Bajnokok Ligája

Ellenfélnéző: Viktoria Plzen



Jön a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulója és az utolsó ellenfél, amelyet még nem mutattunk be: a Viktoria Plzen!

Bő egy héten belül kétszer játszik a Viktoria Plzen csapatával a Bayern München, miközben a ligában a Borussia Dortmund együttesével is megküzd. A cseh bajnokság listavezetője papíron nem tűnik olyan erős ellenfélnek, mint az ősi Bundesliga-rivális, azonban a Bajnokok Ligájában gyakran fordulnak elő meglepetések.

Mi most egy kicsit közelebb hozunk titeket a bajorok szezonjának második Viktoria előtaggal rendelkező ellenfeléhez…



Plzeň, a.k.a. Pilsen - Czech City World-Famous for Its Beer (Pilsner)

A város gyönyörű.

Az ellenfél

1911-ben alapították a klubot, akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Később már Csehszlovákia, majd Csehország bajnokságában szerepelt a Viktoria, de az elmúlt évtizedig egyáltalán nem számított a nemzet élcsapatának. Az egyesület fennállásának 100. évfordulóján, 2011-ben lett először cseh bajnok, azóta pedig öt másik bajnoki évadban lett első – legutóbb ugyebár a 2021/22-es idényben.

Plzen légvonalban 210 kilométerre van Münchentől, Csehország nyugati részén, úgyhogy egyik csapatnak sem kell sokat utaznia. A Viktoria otthona, a 11 ezer fős Doosan Aréna is a város ékkövének számít, ugyanúgy mint a világ egyik legrégebbi sörfőzdéje is, a Dobrow-kolostor. Utóbbi nem meglepő, hiszen Plzen köztudottan a sörtörténelem egyik legfontosabb központja.



Liga mistrů 2022/2023 | FC VIKTORIA Plzeň

A bajnokságban még veretlenek, bár a legutóbbi mérkőzésükön becsúszott egy döntetlen.

Ha a jelenlegi csapatot nézzük, hárman is vannak a keretben, akik a klub mindenkori szereplési listájának top 10-es szekciójában szerepelnek. Szinte a teljes keretet hazai játékosok alkotják, azonban van egy pár légiós is, ráadásul köztük van az a labdarúgó, akire Nagelsmann külön felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatójában: Jhon Mosquera, egy jól cselező kolumbiai szélső, aki ebben a szezonban már 5 gólnál jár.

Kétméteres csatára is van a Viktoriának Tomás Chory személyében, illetve egy korábbi Bundesliga-játékos, Jan Kliment is a támadószekcióban futballozik. A névsor legértékesebb tagja a fiatalon az Everton alkalmazásában álló Jindrich Stanek, akit annak ellenére a keretbe nevezett az edzője, hogy nem teljesen 100%-os az állapota.

A szóban forgó tréner Michal Bílek, korábbi 33-szoros csehszlovák és háromszoros cseh válogatott középpályás. Prágában született és négy különböző etapban fordult meg a helyi Sparta együttesében még futballistaként. Az 1990-es vébén két gólt is lőtt, majd a Betisben is játszott.

Már húsz éve edzőként dolgozik és 2006-ban öt meccsig irányította már a Viktoriát, majd 2021 májusában újra leült a plzeniek kispadjára. Mindez jó döntésnek bizonyult: 70%-os győzelmi mutatóval rendelkezik a csapat élén és – ahogyan azt már fentebb is írtuk – az előző szezon cseh bajnoka lett.



FC Viktoria Plzeň (@fcviktorkaplzen) / Twitter

Mindkét eddigi csoportmérkőzésen kikapott a Plzen, összesen 1-7-es gólkülönbséggel. Lewáéktól 5-1-re, legutóbb pedig az Inter ellen 2-0-ra.

A két csapat múltja

Érdekesség, hogy ez lesz az ötödik egymás elleni mérkőzése a két csapatnak. Az 1971/72-es idényben még Skoda Plzen néven állt ki a Bayern ellen a cseh alakulat. Akkor összesítésben 7-1-re nyertek Gerd Müllerék a Kupagyőztesek Európa-kupájának első fordulójában.

Több mint 40 évvel később már Ribéry, Alaba, Schweinsteiger, Götze és Mandzukic szomorította gólokkal a Viktoriát, ekkor már a BL csoportkörében. A hazai mérkőzés 5-0, míg a csehországi 1-0 lett a Bayernnek.



Reportáž ze zápasu: Bohemians - Plzeň 1:1 (0:1) | FC VIKTORIA Plzeň

Mosquera is ott lesz.

Az összecsapás információi

Bíró: Nikola Dabanovic (még sosem vezetett mérkőzést a Bayernnek, ez lesz a debütálása a BL-ben)

A Bayern előzetes kezdője: Neuer – Davies, Upamecano, de Ligt, Pavard – Goretzka, Gravenberch – Mané, Musiala – Tel, Gnabry

A Plzen előzetes kezdője: Stanek – Jemelka, Hejda, Pernica – Havel, Cermak, Kalvach, Sykora, Vikanova – Chory, Mosquera

A mérkőzés 18:45-kor kezdődik és a Sport 1 csatornája közvetíti élőben Magyarországon.

Ellenfélnéző: Viktoria Plzen
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top