Elemzés

Laimer: A fáradhatatlan osztrák gépezetA Bayern péntek délelőtt bejelentette, hogy leigazolta Konrad Laimert Lipcséből. A 26 éves osztrák középpályás ingyen érkezett Münchenbe és 4 éves szerződést írt alá, egészen 2027 június 30-ig. Ennek apropóján pedig mi szokás szerint igyekszünk kielemezni, mennyire jó játékos is ő valójában és mekkora szükség van rá Tuchel játékrendszerében? Az aktualitás kedvéért a játékoselemzést Laimer legutóbbi, Bayern elleni meccsére alapozzuk.

Agresszív és energikus védekezés kimaxolva

Mint ismeretes, az idei Bundesliga szezon utolsó előtti fordulójában a Lipcse 3-1 arányban nyerni tudott az Allianz Arénában. A győzelemben kulcsszerepet játszott Konrad Laimer is, aki box-to-box középpályásként oroszlánrészt vállalt csapata védekezésében. Az alábbi ábrán jól látható, ahogy a 26 éves osztrák játékos szűk 3 perccel a kezdőrúgás után középről kihúzódva egyedül máris megállít egy Bayern támadást a bal oldalon, besprintelve a Coman-Gnabry páros közé (piros nyíl).

Laimer azonban nemcsak hátul, hanem elől is kivette a részét a védekezésből. A Lipcse ugyanis jellemzően egy 4-2-4-es formációban védekezett a mérkőzés során, amelyben Konrad rendszeresen csatlakozott a támadósorhoz és egy négyzet alakzatot formázva segített nekik a letámadásban. Az alábbi képen megfigyelhető, ahogy az osztrák előrehúzódásával teljesen kizárja Goretzkát a játékból, így Leon nem tud labdát kérni és játékba avatkozni. Laimer az agresszív presszingjével tehát lezárta a területeket a Bayern rövid passzos labdakihozatalában.

Az egyetlen probléma ezzel az agresszivitással az volt, hogy így Laimer mögött üres területek nyíltak meg a középpályára visszahúzódó Müller és Musiala számára is. A legtöbb esetben viszont az osztrák ilyenkor mindig hihetetlenül gyorsan visszasprintelt a helyére. Az alábbi jelenet jól szemlélteti ezt: Konrad egészen a Lipcse tizenhatosáig húzódik vissza a védekezésben és sikerül lekapcsolnia a védelem mögé sprintelő Müllert (piros nyíl).

Fáradhatatlanság a köbön

Az egész meccs során ez volt Laimer egyik legerősebb erénye – fáradhatatlanul sprintelt fel-alá a pályán és minden párharcot meg akart nyerni. Folyamatos nyomást gyakorolt a Bayern játékosaira, amikor azok helyette a labdára figyeltek és nem volt idejük reagálni az agresszivitására. Sőt, sok esetben Konrad szereléseiből a Lipcse azonnal kontratámadást tudott indítani. Az alábbi ábra jó példa erre: Laimer a helyéről hirtelen kilépve gyorsan labdát szerez a középpályán (piros nyíl) és rögtön meglódul előre a játékszerrel.

Hasonló jelenetsor játszódott le a Lipcse egyenlítő találatánál is, amikor egy bajor szöglet utáni labdaszerzést követően Laimer maga fejezte be góllal a vendég kontrát. A legtöbb középpályás ilyen esetben egyszerűen csak a helyén maradt volna és továbbra is védekező feladatait látta volna fel. Konrad viszont nem. Az osztrák játékos rögtön kockáztatott, amint meglátta a lehetőséget és ez végül be is jött neki.

Tudatos aktivitás támadásban

Energikusságát és fáradhatatlanságát kihasználva Laimer nemcsak a védekezésben, hanem a támadásban is brillírozott a meccs során. Amikor csak üres területet látott maga előtt, Konrad rögtön élt a lehetőséggel és megindult előre, függetlenül attól, hogy végül kapott-e labdát a csapattársaitól vagy sem. Az alábbi képen jól látható, ahogy az osztrák középpályás egy kontra során a felezővonalról kezd el sprintelni (piros nyíl).

Laimer a támadásépítésből is aktívan kivette a részét. Az alábbi jelenet jó példa erre: a Lipcse 4-2-3-1-es felállásban állt fel támadásban, amely során Konrad diktálta a tempót és vitt színt a játékba. Észrevehető, hogy milyen nyugodtan hozhatja előre a labdát, mivel egyetlen Bayern-játékos sem támadja meg őt.

Laimer kulcsszerepe azonban – ahogy azt már fentebb is említettük – elsősorban a védekezésből támadásba való átállásban bontakozott ki. Az alábbi ábrán jól megfigyelhető, ahogy az osztrák játékos a labdaszerzést követően azonnal megindítja a lipcsei kontratámadást. Konrad ugyanis egyetlen passzból a Bayern védelme mögé juttatja a játékszert, amelyre Nkunku azonnal érkezett is.

Összegzés

Az elemzés alapján kijelenthető, hogy agresszív és energikus védekezésének, fáradhatatlanságának és támadásban való tudatos aktivitásának köszönhetően Konrad Laimer óriási erősítés lehet a Bayern számára. Már ha megkapja azt a kellő játéklehetőséget Tucheltől, amellyel megmutathatja mindezt. Így első blikkre ugyanis úgy túnik, hogy ő sem az a tipikus romboló védekező középpályás (6-os), aki tehermentesíteni tudná Kimmichet védekezésben és akire igazán szüksége lenne a csapatnak a kontratámadások megállításában, hanem sokkal inkább egy box-to-box középpályás (8-as), amelyből azért már 3 játékosunk is van erre a posztra – Goretzka, Sabitzer és Gravenberch személyében. Ez alapján kérdéses, hogy az újonnan érkező osztrák játékos mennyire beilleszthető a Bayern játékrendszerébe. Pár hónap múlva kiderül..

 

 

 

Laimer: A fáradhatatlan osztrák gépezet
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top