira rányomta a bélyegét a gránátkék-vörösek teljesítményére, hogy Frenkie nem tudta elérni azokat csapatsikereket Barcelonában, mint amelyeket Amszterdamban elért Erik ten Hag keze alatt. Ennek ellenére a 3 szezon alatt kulcsjátékos lett a Barca középpályáján, amelynek köszönhetően 25 éves korára a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát. A holland játékos egyébként nem akar távozni a katalánoktól, a klub jelenlegi pénzügyi instabilitása miatt azonban Laporta és a vezetőség kénytelen bevételhez jutni játékosok eladása révén. De Jong pedig – a maga 60 millió eurójával – jelenleg a második legértékesebb játékos a Barca keretében, Pedri mögött (80 millió euró).

Mint ismeretes, a Bayern idén nyáron – az utóbbi évektől eltérően – rendkívül aktív, sőt, az egyik legaktívabb klub volt az átigazolási piacon és saját magához képest rekordösszegű, közel 150 millió eurót költött, akik között voltak világklasszis játékosok és fiatal tehetségek is. Az 5 új igazolás (Mazraoui, de Ligt, Gravenberch, Mané és Tel) mellett de Jong lehetett volna a 6. érkező idén nyáron, teljes mértékben 5 csillagossá téve a Bayern idei átigazolási időszakát. Ez a transzfer azonban meghiúsulni látszik annak ellenére, hogy a spanyol sajtó a napokban arról írt, a Bayern az átigazolási időszak utolsó napjaiban vételi opcióval kölcsönajánlatot tehet a 25 éves holland középpályás iránt – mint ahogy azt tette korábban James Rodriguez vagy Phillipe Coutinho esetében. A német lapok ezt rögtön cáfolták, így de Jong már valószínűleg csak 2023 nyarán lehet potenciálisan a müncheniek játékosa. E kis áttekintő után először vágjunk bele egy komplex játékoselemzésbe, amelyből kiderül, de Jong beleillik-e a Bayern játékfilozófiájába?

Frenkie de Jong to join Barcelona in €75m summer transfer from Ajax | Barcelona | The Guardian

De Jong a Barcelona új igazolásként 2019-ben

Labdazsonglőr játékstílus

Frenkie de Jong egy rendkívül sokoldalú játékos, a középpályán ugyanis szinte minden poszton bevethető: 6-osként egyedüli vagy dupla szűrős védekező középpályásként, 8-asként pedig jobb és bal oldali belső középpályásként. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy egy rendkívül technikás játékosról beszélünk. Alapposztja a mélységi irányító (angolul Deep-Lying Playmaker), vagyis szerepkörét tekintve védelmi vonal és a középpálya között mozog, célja, hogy hajszálpontos indításokkal játékba hozza a támadókat. Kreatív játékos, aki a védelemben is otthonosan mozog. Védekező feladatkörben jobbára a védekező feladatokra fog koncentrálni, tartja a pozícióját a védelem előtti területen, ritkán fog csatlakozni a támadásokhoz. Támogató feladatkörben megpróbálja kihozni a labdát a védekező területről és keresi annak a lehetőségét, hogy távoli lövéssel próbálkozzon, vagy hosszú indítással játssza meg a támadókat. De Jong-hoz hasonló mélységi irányítók 2022-ben: Joshua Kimmich (Bayern), Thiago (Liverpool), Toni Kross (Real Madrid), Luka Modric (Real Madrid), Sergio Busuets (Barcelona), Rodri (Manchester City), N’Golo Kanté (Chelsea), Paul Pogba (Juventus), Jorginho (Chelsea), Marco Verratti (PSG), Mateo Kovacic (Chelsea), Marcelo Brozovic (Inter), Jordan Henderson (Liverpool).

Player Roles - Deep Lying Playmaker - YouTube

Mélységi irányító (Deep-Lying Playmaker) szerepkör a pályán

Kiemelkedő labdabiztonsága nyugalmat, minőségi passzjátéka pedig dinamizmust visz a játékba, kvázi a csapata mozgatórugójaként tevékenykedik a középpályán. Játékára így a szkennelés – már a labda továbbítása előtt folyamatosan figyeli a pálya összes pontját, hogy mely csapattársai vannak üresen – és a precíz egyérintős átadások egyaránt jellemzőek. De Jong emiatt különösen az olyan csapatoknál érzi kényelmesen magát és tudja megmutatni képességeit, amelyek játékstílusát a domináns labdabirtoklás és ennek köszönhetően az ellenfél mély védelmi blokkjának a feltörése jellemzi – a Bayern pont egy ilyen csapat egyébként.

De Jong labdazsonglőr adottságait a statisztikák is alátámasztják: a 25 éves holland középpályás az előző szezonban 91%-os (!) passzpontosságot ért el a La Ligában, emellett hosszú indításainak is 82%-a (!) pontos volt. Sőt, meccsenként átlagban több, mint 5 progresszív passz (olyan előre irányuló átadás, amelyek saját térfélről indítva legalább 30 méteresek vagy az ellenfél térfelén legalább 10 méteresek) és több, mint 7 progresszív megindulás (olyan megindulás, amely legalább 10 méteres megindulást eredményez vagy bejuttatja a csapatot az ellenfél tizenhatosán belülre) jellemezte a játékát a 2021/22-es idényben.

Labdabiztonság és passzjáték  kimaxolva

Ahogy azt már fentebb is említtettük, de Jong egyik erőssége a kiemelkedő labdabiztonságában illetve a minőségi passzjátékában rejlik, amelynek segítségével a szűk passzsávokon keresztül is megtalálja a labdával társait, még akkor is, ha az ellenfél több játékosa is nyomást helyez rá. Az alábbi jelenet jó példa erre: a 2018/19-es BL szezon Real-Ajax nyolcaddöntőjének odavágóján járunk Madridban, annak is a 25. percében, amikor de Jong-ot (piros kör) labdaátvételt követően Modric és Vinicius Jr. is megtámadja a játékszer mielőbbi visszaszerzése érdekében. Ezt észlelve a holland – mivel az őt érő hirtelen nyomás miatt nincs ideje hátrafordulni és visszapasszolni a labdát – az őt presszingelő két játékos közötti passzsávot fedezi fel (fehér nyíl).

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong egy szűk passzsávot fedez fel az őt érő nyomás közben

Okosan cselekedve azonban nem kockázat és nem ezt a passzsávot választja, hanem csaliként használja fel arra, hogy Modric kívülről támadja meg őt. Ez sikerül is neki, mivel Modric beveszi a csalit és kívülről próbálja megtámadni őt annak érdekében, hogy elzárja ezt a bizonyos passzsávot és labdát szerezzen. de Jong azonban kiváló helyzetfelismerő képességének köszönhetően egy hirtelen mozdulattal szempillantás alatt lefordul horvát ellenféléről (fehér nyíl) és egyedüliként egy teljesen üres területen lódulhat meg előre a középpályán, mindössze 1 (!) másodperc alatt kialakítva magának ezt az üres területet – igaz, ehhez hozzájárult a Real pocsék presszingje is.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong 1 (!) másodperc alatt hatalmas üres területet nyit meg maga előtt

Sikeres progresszív megindulások

Progresszív megindulásainak sikerességét az alábbi jelenet jól szemlélteti: a holland válogatott dánok elleni meccsének 10. percében járunk, amikor de Jong a felezővonalnál kap labdát, ezt követően pedig nem adja rögtön tovább azt, hanem megindult előre vele, kissé befelé húzva a kezdőkörbe (fehér nyíl). Ezzel a manőverrel magára vonja az ellenfél figyelmét elérve azt, hogy csapattársai üresen maradjanak.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong progresszív megindulása a középpályán

A két dán középpályás így rögtön meg is támadja de Jong-ot a labdaszerzés érdekében (fehér körök), Frenkie azonban ezt észlelve egy szűk résen át az üresen maradt csapattársához passzol (fehér nyíl), ezúttal 2 (!) másodperc alatt áthámozva a labdát a középpályán. Frenkie játékát tehát itt is a kiváló helyzetfelismerés szintén erősíti, amelynek köszönhetően mindig tisztában van azzal, mikor kell megtartania a labdát, megnyugtatva ezzel kissé a játékot illetve mikor kell megejtenie ezeket a hirtelen megindulásokat, amelyekkel megbonthatja az ellenfél középpályájának szervezettségét. „Amikor a pályán vagyok, általában megérzés alapján játszom, de közben azért sokszor fordul elő, hogy átgondolom a játékot” – nyilatkozta korábban de Jong.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong 2 (!) másodperc alatt áthámozza a labdát a középpályán

Intelligens, de egyben hanyatló védekezés

Amennyire kimagasló volt a statisztikája passzjáték terén az előző szezonban, olyannyira gyengék de Jong mutatói védekezés tekintetében. A 2021/22-es idényben ugyanis a 25 éves középpályás becsúszásokat illetően a ranglista legalján szerepelt az európai toplikában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Frenkie nem egy csúszó-mászó játékos a pályán – csakúgy, mint Kimmich Münchenben. A kevés becsúszás egyrészt de Jong intelligenciájának tulajdonítható, kiváló helyzetfelismerése ugyanis abban is hasznára van, hogy ne kelljen folyamatosan a földön másszon, mivel tisztában van azzal, mikor és hová fog megérkezni a labda. Másrészt pedig a kevés becsúszásban az is közrejátszik, hogy Sergio Busquets jelenléte miatt de Jong Barcelonában nem mélységi irányítóként (6-os), hanem box-to-box középpályásként (8-os) játszik sokkal offenzívebb szerepkörben, mint az Ajax-nál, ahol ten Hag irányítása alatt még 6-osként játszva a 2018/19-es szezonban meccsenként átlagban több, mint 3 becsúszás szerepelt Frenkie neve mellett, ez a 4. legerősebb mutató volt az amszterdami keretben.

Azt viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy de Jong a játék egyes fázisaiban igenis küszködik védekezés tekintetében. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy passzjáték során a folyamatos szkennelés illetve a megérzésekre alapozott játéka miatt a tudatosság és a munkaterhelés hiánya lép fel nála. Emiatt gyakran előfordul, hogy támadásból védekezésbe való gyors átállás során vagy nem helyezkedik jól vagy nem ér vissza időben, ami topcsapatok ellen még nagyobb veszélyforrást generálhat. Az alábbi jelenetsor jól ábrázolja ezt: egy Celta Vigo elleni spanyol bajnoki 42. percében járunk, amikor de Jong nem megfelelő helyezkedése veszélybe sodorja a Barcelona védelmét. Az alábbi ábrán megfigyelhető, hogy a holland csak az előtte lévő területet figyeli (zöld sáv), mivel azonban nem fordult hátra, azzal nincs tisztában, hogy a mögötte lévő ellenfél elfut a háta mögött (fehér nyíl). Ez tehát azt jelenti, hogy de Jong játékára a szkennelés labda nélkül már nem jellemző.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong szkennelés hiányában nem veszi észre a mögötte elfutó ellenfelét

Rossz helyezkedésének következtében de Jong-nak esélye sincs arra, hogy lezárja azt a passzsávot, amely kialakult mögötte (fehér nyíl) és a védelem között. Emellett pedig veszélybe is csapattársait hátul, mivel a Celta emiatt egyetlen passzból megindulhat a kapu felé, létszámfölényt kialakítva.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong rosszul helyezkedik és nem zárja le a passzsávot

Az akció végeredménye az, hogy a Celta 5 a 3 ellen (kék vs piros) körök indulhat meg a Barca kapuja felé, miközben de Jong még nem is sprintel vissza, hanem tisztes távolságból figyeli azt, ahogy az ellenfél egy rendkívül veszélyes gólhelyzetet alakít ki. Gól ugyan nem születik az akcióból, de ezen a téren még mindenképp fejlődnie kell a holland középpályásnak, mivel a topcsapatok ellen az ilyen hiba végzetes lehet egy BL-párharc során.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong hiányában a csapat veszélybe kerül hátul

Defenzív szerepkör Amszterdamban

2016 és 2019 között az Ajax felnőtt csapatánál eltöltött 3 szezonjában de Jong 12 alkalommal játszott középhátvédként, 50 alkalommal védekező középpályásként, 12 alkalommal pedig belső középpályásként, vagyis inkább defenzív szerepkörben lépett pályára Amszterdamban. Az alábbi képen látható, hogy a 2018/19-es idényben ten Hag 4-2-3-1-es felállásban játszatta csapatát, amelyben Frenkie az egyik szűrő pozícióját foglalta el Lasse Schone társaként a középpályán – főként 8-asként, miközben Donny van de Beek támadó középpályásként (10-es) lépett pályára.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

Az Ajax felállása a 2018/19-es szezonban

Ebben a szerepkörben de Jong igazi motorja volt a holland bajnok csapatnak, progresszív passzaival és megindulásaival teljes mértékben uralom alatt tartva a középpályát. Ten Hag ugyanis taktikai zsenialitásának köszönhetően tökéletesen felismerte azt, hogy Frenkie-t mélységi irányítóként kell játszatnia annak érdekében, hogy játékosa a lehető legnagyobb mértékben megmutathassa tehetségét. „Frenkie jelenlétében a csatáraink is jobban teljesítenek” – nyilatkozta róla korábban edzője. Jelenlétét az alábbi hőtérkép is remekül szemlélteti: megfigyelhető, hogy de Jong a teljes középpályát lefedi – kvázi a mélységi irányító és a box-to-box szerepkör keveredése érvényesül a játékában.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong hőtérképe a 2018/19-es szezonban

Mélységi irányítóként de Jong labdakihozatal során gyakran visszalép a belső védők közé annak érdekében, hogy plusz passzolási lehetőséget biztosítson a kapus számára, kijátszva az ellenfél presszingjét. Az alábbi képen jól látható, hogy a Juventus elleni BL-negyeddöntő visszavágóján az Ajax már a meccs korai szakaszában nyomás alá kerül, Mandzukic ugyanis már a 3. perc végén megtámadja Onana kapust, miközben a Zebrák szélsői a tizenhatos sarkára kihúzódó középhátvédekre figyelnek. De Jong ezt használja ki és húzódik vissza a középpályáról egészen a saját tizenhatosáig. Ezt Onana remekül észre is veszi és azonnal Frenkie-hez továbbítja a labdát.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong aktívan részt vesz a labdakihozatalban

De Jong remek helyezkedése és aktivitása miatt az Ajax létszámfölénybe (4v3) kerül a labdakihozatal során. Az alábbi ábrán pedig jól látható, hogy mire az ellenfél egyik középpályása megtámadja őt (fekete nyíl), de Jong azelőtt már továbbítja is a labdát a jobbszélre, Mazraoui irányába (fehér nyíl). Az Ajax tehát de Jong jelenléte révén 2 passzból kiszabadul a Juve agresszív presszingjéből.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

Sikeres labdakihozatal de Jong révén

Offenzív szerepkör Barcelonában

2019 óta Barcelonában az elmúlt 3 szezonjában de Jong már egy sokkal offenzívebb szerepkörben lépett pályára, mint azelőtt Amszterdamban: 9 alkalommal játszott középhátvédként, 36 alkalommal védekező középpályásként, 93 (!) alkalommal pedig belső középpályásként. Az alábbi képen látható, hogy a 2021/22-es idényben a katalánok az általuk megszokott, standard 4-3-3-as felállásban operáltak, amelyben Busquets jelenléte miatt Frenkie leginkább jobb oldali belső középpályás pozícióját foglalta el, Pedri társaként. 2019 nyarán a holland játékos anno Busquets utódjaként érkezett a katalánokhoz, mivel azonban Sergio 3 év elteltével még mindig kulcsember a gránátkék-vörösek kezdőjében, ezért jutott de Jong számára egy offenzívebb szerepkör a középpályán.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

A Barcelona felállása a 2021/22-es szezonban

De Jong offenzívebb szerepkörét az alábbi, előző szezonjáról készített hőtérkép is tökéletesen szemlélteti: összehasonlítva az Ajax-nál mutatott hőtérképpel, észrevehető, hogy Frenkie szerepköre a pálya közepére és támadóharmadra tolódik át, miközben aktivitása labdakihozatalban drasztikusan lecsökken, jelenléte ugyanis szinte egyáltalán nem észlelhető a belső védők között.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong hőtérképe a 2021/22-es szezonban

Mivel Barcelonában a holland eredeti feladatkörét Busquets látja el (piros kör), de Jong így labdakihozatal során általában a felezővonal környékén tartózkodik a kezdőkörben (zöld kör) – mint ahogy azt az alábbi ábra is mutatja. Ennek köszönhetően Frenkie sokkal aktívabb lett a támadóharmadban, amelyet a statisztikák is alátámasztanak: az előző szezonban az összes versenysorozatot figyelembe véve 4 gólt szerzett és 6 gólpasszt osztott ki. Emellett meccsenként átlagban közel 2 (1,93/meccs) labdaérintése volt az ellenfél tizenhatosán belül, amely duplája annak, mint amelyet az Ajax-nál regisztrált, ott csak közel 1 volt ez a mutató (0,97/meccs).

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

Busquets jelenléte miatt de Jong nem vesz részt a labdakihozatalban

Mivel Barcelonában sokkal támadóbb szellemben játszik, de Jong minőségi passzjátéka és kiváló helyzetfelismerése sokkal látványosabb és szembetűnőbb, mivel nem sikere labdakihozatalt, hanem veszélyes gólhelyzetet generál. Az alábbi jelenet jó példa erre: egy Mallorca elleni bajnoki 51. percében de Jong jobb oldali 8-asként teljesen üresen várja a labdát a felezővonalnál, amelyet végül meg is kap (fehér nyíl). Gondoljunk csak bele, ha nem lenne Busuets hátul, Frenkie valószínűleg az ő posztját foglalná el, amellyel képtelen lenne ilyen aktívan csatlakozni a támadásépítésbe.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong teljesen üresen kap labdát a felezővonalnál

A labdaátvételt követően szokásához híven megindul előre, majd remek helyzetfelismerésének köszönhetően két mallorcai védő között is a szűk passzsávban egy zseniális indítást ejt meg az ellenfél védelme mögé (fehér nyíl), amelyre csapattársa, a jobbszélső Ferran Torres meg is érkezik. A Barca így de Jong offenzív szerepköre miatt két passzból veszélyes gólhelyzetet alakít ki.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong zseniális indítása az ellenfél védelme mögé

Minőségi passzjátékát és kiváló helyzetfelismerését de Jong nemcsak a középpályán, hanem támadásban, az ellenfél tizenhatosának környékén is ki tudja használni. Az alábbi jelenet remekül szemlélteti ezt: egy Mallorca elleni bajnoki 61. percében Jordi Alba a bal oldalon tör előre a labdával, miközben de Jong (zöld kör) teljesen üresen várja azt középen, a tizenhatos vonalánál. Jordi Alba fel is figyel erre és egy hirtelen megindulás helyett holland csapattársához gurítja be a labdát középre (fehér nyíl).

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong teljesen üresen kap labdát az ellenfél tizenhatosánál

A labdaátvételt követően de Jong a legtöbb játékossal ellentétben nem kapura lövi a labdát, hanem lágyan beemeli azt a tizenhatoson belülre honfitársa, Depay irányába (fehér nyíl). Az akcióból ugyan nem születik gól, de Frenkie kiváló helyzetfelismerése és önzetlen csapatjátéka így is magáért beszél, amellyel egyetlen passzból sokkal nagyobb gólszerzési lehetőséget – kvázi ziccert – alakított ki, mintha kapura lőtte volna a labdát.

Frenkie de Jong at Manchester United 2022/23 - scout report tactics analysis

de Jong kapura lövés helyett a beívelt passzt választja

Emiatt azonban de Jong rendkívül keveset lő kapura. Ezt korábban ő is beismerte egy interjúban olyan területként, amelyen még fejlődnie kell: „Tisztában vagyok azzal, hogy kevés gólt rúgok. Gyakran becselezem magam a tizenhatoson belülre, egészen kapura lövési lehetőségig, lövés helyett azonban mégis inkább lepasszolom a labdát. Az emberek gyakran kérdezik: Miért nem lősz kapura? Ilyenkor elhatározom, hogy a következő meccsen lőni fogok, de ismét a passzt választom. Ez pedig azért van, mert a futball csapatjáték, én pedig sokkal jobban szeretem, ha másvalakit hozhatok gólhelyzetben.”

Potenciális szerepkör Münchenben

Annak ellenére, hogy Xavi irányítása alatt jelenleg offenzív szerepköre miatt jobban megfitogtathatja képességeit a középpályán, de Jong számára a preferált poszt továbbra is a mélységi irányító szerepkör, amelyben anno az Ajax-nál játszott és amelyben potenciálisan játszhatna Münchenben is. Emiatt a holland középpályás Nagelsmann több formációjában is helyet kaphat.

Szerepkör a jelenlegi, új rendszerben (4-2-2-2)

De Jong szerepköre Nagelsmann új, 4-2-2-es rendszerében valami hasonló módon valósulhat meg, mint amit pár éve Thiago részéről láthattunk Flick irányítása alatt – mélységi irányítóként a belső védők közé visszalépve létszámfölényt alakíthat ki a labdakihozatal során. Ezzel támadásban a Nagelsmann által preferált 3 védős rendszert hozhat létre, amelyben Frenkie visszahúzódása miatt a középhátvédek jobban kihúzhatják a játékot, a szélsőhátvédek pedig sokkal támadóbb szellemben húzódhatnak előre. Végül, de nem utolsó sorban, de Jong jelenléte azt is elősegítheti, hogy Kimmich is sokkal offenzívebb szerepkörben játszhasson, amelynek pozitív hatását Sabitzer révén jelenleg is tapasztalhatunk Joshua esetében.

de Jong szerepköre a jelenlegi, 4-2-2-2-es rendszerben

Szerepkör a standard, megszokott rendszerben (4-2-3-1)

Abban az esetben, ha de Jong a Bayern által már megszokott és standard rendszerben lépne pályára, a Kimmich-el való kapcsolata valószínűleg 110%-on lenne, amely még jobb összhangot eredményezne, mint amit Goretzka vagy épp Sabitzer esetében tapasztalunk. Teljes mértékben azonos játékstílusuk miatt ugyanis Kimmich és de Jong minden bizonnyal tökéletesen megértenék egymást a középpályán, egy rendkívül stabil, labdabiztos és kreatív  tengelyt kialakítva. Egymás mellett játszva ugyanis folyamatosan követhetik egymás mozgását, két mélységi irányítóval pedig a minőségi passzjáték egészen biztosan garantált lenne, amely az utóbbi időben néha azért hiányzott a müncheni középpályáról, elég csak a sok felesleges labdavesztésre gondolni, amelyekből aztán életveszélyes kontrák fenyegették a bajor védelmet.

de Jong szerepköre a standard, 4-2-3-1-es rendszerben

Szerepkör a nem túl gyakori rendszerben (4-3-3)

A 4-3-3-as rendszer ugyan nem túl gyakori felállás Münchenben. Legutóbb Kovac, előtte pedig Ancelotti és Guardiola próbálkozott ezzel a hadrenddel, de a három korábbi edzőnk körül  egyik sem alapformációként alkalmazta a 4-3-3-at. Mint kiderült, ez a rendszer nem is túl hatékony a Bayern számára, mivel a támadásokért felelős kulcsember, Müller számára ugyanis nem marad hely a kezdőben, amely igen csak meddővé teszi a bajorok támadójátékát. De Jong számára viszont kedvező lenne ez a formáció, hiszen egyedüli védekező középpályásként érvényesíteni tudná mélységi irányító szerepkörét. Továbbá a középpálya számára is hasznos lehet, mivel így de Jong, Kimmich és Goretzka is egyszerre lehetnének a pályán, ahol előbbi biztosítani az irányítást, utóbbi kettő pedig érvényesíteni tudná az általtuk már évek óta kialakított bombabiztos tengelyt, amelyben mindketten, Kimmich és Goretzka is támadóbb szerepkörben játszhatna de Jong jelenléte miatt, védelmi problémák (?) nélkül.

de Jong szerepköre a nem túl gyakori, 4-3-3-as rendszerben

Szerepkör a 3 védős rendszerben (3-4-1-2)

Mint ahogy azt már fentebb is említettük, de Jong mélységi irányító létére középhátvédként is tud játszani, ahol a védekezési feladatok ellátása mellett a védelem tengelyéből diktálhatja a tempót és színt vihet a játékba. Ezáltal Nagelsmann másik kedvelt felállása, a 3-4-1-2-es hadrend is pályára vihető lenne úgy, hogy a de Jong-Kimmich-Goretzka trió megmaradna és ezúttal már Müller helye is biztosítva lenne a támadóharmadban. de Jong jelenléte miatt a Kimmich-Goretzka páros ismét offenzívebb szerepkörben léphet pályára csakúgy, mint a szárnyvédők. Emellett a felállás is könnyen variálható lenne meccs közben, a csapat ugyanis bármikor át tudna állni 4 védős rendszerre azáltal, hogy Frenkie fentebb húzódik eredeti posztjára, a szárnyvédők, Pavard és Davies pedig visszább lépnek és szélsőhátvédek lesznek.

de Jong szerepköre a 3-4-1-2-es rendszerben

De egyáltalán szükség van rá Münchenben?

Na hát ez egy jó kérdés… Az elmúlt időszakban ugyanis a Bayern nagyon ráállt arra, hogy minőséget mélyítsen a középpályán, kedvenceink keretét ugyanis folyamatosan a minőségi középpálya jellemzi – jelenleg Kimmich, Goretzka, Sabitzer, Gravenberch, Müller, Musiala és Wanner révén. Emiatt amikor középpályást igazol a klub, a bajor szurkolói közvélemény úgy van vele, hogy mindezt fölöslegesen teszi, mivel játékosállomány tekintetében mindig stabilak vagyunk a pálya ezen részén. Fontos azonban megjegyezni, hogy a létszám mellett a minőség is fontos és a jelenlegi hosszú szezonok miatt egyre fontosabb. De Jong ez alapján teljesen beleillene a Bayern filozófiájába, de vizsgáljuk meg, melyek azok a szempontok, amelyek elősegítik illetve melyek azok, amelyek ellentmondanak a 25 éves holland középpályás jövő nyári potenciális érkezésének.

Szempontok, amelyek szerint szükség van de Jong-ra:

 1. Minőségmélyítés a középpályán – tökéletes életkor (25 év), világklasszis játékos – amely versengést generálhat – pozitív hatás
 2. Még több variációs lehetőség a felállások között – pozitív hatás
 3. De Jong játéskstílusa – Ajax nevelésként – teljesen beleillik a Bayern játékfilozófiájába – pozitív hatás
 4. Két mélységi irányító (Kimmich és de Jong) – egyszerre lehet a pályán – kérdéses, hogy működhet-e
 5. A Kimmich-de Jong tengely révén egy még stabilabb, labdabiztosabb és kreatívabb középpálya alakulhatna ki
 6. Kimmich offenzívebb szerepkörben játszhat – pozitív hatás
 7. Goretzka utóbbi időszakban tapasztalt sérülékenysége
 8. Sabitzer felemás, hullámzó teljesítménye
 9. Gravenberch számára még hosszú az út a kezdőcsapatig
 10. A francia után egy, már az Ajax-nál összeszokott holland különítmény alakulhat ki – Mazraoui, de Ligt, de Jong, Gravenberch – pozitív hatás

Szempontok, amelyek szerint nincs szükség de Jong-ra:

 1. Megfelelő méretű játékosállomány a középpályán
 2. A de Jong-Kimmich-Goretzka trió egyszerre nehezen lehetne a pályán – ha mégis igen, akkor Müller számára nem maradna hely a kezdőben
 3. Goretzka nem biztos, hogy jó szemmel nézné, ha de Jong érkezése miatt kikerülne a kezdőből
 4. Kimmich személyében már van egy mélységi irányító Münchenben
 5. Két mélységi irányítóval (de Jong-Kimmich) „emberhátrányba” kerülhet a csapat a pálya középső harmadában
 6. Kimmich offenzív szerepkörben lép pályára, de Jong pedig nem mindig jeleskedik védekezésben – átjáróház lehet a középpálya
 7. de Jong inkább egy nyugisabb, intelligensebb, nem feltétlen harcos típus – bajor mentalitás hiánya (?)
 8. A Barcelona tiki-taka játékstílusa után nem biztos, hogy de Jong könnyen megszokná, a Bayern direkt játékstílusát – Thiago-nak mondjuk sikeresen mindez
 9. Magas átigazolási összeg – 75-85 millió euró – ekkora összegért csak és kizárólag a kezdőbe érdemes jönnie, kispadra nem
 10. Magas fizetés (még kezdőként is) – de Jong fizetése hetente jelenleg 560 ezer euró Barcelonában, ennél kicsivel többet Kimmich és Goretzka ketten együtt keresnek Münchenben egy hét alatt (586 ezer euró).

Összegzés

Az objektív elemzés alapján Frenkie de Jong labdazsonglőr játékstílusa majdnem teljes mértékben beleillik a Bayern filozófiájába, amellyel kiváló labdabiztonsága és minőségi passzjátéka révén még több dinamizmust hozhat kedvenceink játékba, kvázi a csapat egy újabb mozgatórugóval bővülhet a középpályán. A szubjektív véleménynél pedig felsoroltunk 10 érvet, ami de Jong érkezése mellett szól és 10 érvet, ami nem. Ezek alapján szinte lehetetlen eldöntetni, hogy szükség van-e a hollandra Münchenben vagy sem. Mégis úgy gondoljuk, hogy a megfelelő játékosállományú középpálya, továbbá egy teljes mértékben azonos szerepkörű világklasszis játékos (Kimmich) jelenlétének illetve a magas átigazolási összeg, valamint fizetés tudatában inkább el fogja engedni a témát, mivel nem életbevágó és halaszthatatlan igazolásról lenne szó. Ennek ellenére Bayern szurkolóként te is tedd a szívedre a kezed és ismerd el, hogy te is rendkívül örülnél egy de Jong-Kimmich-Goretzka triónak a középpályán. Igaz, a jövő nyár még messze van. Addig még sok víz lefolyik München folyóján, az Isar folyón…

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top