Vezetőség és stáb

Egy nap a Bayern videóelemzőjével

A Bayern riportjának köszönhetően egy kis betekintést nyerhettek Benjamin Glück munkájába!

A klub egy olyan sorozatot indít weboldalán, amelyben bemutatja a különböző, nem sok figyelmet kapó munkakörökben dolgozó személyeit. Az első részben Benjamin Glücköt, a Bayern asszisztensedzőjét és egyben videóelemzőjét ismerhetitek meg.

Glück, Zembrod & Toppmöller: Introducing the new Bayern coaching team

A teljes stáb: Broich doki (erőnléti edző), Xaver Zembrod (másodedző), Julian Nagelsmann, Benjamin Glück (videóelemző asszisztensedző), Dino Toppmöller (másodedző) és Toni Tapalovic (kapusedző).

„Mindig is arról álmodtam, hogy itt dolgozom majd. A Bayern nagyon közel áll a szívemhez.” – mondta Glück a 2021-es Münchenbe költözéséről. A bajor fővárostól mindössze 30 kilométerre található Erding településén született másodedző a videóelemzésekért felel Julian Nagelsmann edzői stábjában.

A 36 esztendős szakember már régóta a Bayern mesterének edzői csapatában dolgozik. Miután befejezte egyetemi tanulmányait és lediplomázott tanárként, 2012-ben a Hoffenheim akadémiáján felelt a videóelemzésekért, majd nem sokkal Nagelsmann 2015 októberi kinevezése után csatlakozott a profi együttes stábjához. A sikeres sinsheimi évek után Lipcsében is együtt dolgoztak, másfél éve pedig a rekordbajnok alkalmazásában állnak. Mindeközben Glück szerint „nagyon, nagyon jó barátok” lettek.

A Bayern YouTube-csatornáján egyébként megtekinthető egy podcast adás Nagelsmann másik két asszisztense, Dino Toppmöller és Xaver Zembrod főszereplésével, német nyelven, angol felirattal!FC Bayern: Nagelsmann lacht sich über Konkurrenz-Aufstellung schlapp - FC BAYERN MÜNCHEN - SPORT BILD

A meccsek során külön tableten figyelik az adásképet Nagelsmannék.

Benjaminnak is van egy külön csapata: Maximilian Schwab és Michael Cuper társaságában elemzi a csapat játékát és taktikáját. Közösen figyelik a játékosok egyéni teljesítményeit is, de csoportos analíziseket is végeznek.

Emellett beszélgetéseket folytatnak a labdarúgókkal is a mérkőzéseket követően, hogy még többet megtudjanak a különböző szituációkról.

„A videótréning segítségével közelebb tudjuk hozni a játékosainkat azokhoz a fő gondolatokhoz, amikről beszélünk nekik az edzéseken.” – magyarázta a tréner, aki Dohában minden este részt vesz a stáb megbeszélésén. Ezen tervezik meg a másnapi edzéseket – amely a tábor esetén (magyar idő szerint) egy reggel nyolc és egy délután három órai etapot jelent.A magasban Michael Cuperrel.

Glück számára a fókusz jelenleg a szezon újrakezdésén van, tehát a január 20-i, Lipcse elleni találkozón. Elmondása szerint úgy készülnek a második félszezonra, hogy két-három edzést szentelnek egy-egy pont (például játékhelyzet vagy taktikai elem) feldolgozására. Éppen ezért szükséges, hogy Nagelsmann és Glück között zökkenőmentesen folyjon a munka.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a vezetőedző elmagyarázza a játékosoknak, mit kérne tőlük, majd Glück olyan jeleneteket vetít nekik, amelyek alátámasztják ezeket. Az elemző kiválasztja a számítógépén a bemutatandó videókat és képeket, ezeknek segítségével pedig a stáb még hatásosabban tudja érzékeltetni a szituációkat.

Tegnap például a labdavesztés utáni átmeneteket gyakorolták a srácok. Az edzés alatt Glück – a már megszokott módon – egy kicsit távolabb helyezkedett el a pályától, mint Nagelsmann. Eközben asszisztenseivel ügyelt arra, hogy megfelelő felvételek készüljenek a tréningről, amelyeket aztán annak végeztével elemeztek.

Von Taktiktafel bis Virtual Reality: Hoffenheims Videoanalyst Glück im Interview | Goal.com Deutschland

A Hoffenheim óta együtt.

„Igazából csak a 11 a 11 elleni játéknál vagyok lent a pályán.” – számolt be a kulisszatitkokról a szakember, aki az ebédet követően összeállította a következő előadását. Általánosságban ezek egyszerre tartalmazhatnak csoportos és egyéni meccshelyzeteket, valamint külön pozíciókra is fókuszálhatnak.

Ha újraindul a szezon, a csapatnak háromnaponként kell felkészülnie a különböző ellenfelekből. Természetesen Glückéknek ott is nagyon fontos lesz a szerepük. Ezen riport közben már készülnek is az első videós elemzések a Lipcséről. Ha pedig végeztek és átnézték az összes felvételt, a stáb megegyezik egy játéktervben, amit január 20-án a pályára visznek a játékosok.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Egy nap a Bayern fizioterapeutájával

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top