Interjúk és nyilatkozatok

Goretzka: Több trófeát kell szereznünk, mint tavalyA Bayern München középpályása a klub hivatalos oldalának adott interjút.

Már négy és fél éve a rekordbajnok kötelékében – Leon Goretzka jelenleg Dohában készül a kerettel a második félszezonra. Az elmúlt 24 órában pihent, mert egy apró izomproblémával bajlódik.

Mindeközben volt ideje interjút adni a klubnak: beszélt a Robbennel és Ribéry-vel közös edzésekről, a müncheni fejlődéséről, illetve arról, hogy minek kell történnie nyárig, hogy akkor boldogan tekintsen vissza a szezonra.

Bayern star Leon Goretzka annoyed by the starting eleven discussion - News in Germany

A vébé múlté!

Meddig járt a világbajnokság a fejedben?

Nyilván először kellett egy kis távolságtartás tőle. Ezt nyaralással, illetve a magánéletemre való fókuszálással sikerült elérnem. Azokkal az emberekkel töltöttem az időt, akik mindig ott vannak nekem. A vébéről szóló fejezet már a múlté.

Az Instagramon havas tájakon lehetett látni téged, illetve kiírtad azt, hogy szükséged volt egy digitális detoxra is. Mit csináltál a szabadidődben?

Bochumban, a családom társaságában töltöttem a karácsonyt. Ezután Ausztriába utaztam, ahol kiélveztem a hó adta lehetőségeket. Főleg a téli szünetekben automatikus számomra, hogy ritkábban használom a telefonomat. Azt a szókapcsolatot is azért írtam ki, hogy tudassam az emberekkel, miért nem vagyok aktív a közösségi platformokon.

Mik a kedvenc időtöltéseid a futball mellett?

A bochumi barátaim nagyon fontosak az életemben. Arra használom ezt az időt, hogy sokat legyek velük, hiszen ez máskor nem lehetséges a nagy távolság miatt. Ilyenkor szeretek éttermekbe is járni, illetve mindenféle labdasportokat űzni, amolyan kompenzációként.Leon Goretzka, il calciatore tedesco condanna l'omofobia dell'ambasciatore di Qatar 2022 - Gay.it

„Nagyon kicsi, 79-es!”

Sokszor jelennek meg rólad képek az interneten, amiken látszik, mekkora izommennyiséget szereztél, mióta a Bayernben vagy. Hogy változott a játékstílusod azóta?

Kulcsjátékos voltam a Schalkéban, majd lépésről lépésre a Bayernnél is ugyanezt a szerepkört vettem át. Azért csak szépen lassan, mert ez nem megy máshogy egy ilyen klubnál. Folyamatosan fejlődnöd kell, ráadásul a futballfilozófia is más itt, mint a Schalkénál. A Bayernben sokkal többet van nálad a labda, szóval arra kell koncentrálnod, hogy mit tudsz a csapatnak adni, ha hozzád kerül a játékszer. De a labda nélküli feladataim is nagyobbak lettek. Ráadásul a pálya közepén egyszerre veszel részt védekezésben és támadásban is.

Már fiatal játékosként is igazi vezér voltál. A Bayernnél ezek a tulajdonságok igazán kijönnek egy játékoson. Hogyan változott a karaktered a Münchenbe igazolásod óta?

Sok minden történt az elmúlt években. Érettebb lettem. Például amikor a Schalkéban fociztam, még a szüleimmel éltem. Amikor idejöttem, azonnal magamba szívtam a Mia san mia életérzést és ezt most tovább akarom adni. Akkoriban még Franck Ribéry és Arjen Robben is itt volt. Láthattam, hogy a rengeteg sikerük ellenére minden egyes nap a maximumot nyújtották az edzőteremben és pályán is.

Már az edzések előtt folyt róluk a víz. Amikor ilyet lát az ember, nem tud nem csatlakozni hozzájuk.

Vor Spitzenspiel: Goretzka mahnt und verspricht "hochmotivierte" Bayern - kicker

Visszatért a kezdőbe és kirobbanthatatlan onnan.

Azóta nem egy fiatal játékos igazolt a Bayernbe. Példaképpé váltál számukra?

Ez magától alakul ki. Ha rendesen viselkedsz, rögtön mások példaképe lehetsz. Még ha észre sem veszed, akkor is. Szerintem akkoriban Franck és Arjen sem úgy ment be az edzőterembe, hogy azt gondolta magában, „majd most megmutatom nekik, hogy kell ezt csinálni”. A legjobb eset az, ha a cselekvéseiden keresztül mutatsz irányt másoknak.

Tavaly egy felkészülés során összeszedett sérülés után gyorsan visszaküzdötted magad a kezdőbe. Milyen volt ezt átélni?

A térdműtétem rosszkor jött. Már kéthétnyi edzés volt a lábamban, jól éreztem magam, majd hirtelen kés alá kellett feküdnöm. Viszont hamar el tudtam kezdeni újra futni. Arra használtam az emiatt adódott szabadidőt, hogy topformában térjek vissza és a ne legyen semmiféle további problémám.

Nagyszerű első félszezont zárt a csapat. Mennyire vagy elégedett?

Elégedettek lehetünk, főleg ha a játékstílusunk fejlődését nézzük, az eredményeket nem figyelve. Volt egy igen nehéz időszakunk, gödörbe kerültünk, de kimásztunk belőle, köszönhetően annak, ahogyan játszottunk. Most minden sorozatban jól teljesítünk. Biztosra kell mennünk, hogy ott folytatjuk majd, ahol abbahagytuk. Ez az újrakezdés legfontosabb feladata.Trainingslager des FC Bayern im Newsblog: Leon Goretzka erneut nicht im Teamtraining | Abendzeitung München

Január 12-ig Dohába tartózkodnak Leonék.

Hogyan írnád le a Bayernen belüli csapatszellemet?

A vébé előtti hetek zseniálisak voltak. Mintha egyek lettünk volna, úgy fociztunk. Az is jól látható, hogy a pályán kívüli kémia a játékunkra is hatással van. Ez nem külön játékosokra, hanem a csapat egészére értendő.

Hogyan lehet ezt a jó formát tovább folytatni egy ilyen szünet után?

Az edzőtáborban végzett kemény munkával. 7:30-kor már rajtunk van a futócipő. Régóta nem volt ilyen. Azon múlik, hogy hogyan alapozzuk meg a folytatást és hogy ezt miként tudjuk fenntartani a második félszezonban.

Miként reagáltál akkor, amikor megtudtad, hogy fél nyolckor már futóedzés lesz?

Labdarúgóként inkább a labdával edzenék. Viszont a korábbi edzőtáborokban is csináltunk ilyesmit és jó hatással volt rám. Tudom, hogy ez nagyon fontos.

Szereted a felkészülési időszakot, vagy inkább annak örülsz, ha visszatértek a megszokott meccsritmushoz?

Nyilvánvaló, hogy játszani szeretnék a legjobban. Viszont többször elhamarkodtuk a felkészülést az előző években. Ez sérülésekben is kiütközött.

Most lehetőségünk volt levegőhöz jutni, ez pedig szintén nagyon fontos.

Report: Leon Goretzka causes displeasure at Bayern with demands - 24 Hours World

18 találkozón 6 gól és 4 gólpassz a mérlege az idei szezonban.

Egy Lipcse elleni idegenbeli rangadóval tértek vissza. Mennyire vagy izgatott?

Nagyon. Egyszerűen jól esik, hogy újra a mellkasunkon van a Bayern címere. Alig várjuk.

Négy ponttal vezetitek a Bundesligát. Mennyire vagy éhes az újabb, számodra már ötödik bajnoki címre?

Ez az egyik legjobb érzés: ott állni a szezon végén a trófeával a kezedben, tudva hogy évről évre letaszítanának titeket a trónról. A bajnoki cím természetesen idén is az egyik legnagyobb cél. Lehet, hogy sok ember szerint unalmas már, de ez nem fog változtatni a motiváltságunkon.

A PSG vár rátok a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Mit vársz ettől az ütközettől?

A Paris Saint-Germain Európa egyik legkeményebb csapata. Kiváló játékosaik vannak. Szuper párharc lesz. A BL azért van, hogy az ilyen nagy csapatok találkozzanak egymással. Ez a párosítás egy döntőnek is beillett volna. Várjuk már nagyon.

Minek kell történnie ahhoz nyárig, hogy elégedetten nézz vissza erre a szezonra?

Több trófeát kell szereznünk, mint az előző idényben.

Goretzka: Több trófeát kell szereznünk, mint tavaly
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top