Elemzés

Hogyan illik be Blind Nagelsmann játékrendszerébe?A januári átigazolási időszak általában rendkívül csendes szokott lenni Münchenben, mivel a Bayern nem igazán szokott új játékost igazolni az aktuális szezon közepén. Ennek ellenére idén kivételt tettek, Lucas Hernández keresztszalag-szakadása miatt ugyanis középhátvédet igazoltak Daley Blind személyében. A 32 éves játékos decemberben bontott szerződést nevelőegyesületénél, az Ajax-nál, így ingyen érkezett a bajorokhoz és egyelőre fél éves szerződést írt alá. De lássuk is, miért esett rá a választás és hogyan illik be Blind Nagelsmann játékrendszerébe?

Könnyebb beilleszkedés

Mazraoui, de Ligt és Gravenberch után Blind a negyedik játékos a jelenlegi keretben, aki Amszterdamból érkezik Münchenbe, ez sokat segíthet neki a szezon közbeni nehézkes beilleszkedésben. Az Ajax és a Bayern játékfilozófiája egyébként rendkívül hasonló, ez is nagyban hozzájárulhat Daley adaptálódásához.

De mooiste foto's van gisteravond | Foto | AD.nl

Sokoldalúság és taktikai flexibilitás kimaxolva

Blind az elmúlt években rendkívül stabil játékossá vált Amszterdamban, sőt a Manchester United színeiben is, mivel sokoldalúságának tulajdoníthatóan középhátvédként és balhátvédként is bevethető. A 32 éves holland válogatott játékos természetesen nem  tartozik Európa leggyorsabb védői közé, remek helyezkedésének és helyzetfelismerésének köszönhetően azonban így is kiemelkedik az átlagmezőnyből. Hernández sérülésének következtében Blind rotációs játékosként a védelem tengelyében Upamecano és de Ligt, balhátvédként pedig Davies cseréjeként is Nagelsmann rendelkezésére állhat. Emellett pedig védekező középpályásként is tud játszani, amellyel szabadabb és támadó szellemű játékot biztosíthat Kimmich vagy Goretzka számára. Ennek apropóján vizsgáljuk meg a gyakorlatban is, hogyan is érvényesül ez a taktikai flexibilitás, vagyis Blind Nagelsmann mely játékrendszerébe és formációjába illeszthető be sikeresen?

4-2-3-1: Szerepkör a megszokott, standard alapfellálásban

Blind elsősorban középhátvédként bevethető a Bayern standard, bevált és megszokott 4-2-3-1-es rendszerében, ahol Upamecano vagy de Ligt helyén kaphat majd lehetőséget, pályafutása során ugyanis legtöbb, 195 alkalommal ezen a poszton lépett pályára. Ez abban az esetben lehet kézenfekvő, ha Nagelsmann pihentetni akarja egyik kezdő középhátvédjét vagy „ne adj’ Isten” valamelyikük lesérül. Hernández hiányában Blind cserejátékosként is mindenképp a számára elegendő játékpercet kaphat a szezon második felében még annak ellenére is, hogy szorult esetben Pavard és Stanisic is bevethető a védelem tengelyében.

Blind középhátvédként Nagelsmann 4-2-3-1-es rendszerében

Ahogy azt már fentebb is említettük, Blind balhátvédként is bevethető, pályafutásának korai szakaszában ez volt az alap pozíciója is, összesen 187 alkalommal játszott ezen a poszton. Omar Richards tavaly nyári távozása óta Davies-nek nincs alternatív cserelehetősége a védelem bal oldalán. Blind érkezése így ideiglenesen erre a problémára is tökéletes megoldást jelenthet azáltal, hogy Nagelsmann olykor Davies-t is tudja pihentetni, ezzel úgymond nem kell csapágyasra járatni a kanadai kulcsembert, továbbá esetleges sérülésének is kisebb a kockázata.

Blind balhátvédként Nagelsmann 4-2-3-1-es rendszerében

Pályafutása során Blind 68 alkalommal védekező középpályásként is pályára lépett, így alternatív esetben 6-osként Münchenben is rendelkezésre állhat, amely még nagyobb lehetőséget biztosítana Kimmich vagy Goretzka számára ahhoz, hogy támadóbb szellemben játszhassanak a középpályán illetve abban az esetben is, ha valamelyikük véletlenül sérülés vagy eltiltás miatt nem bevethető.

Blind védekező középpályásként Nagelsmann 4-2-3-1-es rendszerében

3-4-2-1: Szerepkör a 3 védős rendszerben

Alternatív esetben Blind a 3 védős rendszerben az Upamecano-de Ligt védőpáros mellett bal oldali középhátvédként is bevethető, amely rendszert – mint azt már jól tudjuk – Nagelsmann időnként előszeretettel alkalmazza. Ezzel megoldható, hogy mindhárom középhátvéd egyszerre legyen a pályán és a szélsőhátvédek – Pavard és Davies – offenzívebb szerepekörben léphessenek pályára – még szélesebb sprektumú taktikai flexibilitást kínálva Nagelsmann számára.

Blind bal oldali középhátvédként Nagelsmann 3 védős rendszerében

Tapasztalat mesterfokon

A sokoldalúság és a taktikai flexibilitás mellett Blind rengeteg tapasztalatot is hozhat Münchenbe. de Ligt és Upamecano is még eléggé fiatal, így egy tapasztaltabb védő érkezése számukra is nagy segítséget jelenthet. Egy nagyobb tapasztalattal rendelkező játékos ugyanis könnyebben tud döntéseket hozni a pályán, mivel több ismerettel és emlékképpel rendelkezik.

Összegzés

Összeségében tehát kijelenthető, hogy Blind érkezése a jelenlegi sérüléshelyzetre való tekintettel mindenképp pozitívumnak tekinthető, pláne annak tudatában, hogy ingyen érkezett a klubhoz, ahogy pedig az az elemzésből is kiderült, könnyebb beilleszkedésének, sokoldalúságának illetve tapasztalatának köszönhetően rendkívüli taktikai flexibilitást biztosíthat Nagelsmann számára és ez alapján bele is illik a Bayern München jelenlegi játékrendszerébe.

Hogyan illik be Blind Nagelsmann játékrendszerébe?
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Minden, amit Daley Blindről tudni kell!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top