Gazdaság

Továbbra is jól bánnak a pénzzel a Bayernnél | Nyilatkozatok és gazdasági adatok a közgyűlésről



A Bayern München megtartotta éves közgyűlését, amelyről most készítettünk egy rövid beszámolót.

Október 15-én este a müncheni Audi Dome-ban tartották a Bayern München 2022-es közgyűlését. A vezetőség tagjai beszámoltak a különböző gazdasági eredményekről és a klub életében legfontosabbnak számító adatokról.

A többórás eseményen sokszáz klubtag és a Bayern München legfontosabb emberei vettek részt, köztük a teljes vezérkarral, illetve néhány játékossal és pár stábtaggal. Az első egy órát például az épületben töltötte Julian Nagelsmann, illetve négy játékosa, Thomas Müller, Joshua Kimmich, Kingsley Coman és Leon Goretzka is.

Ugyan nem ez volt az első említésre méltó történés, az est egyik fénypontja mégis az volt, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy a klubelnök, Herbert Hainer még három évig a pozíciójában marad.



Herbert Hainer, akit az este folyamán hivatalosan megválasztottak a Bayern elnökének a következő három évre.

A közgyűlés nem sokkal este 6 után kezdődött. Herbert Hainer az első felszólalásában elnézést kért a tavalyi esemény legvégéért, amikor is a drukkerek hangosan pfujoltak a klub Qatar Airways-szponzorációjához való hozzáállása miatt.

A vezetőség ugyanis tavaly hallani sem akart arról, hogy megszavazzák az egyik klubtag által felvetett kérdést, miszerint a klub ne újítsa meg a katari légitársasággal kötött megállapodását, amely jövőre jár le. Ezzel kapcsolatban erre a linkre kattintva egy német nyelvű videót láthattok angol kommentárral.

„Mindannyian tudjuk, hogy a tavalyi közgyűlés napja nem volt a legszebb a Bayern történetében. Én is hibáztam aznap este a találkozó vezetőjeként. Most hivatalosan is szeretnék elnézést kérni. Átgondoltuk a helyzetet és intenzívebb beszélgetéseket folytattunk veletek, szurkolókkal. Nem feltétlenül kell egyetértenünk, de közel kell állnunk egymáshoz.” – hangsúlyozta Hainer.

A 68 éves szakember ezután ismertette, hogy továbbra is a Bayern München rendelkezik a legtöbb klubtaggal a világon. 2022 októberének összesítése szerint az egyesületnek 295 ezer regisztrált szurkolótagja van, ezzel pedig nem csak a világ összes foci-, hanem minden sportklubja között rekordtartó csapat.



Dreesent vastapssal búcsúztatta a közönség.

A klub pénzügyi hírei is napvilágot láttak: 665,7 milliós forgalom mellett 12,7 millió eurós nettó profitot generált a Bayern, melynek jövő nyáron leköszönő alelnöke és gazdasági vezetője, Jan-Christian Dreesen felhívta a figyelmet arra is, hogy a szponzorációkból és a marketingből (pl. mezeladás) befolyt összeg is rekordot döntött a 2021/22-es idényben, miközben az előző szezonhoz képest csökkent a bérek mértéke is.

„Nem nagyon van európai klub, amely képes ilyen számokat és ilyen folyamatos profitot produkálni az elmúlt három évben, a járvány ellenére. Ennek köze van a Bayern-DNS-hez is. Mi sohasem költünk többet, mint amennyit szerzünk.” – mondta, majd a grafikák mutogatása közben megjegyezte, hogy azért nem tüntetik fel a Barcelona együttesét a versenytársak között, mert akkor túl egyszerűnek tűnne, amit mutatnak.

A klubnál 2013 óta dolgozó Dreesen azt is elmondta, hogy a szezon végén 770 milliós forgalomra számítanak, ami természetesen mindenkori rekord lenne.



Image

Csak a Bayern és a Real könyvelhetett el profitot a világjárvány évei alatt.

Később a vezérigazgatóként tevékenykedő Oliver Kahn is felszólalt, aki megerősítette Herbert Hainer gondolatait és elmondta, hogy a klub a téli vébé után tárgyalni fog a Qatar Airways-zel a szponzoráció jövője miatt. A vezetőség álláspontja az egész este alatt egyértelmű volt: megvárják a tárgyalásokat és ezután keresnek megoldást. A közvélemény szerint egyébként valószínűtlen, hogy a Bayern nemet mondana az évi 20 millió eurós bevételt jelentő támogatásra, amit a légitársaság nyújt.

A Titán később megköszönte a nyáron távozó játékosok – köztük Lewandowski, Süle és Tolisso – munkáját is. A Bild riportere, Heiko Niedderer szerint a legendából lett vezető beszéde körülbelül 30 percig tartott és sokkal közvetlenebb volt, mint a tavalyi felszólalása, főleg azért, mert szót ejtett Katarról, na meg azért is, amit az UEFA által létrehozott Pénzügyi Fair Play szabályokról és azok megszegőiről mondott:

„A Pénzügyi Fair Play szabályainak kardja egy nagyon életlen darab. Viszont ennek pont az ellenkezője kéne és végre következetes szankciókat kellene kiróni a szabályszegőkre.”



Image

Hoeneß és Nagelsmann, a háttérben Saki Kumagai-jal, a Bayern Frauen japán játékosával, a valaha volt egyik legsikeresebb kelet-ázsiai sportolóval.

Az est végéhez közeledve Uli Hoeneß is tett arról, hogy megemlítsék a nyilatkozók között. Idő előtt távozott és Stefan Kumberger riporternek azt mondta, hogy a Katart fő érvelőként kritizáló klubtag, Michael Ott jelenléte „kínos volt” és hogy „inkább az Amnesty Internationalnél próbálkozzon” a tiltakozásával.

via Bayern & Germany (az összes felhasznált kép és információ)

Továbbra is jól bánnak a pénzzel a Bayernnél | Nyilatkozatok és gazdasági adatok a közgyűlésről
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top