Elemzés

Cancelo, a különlegesen offenzív és sokoldalú szélsőhátvédA januári átigazolási időszak utolsó napján a klub bombahírként bejelentette, hogy a Manchester City jobbhátvédje, Joao Cancelo a szezon hátralévő részére kölcsönbe érkezik Münchenbe – vételi opcióval. Mi pedig azonnal megragadjuk az alkalmat, hogy kielemezzük, mennyire jó játékos ő valójában és miért is van olyan nagy szükség rá a Bayern jelenlegi keretében? Vágjunk is bele…

Sokoldalúság kimaxolva

Az első és legfontosabb dolog Cancelo játékstílusát illetően, hogy rendkívül sokoldalú játékos, a Transfermarkt adatai szerint (lásd az alábbi képen) eddig pályafutása során 6 (!) poszton is játszott már: jobbhátvédként (RB), balhátvédként (LB), jobb oldali középpályásként (RM), belső/box-to-box középpályásként (CM), bal oldali középpályásként (LM) és jobbszélsőként (RW) is. Igaz, ezek közül leginkább a védelem jobb és bal oldalán lépett pályára, jobbhátvédként 189, balhátvédként pedig 80 alkalommal. Emellett még jobb oldali középpályásként vagy szárnyvédőként játszott több mérkőzést 3 védős rendszerben  – szám szerint 45 alkalommal. Ezeken a meccseken összesen 15 gólt szerzett és 52 (!) gólpasszt osztott ki, ami nem egy rossz statisztika egy szélsőhátvédtől.

Cancelo posztjai

A különlegesen offenzív jobbhátvéd

Cancelo alapposztja a jobbhátvéd szerepkör, amelyben meglehetősen támadó szellemben lép pályára. Fontos azonban megjegyezni, ez az offenzív játék nemcsak abban merül ki, hogy az oldalvonal mellett futkorászik. Játékintelligenciájának köszönhetően ugyanis Joao remekül felismeri a pálya közepén lévő üres területeket, ahová rendszeren be is mozog, amíg a jobbszélsőként játszó csapattársa fenntartja a szélekre irányuló támadójátékot. Az alábbi ábra remekül szemlélteti ezt: a Manchester City egy Aston Villa elleni bajnoki mérkőzésének 54. percében- amíg a labdás Grealish-re két ellenfél is figyel – Cancelo az átlagos jobbhátvédekkel ellentétben  nem marad  csapattársa mögött a szélen – a hátrapasszt várva – és nem is a kiszámíthatónak tűnő oldalvonal melletti elfutást választja, hanem inkább váratlan módon behúzódik középre, ezzel pedig teljesen üresen marad és onnan tud besprintelni az ellenfél védelme mögé (kék kör). Ez a manőver tökéletesen jellemzi a portugál hátvéd kiváló helyzetfelismerését és játékintelligenciáját, amelynek köszönhetően Cancelo a jobbhátvédek átlagmezőnyéből kiemelkedve pillanatok alatt veszélyes gólhelyzetet generálhat az ellenfél kapuja előtt. Ez pedig egyben még nagyobb taktikai variációt biztosíthat a Bayern számára a jobb oldali támadójátékban. 

Cancelo középről indulva sprintel be az ellenfél védelme mögé

Cancelo még abban az esetben is képes gólhelyzetet kialakítani, ha elszigetelt helyzetben van a csapattársaihoz képest. Az alábbi képen jól látható, ahogy Cancelo a portugálok Svédország elleni Nemzetek Ligája mérkőzésének 4. percében két svéd játékosra vezeti rá a labdát, miközben csapattársai elfoglalják a helyüket a tizenhatoson belül és várják Joao beadását abban a biztos tudatban, hogy a 28 éves jobbhátvéd kicselezi mindkét ellenfelét. Gól ugyan nem születik az akcióból, ennek ellenére elismerésre méltó, hogy Cancelo jobbhátvédként két védő gyűrűjében egyedül gólhelyzetet alakít ki a csapat számára.

Joao Cancelo 2020/21 - scout report - tactical analysis - tactics

Cancelo egyedül alakít ki gólhelyzetet

A dinamikus balhátvéd

Ahogy azt már fentebb is említettük, Cancelo – jobblábas védő létére – nemcsak jobb-, hanem balhátvédként is bevethető. A portugál jobblábasként így nemcsak a bal oldalon sprintelhet el az oldalvonal mellet, hanem rendszeren a pálya közepe felé is vezetheti a labdát, amellyel állandó fejfájást okozhat az ellenfél védői számára. Az alábbi jelenet jó példa erre: Cancelo balhátvédként játszik a City Gladbach elleni BL-meccsén, amely során a 29. percben befele indul el a labdával. Ez több támadási lehetőséget is biztosít számára, amely kétséget és kiszámíthatatlanságot ébreszthet az ellenfelekben. Az alábbi ábrán 3 lehetséges opció van bejelölve: elsprintelhet a szélen a tizenhatos irányába (hosszú kék nyíl), előre passzolhatja a labdát a legközelebbi csapattársának (fekete nyíl) illetve még tovább cipelheti a játékszert a pálya közepe fele (rövid kék nyíl) remek lövési vagy beadási lehetőséget teremtve saját magának. A ballábas balhátvédek számára utóbbi opció eléggé nehezen kivitelezhető lenne.

Cancelo kiszámíthatatlan játéka balhátvédként

A befele húzó játéka mellett Cancelo természetesen labda nélkül is behúzódhat középre balhátvédként, besegítve a mélységi irányító számára a labdakihozatalban, amely nem mellesleg az ellenfél agresszív letámadásának kijátszásában is előnyös lehet. Az alábbi ábra tökéletesen érzékelteti ezt: a City a Gladbach elleni BL-meccsen a Guardiola által megszokott 4-3-3-as felállásban lépett pályára, ez azonban labdakihozatalban hatástalan volt a Gladbach kompakt, 4-4-2-es formációjával szemben. Ezen probléma megoldásában volt nagy segítség Cancelo kiváló helyzetfelismerése és játékintelligenciája, jól látható ugyanis, ahogy a portugál a bal oldalról teljesen bemozog a pálya közepére az egyetlen védekező középpályás és mélységi irányító, Rodri mellé. Ezzel a mozgással magával viszi az ő rá figyelő gladbachi jobbszélsőt is, amelynek köszönhetően egy teljesen üres passzsávot alakít ki csapattársai számára a pálya bal oldalán, közvetett módon megkönnyítve a City labdakihozatalát. Emellett pedig Gündogan is előrébb húzódhat eredeti posztjáról és aktívabban részt vehet a támadójátékban, mivel mögötte Cancelo biztosítja a területek lezárását, ellátva a német középpályás védekezésben játszott feladatkörét.

Cancelo középre húzódva segít be a labdakihozatalba

Ezen mozgások révén kijelenthető, hogy Cancelo egy rendkívül rugalmas szélsőhátvéd, aki a folyamatos „kóborlásaival” a pálya bármely pontján feltűnhet és bárhol besegíthet a csapat támadójátékába. Szintén jól szemlélteti ezt egy másik Gladbach elleni jelenet: a meccs 23. percében a portugál játékos balhátvédként játszva a pálya a másik oldalára vonul át és a jobb szélen tűnik fel, ahol csatlakozik a Foden-Sterling páros játékához és létszámfölényt kialakítva egy háromszögben segít kijátszani az ellenfél védelmét. Technikás játékosként ezt nyugodtan meg is teheti, ha a másik oldalon folyik a támadójáték.

Cancelo balhátvédként a jobb oldali támadójátékban vesz részt

Az irányító szerepkörű középpályás

Kiváló helyzetfelismerése, játékintelligenciája és technikája miatt Cancelo sokak szemében irányító középpályásként is megállná a helyét. Az alábbi hőtérképen megfigyelhető, hogy a portugál játékos egy Birmingham elleni kupameccsen jobbhátvéd létére aktívabb volt a pálya középső harmadában, mint a szélen.

Az alábbi képen megfigyelhető, hogy Cancelo egy Tottenham (!) elleni mérkőzésen középen vezeti rá a labdát az ellenfél játékosára, majd egy hirtelen indítással a Spurs védelme mögé juttatja a labdát (fekete nyíl), amelyre Foden sprintel rá a szélről elindulva (kék nyíl). Ilyen fajta középről megejtett indításokat nem sok jobbhátvédtől szoktuk látni.

Cancelo középről íveli be a labdát az ellenfél védelme mögé

Hasonló jelenetsor játszódik le a Birmingham elleni meccsen is annyi különbséggel, ahol Cancelo itt már teljesen a pálya közepén tartózkodik és onnan ível be egy labdát az ellenfél védelme mögé (fekete nyíl), amelyre ezúttal Mahrez érkezik (kék nyíl) és fejezi be góllal az akciót.  Joao irányító képessége tehát vitathatatlan a középpályán, amely csak még sokoldalúbb játékossá teszi őt.

Joao Cancelo 2020/21 - scout report - tactical analysis - tactics

Remek indításai mellett – ahogy azt már fentebb is említettük – Cancelo a pálya közepére húzódva rendre magával viszi az ellenfél egyik szélső játékosát is, aki kénytelen követni őt annak érdekében, hogy kizárja a portugált a játékból. Ez érvényesül az alábbi jelenetsorban is, ahol az Arsenal szélsője, Bukayo Saka játssza el ezt az áldozati bárány szerepét. Jól látható, hogy ezzel egy teljesen üres passzsáv nyílik meg a pálya jobb oldalán (fekete nyíl).

Joao Cancelo 2020/21 - scout report - tactical analysis - tactics

Cancelo magával viszi középre az ellenfél szélsőjét – passzávot kialakítva

Egy későbbi fázisban Cancelo helyezkedése ismét kulcsfontosságú az ellenfél védelmi vonalainak megbontásában. Észrevehető, hogy Joao az Arsenal középpályája és védelme közötti üres területen tartózkodik és az Ágyúsok ugyan próbálnak kompaktan védekezni és létszámfölény kialakítani a középpályáján, közben viszont nem figyelik a mögöttük lévő üresen maradt területet, ahová Cancelo mellett Sterling is bemozgott a szélről. A labdás Rúben Dias így egy előre ívelt labdával könnyedén honfitársához juttathatja a játékszert, hatékonnyá téve a City vertikális támadójátékát.

Cancelo a helyezkedésével megbontja az ellenfél védelmi vonalait

Összegzés

Az elemzés alapján kijelenthető, hogy sokoldalúságának, offenzív és dinamikus szerepkörének, kiváló helyzetfelismerésének és játékintelligenciájának, remek technikájának illetve irányító képességének köszönhetően Joao Cancelo óriási erősítés lehet a Bayern számára és ezzel, ha rossz esetben csak kölcsönszerződés miatt akár rövid időre is,  de végleg megoldódhat a jobbhátvéd-kérdés Münchenben, amely Philipp Lahm 2017-es visszavonulása óta mindig is problémát jelentett még úgy is, hogy Cancelo érkezése előtt is 4 jobbhátvéd (Pavard, Mazraoui, Stanisic, Sarr) volt a keretben. DE! Pavard túl defenzív játékos, így legtöbbször nem sokat tud hozzátenni a bajorok játékához (amely Davies bal oldali aktivitása mellett rendkívül fontos lenne a jobb oldalon is), emellett pedig rendkívül instabilan játszik. Mazraoui ugyan az utóbbi időben brillírozik, de az a fránya szívburokgyulladás nagyon keresztbe tett ennek – ki tudja mennyi időre?! Stanisic még nem rendelkezik elegendő nemzetközi tapasztalattal, így topcsapatok ellen nem feltétlen a legjobb opció. Sarr pedig… hát, róla inkább nem is nyilatkozunk. Cancelo érkezése a túltöltött jobbhátvéd poszt ellenére teljesen logikusnak tűnik és tökéletes gyógyír lehet, amelynek köszönhetően ezentúl remélhetőleg már a jobb oldalon is olyan mértékű offenzív és hatékony támadójátékot láthatunk majd, mint amint Davies esetében a bal szélen már megszokhattunk. Meglátjuk, hogy beválik-e, de nem nagyképűség kijelenteni, hogy jelenleg Münchenben van a világ legjobb szélsőhátvéd párosa a Cancelo-Davies duó személyében.

Cancelo, a különlegesen offenzív és sokoldalú szélsőhátvéd
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top