Elemzés

Choupo-Moting: Az újjászülető csodacsatárA klub péntek délután bejelentette, hogy további egy évvel meghosszabbította Eric Maxim Choupo-Moting szerződését, egészen 2024 június 3-ig. Ennek apropóján egy játékoselemzés révén arra próbálunk rávilágítani, hogy az újjászülető és élete formájában lévő kameruni csatár mennyire fontos láncszeme a bajor gépezetnek. 

Az újjászületés pillanata

Ha a laikusok vagy azok, akik nem figyelik a Bundesligát vagy épp a Bayern játékát, meghallják Eric Maxim Choupo-Moting nevét, a kameruni csatár karrierjével kapcsolatban sokan még mindig a Stoke City-nél eltöltött sikertelen időszakára emlékeznek vissza. Vele kapcsolatban viszont jelenleg a vak is látja, hogy a 33 éves játékos felemelkedése, ún. újjászületése az idei szezonban kulcsfontosságú szerepet játszott a Bayern támadójátékának hatékonyságát illetően. Ezzel pedig ha ideiglenesen is, de megoldódott a Lewandowski távozása után fellépő csatárkérdés.

A lengyel gólzsák nyári távozása után ugyanis bajor szurkolói körökben – többek között a Pannonbajorok közül – sokan azt hitték, hogy ez pótolhatatlan és óriási űrt hagy maga után a müncheniek támadójátékában. Mint utólag kiderült, nem volt probléma ezzel, ebben pedig kulcsszerepet játszott az a Choupo-Moting, aki új klasszikus 9-es érkezésének hiányában cserecsatárból kezdőjátékossá lépett elő Münchenben. Ezt a bizalmat meghálálva pedig a kameruni csatár ebben az idényben 24 meccsen már 15 gólnál és 4 gólpassznál jár – természetesen karrierje eddigi legjobb szezonját futva. Az alábbi diagram jól szemlélteti, hogy Choupo mennyivel gólveszélyesebb idén, mint a tavalyi, 2021/22-es szezonban.Aktív részvétel a bajor támadójátékban

De lássuk, hogyan is sikerült mindez a kameruni csatár számára? Choupo ugyanis a szezon elején még nem volt állandó kezdőjátékos, hiszen Nagelsmann az új, 4-2-2-2-es rendszerében a Müller-Mané csatárpárossal operált, amely kezdetben a támadójáték kiszámíthatatlansága miatt hatékonynak is bizonyult. Később azonban az ellenfelek rájöttek a taktikára és többségük meg is találta erre az ellenszert. Ez okozta kedvenceink szeptemberi hullámvölgyét is a Bundesligában. Ezért 4 bajnoki döntetlen és az Augburg elleni váratlan vereség után Nagelsmann úgy döntött, taktikát vált. Ennek a taktikai változtatásnak volt a főszereplője Choupo-Moting, aki a Freiburg ellen sokak meglepetésére bekerült a kezdőcsapatba. Elsőre mindenki azt hitte, hogy ez csak egy szokásos rotáció a tréner részéről. Ennél azonban jóval több volt ez a húzás. A Bayern ugyanis visszaállt a standard, bevált és Münchenben már megszokottá váló 4-2-3-1-es felállásra, amelyben Choupo játszott középcsatárként. Az alábbi ábrán jól látható, hogy Sané kiugratására a kameruni támadó tökéletesen érkezik és góllal fejezi be az akciót.

Choupo klasszikus 9-esként remekül ugrik ki a védők közül

Choupo azonban csatárként nemcsak a befejezésekben, hanem az előkészítésben is jeleskedik. Ebből a szempontból a játéka nagyban hasonlít Lewáéhoz vagyis tipikus 9-esként nemcsak várja a felé érkező labdákat középen, hanem a védelem gyűrűjéből visszalépve rendszeresen bekapcsolódik a támadásépítésbe és csatárként gyakran ő maga szolgálja ki gólpasszokkal társait. Az alábbi képen megfigyelhető, ahogy Eric a posztjáról visszalépve egy tökéletes sarkazással adja vissza a labdát Sané-nak, Leroy pedig ezt követően egy gyönyörű gólt szerez.Choupo bekapcsolódik a támadásépítésbe

Góljával és asszisztjával tehát Choupo nagyban hozzájárult a Freiburg elleni 5-0-ás győzelemhez, sőt, ami pedig még ennél is fontosabb, ahhoz is, hogy a Bayern kilábaljon az őszi hullámvölgyből. Ennek örömére Nagelsmann az Augburg elleni kupameccsen is ugyanezt a felállást küldte pályára, ahol Choupo ismét villogott, 2 gólt szerzett és 1 gólpasszt osztott ki, amivel a meccs emberének választották. Előkészítő szerepkörét az alábbi jelenet még inkább megerősíti: a csatár a posztjáról visszalépve ismét kulcsszerepet vállal a támadásépítésben, amely ezúttal is góllal zárul.

Choupo ismét előkészítő szerepkörben

Befejezés mesterfokon

Ezzel a teljesítményével pedig Choupo az őszi szezon közepétől szinte állandó kezdőjátékossá nőtte ki magát Münchenben. A kameruni pedig élt is a lehetőséggel. Egy olyan sorozatba kezdett, amelyben zsinórban 7 mérkőzésen mindig betalált, a világbajnoki szünet előtti 9 meccsből pedig 8 alkalommal szerzett gólt. Ezek között voltak tipikus csatáros befejezések a kapu közvetlen közeléből, de érkeztek gólok a részéről szűk szögekből és távoli próbálkozásokból is. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy az Augsburg elleni kupameccsen Choupo mennyire szűk szögből talál be a bajor rivális kapujába.Hasonló jelenetsor játszódik le a Barcelona elleni idegenbeli BL-csoportmeccsen, ahol Choupo ismét az ötös sarkára kisodródva jár túl ter Stegen eszén és szerez gólt a katalánok ellen. Ilyen és ehhez hasonló befejezéseket korábban csak Lewandowski részéről láthattunk az utóbbi időben.

A távoli próbálkozásokból szerzett góljaira pedig jó példa az Inter elleni BL-csoportkör zárómérkőzés, ahol Choupo jó 20-25 méterről vállalt el egy lövést, amelyből egy védhetetlen bombagól született.

Choupo távoli próbálkozásból szerez bombagólt

Légiveszély a köbön

Choupo-Moting nemcsak a bajor támadójáték hatékonyságára, hanem annak stílusára is hatással van. Kiváló fejjátékának köszönhetően ugyanis csapattársainak így már nem kell folyamatosan a gólvonalig cipelniük a labdát a vagy laposan középre gurítaniuk azt, hanem a Bayern játékára jellemzően magasan is középre ívelhetik azt. Ez különösen a mélyen védekező csapatok ellen hatékony, amelynek kompakt védelmét rövid passzokkal nagyon nehéz áttörni. Az alábbi kép jó példa erre: Gnabry a kapura törés helyett a beadást választja Choupo irányába.Choupo a fejjátékával is veszélyes az ellenfél kapujára

Remek helyezkedésének köszönhetően pedig Choupo néha több védő figyelmét is elvonja, amivel óriási területeket nyit meg csapattársai számára a támadóharmadban. Ez pedig kánaán lehet az olyan gyors és technikás támadók számára, mint Musiala, Sané vagy épp Coman.

Összegzés

Mindezeket figyelembe véve tehát egyértelmű, hogy szerződést hosszabbított vele a klub, hiszen Choupo-Moting a maga szerénységével és csendességében Lewandowski árnyékából kilépve jelenleg tökéletesen kitölti a lengyel által hagyott óriási űrt a középcsatár poszton. Az ő esete pedig tökéletes példa arra, hogy nem feltétlen szükséges a nagy név a sikerhez, elég hozzá egy méltó hozzáállás, kitartás, küzdeni akarás és nem utolsó sorban a bajor mentalitás. 

Choupo-Moting: Az újjászülető csodacsatár
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top