Elemzés

Mágnestábla: A PSG veszélyes fegyverei és gyenge pontjaiKedd este a Bayern számára valószínűleg az idei szezon eddigi legfontosabb mérkőzése következik Párizsban. A 100%-os csoportkör ellenére ugyanis a Fortuna nem szorította erősen kedvenceink kezét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolásán és a bajorok a sztárjátékosokkal tűzdelt Paris Saint-Germain csapatát kapták ellenfélként, amely a nyolc összecsapásból a legkiélezettebb párosításnak tűnik. Az egyenes kieséses szakaszban tehát rögtön komoly erőpróba vár Nagelsmann együttesére annak érdekében, hogy 3 év után újra magasba emelhessék a BL-trófeát. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ennél csak könnyebb ellenfelet kaphattunk volna, a végső győzelemhez azonban úgyis mindenkit le kell győzni, így ez nem kifogás. Ennek apropóján elemezzük is ki, melyek a PSG veszélyes fegyverei, amelyek komoly fejfájást okozhatnak a Bayern számára, de vegyük górcső alá a gyenge pontjaikat is, amelyekkel megfoghatjuk őket. 

Világsztárokkal tűzdelt keret

Nem mondunk túl nagyot azzal, ha kijelentjük, hogy jelenleg a PSG nevéhez fűződik a világ legjobb kerete, amely szinte minden poszton világklasszis játékosokkal rendelkezik – igaz, ebben nagymértékben hozzájárul az a tény, hogy a párizsi klub a pénzzsákú arab sejkek kezében van. Ehhez a bombaerős kerethez további erősítésként a nyáron érkezett Nuno Mendes balhátvéd posztra, a Fabián Ruiz-Vitinha-Carlos Soler trió pedig a középpályára.

A PSG A-csapata

Íme, a PSG kezdőcsapata, amely első blikkre rendkívül erősnek tűnik. A kapuban az a Donnarumma véd, aki Courtois mögött jelenleg a világ második legértékesebb hálóőre, tavaly pedig az Európa-Bajnokság legjobb kapusának választották. A védelem jobb oldalán Hakimi jelenleg a világ legjobb jobbhátvédei közé tartozik. A hátvédsor tengelyében a Ramos-Marquinhos duó a világ egyik legjobb belső védő párosának tekinthető. A védelem bal oldalán pedig az a Nuno Mendes játszik, aki az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezettje és Davies mögött jelenleg a világ második legértékesebb balhátvédje. A középpályán Verratti több, mint 10 éve a párizsiak oszlopos tagja és irányítója, aki mellé az idei szezontól a Fabián Ruiz-Vitinha páros csatlakozott, amelyből előbbi korábban a Napoli, utóbbi pedig a Porto kulcsjátékosa volt. A támadóharmadban pedig a Messi-Mbappé-Neymar álomtrió erősségét nem kell külön ecsetelni.

A PSG B-csapata

A bombaerős kezdő ellenére a B-csapat elsőre nem tűnik annyira acélosnak. Ellenben itt is ki lehet emelni olyan játékosokat, akik gyengébb csapatokban alapembernek számítanának. A kapuban Rico tökéletes cserekapusnak tekinthető. A védelem jobb oldalán a Lipcse kiválósága, Mukiele csak Hakimi miatt nem tudott bekerülni a kezdőbe. A védelem tengelyében egy saját nevelésű páros, a mindössze 17 éves El Chadaille Bitshiabu és a párizsiakat több, mint 11 éve erősítő Kimpembe játszik – utóbbi jelenleg sérült..  A balhátvéd poszton pedig a Bayern korábbi játékosa, Juan Bernat szerepel. A középpályán a Danilo-Pereira-Paredes-Renato Sanches trió elég erősen hangzik, ebből a hármasból azonban jelenleg ketten is sérültek – a novemberben VB-t nyerő Paredes és a másik korábbi Bayern-játékos, Renato Sanches is. A B-csapat támadótriója már nem olyan ütős, ahol Carlos Soler a legnagyobb név, aki a nyáron a Valencia kulcsembereként érkezett a francia fővárosba. Mellette két fiatal titán, a 20 éves Ekitiké és a 17 éves Housni szerepel.

Rendeződni látszó csapatszellem

A Paris Saint-Germain a nyáron edzőváltáson esett át, a gyengén teljesítő Mauricio Pochettino helyére a Nice korábbi trénere, Christophe Galtier érkezett. Ez meg is hozta a hatását, a PSG ugyanis rendkívül erősen kezdte a szezont, amelyre Mbappé szerződéshosszabbítása csak hab volt a tortán. Galtier mellett új stratégiai igazgató is érkezett a francia klubhoz Luís Campos személyében, a stratégiaváltással pedig az új vezetés látszólag rendet teremtett az egókkal teli és csapatszellemben zavart csapatnál. Ezáltal egy új rendszer kezdett kibontakozni Párizsban, amely döntő faktor lehet a kétségbeesetten oly régóta áhított nemzetközi sikerek elérésében. Galtier ugyanis egy olyan taktikai rendszert vezetett be, amelyben az egyéni tehetség és kvalitás a mozgatórugó, miközben a kollektív struktúra és fegyelem megmarad a csapatban.

Christophe Galtier and Luis Campos to attend World Cup – Get French Football News

Christophe Galtier vezetőedző (jobbról) és Luís Campos stratégiai igazgató (balról) rendet hoztak magukkal Párizsba

Variált felállás kimaxolva

Christophe Galtier regnálása óta az első jelentős változás a felállásban nyilvánult meg Párizsban. Az 56 éves francia edző ugyanis időnként – Nagelsmann müncheni taktikai variációjához hasonlóan – előszeretettel alkalmazza a 3 védős rendszert a PSG játékában. Ez a formáció egyrészt lehetővé teszi, hogy mindhárom belső védőjük (Ramos, Marquinhos, Kimpembe) egyszerre a pályán legyen, amely nagyobb stabilitást biztosít hátul, másrészt pedig elősegíti azt is, hogy Ramos és Kimpembe remek passzjátékukat kihasználva aktívabban részt vehessenek a támadásépítésben, miközben Marquinhos a védelem tengelyében igazi vezérként tökéletesen fedezheti a mögöttük maradt üres területeket. 3 védős rendszer esetén előttük egy négyes sor áll, leggyakrabban a Hakimi-Verratti-Vitinha-Nuno Mendes kvartett révén. A két szélsőhátvédnek/szárnyvédőnek (Hakimi, Nuno Mendes) kulcsszerepe van a labdabirtoklásban, ők felelnek a széljáték megtartásáért és a támadójáték támogatásáért. Középen a Verratti-Vitinha duó által formált dinamikus játék kiegyensúlyozottságot, elől pedig a Messi-Mbappé-Neymar trió állandó veszélyforrást és hatékonyságot eredményez a párizsiak játékában.

Az alábbi ábra a PSG játékosainak pályán elfoglalt átlagos pozícióit szemlélteti egy Clermont elleni bajnoki mérkőzésről. Ez még pontosabb képet ad a Galtier által alkalmazott 3 védős rendszerről. Megfigyelhető, hogy a  három középhátvéd mennyire széthúzza a játékot, ezáltal a két szárnyvédő rendkívül offenzíven nyomulhat előre a széleken. Ezzel szemben a támadótrió nagyon közel helyezkedik el egymáshoz, a szélsők tehát sokkal beljebb húzódnak a pályán és nem a szárnyvédőkkel, hanem inkább a középpályásokkal vannak folyamatos interakcióban.

3-4-3-as felállás a PSG játékában

Azon a meccsen Mbappé sérülés miatt nem játszott, a Montpellier elleni bajnokin azonban visszatért, ez pedig egy kisebb változást is hozott magával a felállásban, amely a korábban alkalmazott 3-4-3-ról egy 3-4-2-1-es formációvá módosul, Mbappé tehát egyértelműen Messi és Neymar előtt helyezkedik a támadóharmadban. Az alábbi kép jól mutatja ezt, mint ahogy azt is, hogy a francia csatár rendre kihúzódik a balszélre, amely egyenesen az eredményezi, hogy a PSG támadójátéka a bal oldalra tolódik el. Ez azonban rendre megnehezíti az Mbappé-Neymar duó közötti együttműködést, amely folyamatosan komoly fejfájást okoz Galtier számára.

3-4-2-1-es felállás a PSG játékában

Szabad, folyékony és dinamikus támadójáték

A felállás mellett a PSG labdajátékában is drasztikus változás állt be Galtier irányítása alatt. Tudniillik, a nyári edzőváltás óta egyre inkább felerősödtek és előtérbe kerültek azok a taktikai sajátosságok, amelyek korábban is jelen voltak a párizsi csapatnál. Tágabb perspektívából nézve ugyanis Galtier taktikáját a rendkívül szabad, folyékony és dinamikus játék jellemzi.

Az egyik újdonság Párizsban a létszámfölény kialakítása a pályán, amely során a játékosok csoportosan mozognak a passzsávok között. Ez a taktika különösen a támadásépítésben nyilvánul meg, mivel jelentős számú ellenfél játékost vonz egy bizonyos területre. Miután az ellenfelet a pálya egyik oldalára csalták, létszámfölényben lévén gyorsan kijátsszák ezt a zónát és azonnal megtámadják a másik oldalon lévő szabad területeket. Ezt egyébként a PSG mellett más topcsapatok – köztük a Bayern is – előszeretettel alkalmazzák. Ennek a mozgatórugója azonban az, hogy a játékosok a területek felosztása helyett mindig közel helyezkedjenek egymáshoz, folyamatos támogatást nyújtva labdás társuknak, számos passzsávot létrehozva ezáltal. Az alábbi jelenet jó példa erre: az Osaka elleni felkészülési mérkőzés elején a PSG rögtön magához csalogatja az ellenfelet a labdakihozatal során. A labdás Kimpembe-re ugyanis a szögletzászlónál próbálnak nyomást helyezni, akit azonban négy csapattársa – Marquinhos, Nuno Mendes, Verratti és Vitinha. Az 5 párizsi játékosra így csak 4 japán ellenfél jut. Ennek eredményeként a PSG játékát a rövid és hihetetlenül magas arányú passzok jellemzik, amelyet ennyi temérdek kreatív és technikás játékossal egyébként nem túl nehéz kivitelezni.

A PSG létszámfölényt alakít ki nyomás alatt a saját térfelén

A létszámfölény kialakítása mellett a rotáció is rendkívül gyakori Galtier irányítása alatt, amely a játékosok egymás közötti folyamatos pozíciócseréjében nyilvánul meg. Az alábbi ábra jól szemlélteti ezt: Ramos a védelemből egészen az ellenfél térfeléig vezeti a labdát, miközben Verratti visszalép a középpályáról és átveszi spanyol csapattársa helyét, hogy biztosítsa a mögötte maradt üres területet. Ezzel egyenesen arányosan pedig Verratti posztját rögtön ketten igyekszenek átvenni, egyikük az olasz új és egyben állandó középpályás társa, Vitinha, a másik pedig a támadóharmadból visszalépő Messi. Ez is még jobban megerősíti azt a fegyvertényt, hogy a PSG hatékony támadójátékához folyamatos játékosmozgásra van szükség a kiszámíthatatlanság és a dinamika fenntartása érdekében, megzavarva az ellenfél védelmi vonalait és üres területeke teremtve.

Folyamatos rotáció a PSG támadójátékában

Ez a rotáció és játékosmozgás különösen a támadóharmadban bír rendkívüli hatékonysággal. A gyors kombinációk révén ugyanis a PSG sztárjai viszonylag könnyen képesek kompakt védelmi blokkokat is áttörni és gólhelyzeteket kialakítani. Az alábbi képen megfigyelhető, hogy Verratti, Neymar és Messi mennyire közel helyezkednek egymáshoz és az ellenfél védőinek megzavarásával folyamatosan keresik a kapura lövési lehetőségeket.

Veszélyes játékosmozgás a PSG támadóharmadában

A Messi-Neymar duó

A dinamikus csapatjáték mellett Galtier taktikájában az egyéni teljesítmény is nagy szerepet játszik, amely Párizsban a világsztárokkal tűzdelt keret miatt releváns is. Egyértelműen kijelenthető ugyanis, hogy jelenleg a PSG rendelkezik talán a legtehetségesebb és legerősebb – Messi-Mpabbé-Neymar – támadótrióval, de a franciák tavalyi szezonban átélt epikus kudarca bebizonyította, a dolog nem csak annyiból áll, hogy a tréner hagyja őket játszani saját stílusuk szerint. Az egyéni kvalitásaikat ugyanis nagymértékben figyelembe kell venni, a rendszert pedig rájuk kell építeni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

A Galtier által alkalmazott felállás és taktika révén Messi és Neymar teljesítménye az idei szezonban drasztikus javuláson ment át, számokban és játékstílusban egyaránt. Ez annak köszönhető, hogy a francia edző taktikájában a pályán rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz és a csapattársaikhoz képest, ami miatt könnyebben tudnak játékba avatkozni. Messi és Neymar játéka így az elmúlt időszakban rendkívül hatékony és látványos is volt. Azokban a rendszerekben ugyanis, ahol a játékosok meglehetősen távol vannak egymástól a pályán, a duó teljesítménye már nem olyan eredményes. A Messi és Neymar közötti kémiai egészen kettejük barcelonai időszakára vezethető vissza, mivel folyamatosan megtalálják egymást és kombinálnak az egész pályán. Az alábbi jelenet jó példa erre: Messi egészen a pálya bal oldalára húzódik át és az ellenfél védelmi vonalai között egy brilliáns progresszív passzal (fekete nyíl) megtalálja Neymar-t a védelem előtt várakozva.

Messi egy brilliáns passzal találja meg Neymar-t

 

A kettejük közötti interakciók és kombinációk még veszélyesebbnek bizonyulnak a támadóharmadban. Az idei szezonban ketten együtt 32 gólnál és 30 gólpassznál járnak. A teljesítményük hihetetlen, ez pedig a taktikai kölcsönhatásuknak, vagyis az egymás között jeleknek köszönhető. Az alábbi ábrán megfigyelhető, ahogy Messi a semmiből egy lágyan ívelt labdát juttat be a tizenhatoson belülre, amelyre Neymar azonnal érkezik és máris ziccerbe kerül az ellenfél kapuja előtt.

Messi egy hirtelen íveléssel azonnal helyzetbe hozza Neymar-t

 

A fenti akcióból ugyan nem született gól a Clermont elleni bajnokin, a meccs első találatát azonban épp a dél-amerikai sztárduó hozta össze. Az alábbi kép jól szemlélteti, ahogy Sarabia középre visszagurított labdájára Messi érkezik, az argentin azonban tisztában van azzal, hogy mögött Neymar is érkezik a második hullámban, így lövés helyett legurítja a labdát brazil csapattársának, aki góllal is fejezi be az akciót.

Messi és Neymar jelekből is értik egymást

Az Mpabbé-rejtély

Amíg Messi és Neymar jelekből is értik a másikat és elősegítik egymás lenyűgöző teljesítményét, Mbappé játékáról mindez nem mondható el, a francia csatár ugyanis sokkal inkább az egyéni kvalitásaira támaszkodik. Ezt tökéletesen érzékelteti, ha összehasonlítsuk Mbappé és Neymar pályán töltött hőtérképét. Ahogy az az alábbi hőtérképen látható, Neymar a Nantes elleni meccsen főleg a bal oldali területeken tevékenykedett, olykor behúzódva a pálya középső része felé.

Neymar hőtérképe a Nantes ellen

A probléma forrása abban rejlik, hogy Mbappé hőtérképe is hasonló, a francia ugyanis a középcsatár posztról többször is kihúzódik a balszélre, vagyis kvázi ugyanazokon a területeken operál, mint Neymar. Ebből egyenesen az következik, hogy Mbappé és Neymar gyakran gátolják egymás játékát és érvényesülését. Ennek a levét gyakran előbbi issza meg, Kylian ugyanis nem tud olyan szélesre kihúzódni a pályán, mint ahogy szeretne azért, hogy kihasználhassa egyéni kvalitásait. A jobb oldalon ugyanez a probléma, csak épp Messi ellen.

Mbappé hőtérképe a Montpellier ellen

Ez alapján Mpabbé és Neymar természetes módon harcol egymással a pályán. Az alábbi jelenet tökéletesen ábrázolja, ahogy a Montpellier elleni bajnoki meccs elején mindketten ugyanazon a területen várják a labdát és akarnak játékba avatkozni. Az ellenfél védőjének ennek megfelelően könnyű dolga van, hiszen egyszerre két játékost is képes hatástalanítani. Ráadásul így nincs senki, aki 9-esként a védelem előtt mozogna és akit így a védelem mögé indított labdákkal lehetne gólhelyzetbe hozni. Ez pedig nagyban megnehezíti a PSG támadójátékát.

Mpabbé és Neymar ugyanazon a területen várják a labdát, akadályozva egymás játékát

Mbappé azonban egy generációs tehetség és a világ egyik legjobb játékosa, aki ha játékba kerül, óriási veszélyt jelenthet az ellenfél kapujára. Az alábbi ábra jól szemlélteti, azáltal, hogy Neymar visszahúzódik a középpályára, Messi pedig a jobbszélen marad, Mpabbé könnyebben játékba tud avatkozni és egyedül megindulva bámulatos módon képes áthámozni magát az ellenfél védelmi vonalai között. Jól látható, hogy az ellenfél védői milyen kompaktan, egymáshoz közel helyezkednek el annak érdekében, hogy közös erővel meg tudják állítani a francia támadót.

Mbappé kvázi szlalomozik az ellenfél védelmi vonalai között

Összegzés

Világsztárokkal tűzdelt keret egy kicsit nagyon megfűszerezve egy rendeződni látszó csapatszellemmel, egy variált felállással, egy szabad, folyékony és dinamikus támadójátékkal, folyamatos rotációval és játékosmozgással, egy egymást jelekből is értő Messi-Neymar és egy egymás játékát gátló Mbappé-Neymar duóval: kvázi így lehetne összefoglalni a jelenlegi PSG veszélyes fegyvereit és gyenge pontjait, amely alapján egy nagyon izgalmas BL-nyolcaddöntő odavágóra számíthatunk kedd este Párizsban. Az elemzés alapján erősségei révén a párizsi klub egy rendkívül kemény és kellemetlenül veszélyes ellenfélként nyilvánulhat meg támadásban, gyenge pontjai miatt viszont megbontható a csapatszelleme, amelyhez még hozzájön Messi és Mbappé sérülés miatti esetleges hiánya is. Nagelsmann taktikai zsenialitásának köszönhetően azonban készpénznek vesszük, hogy az idei szezon eddigi legnagyobb kihívása is sikerrel vehető.

Mágnestábla: A PSG veszélyes fegyverei és gyenge pontjai
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: A párizsi misszió napja | Beharangozó: PSG-Bayern

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top