Interjúk és nyilatkozatok

Coman: Mindent megteszek azért, hogy legendává váljakKingsley Coman a Säbener 51 klubmagazinnak adott egy érzelmes interjút, amelyben a francia szélső többek között beszélt az idei szezonjáról, a céljairól, a klub iránti hűségéről és a mentalitásáról is.

Säbener 51: Kingsley, hogyan értékeled ezt a szezont, amelyben nem ment minden olyan simán, mint a korábbi években?

Coman: Cseles volt, fogalmazzunk így. Nem titok, hogy többet akartunk elérni, különösen a Német-Kupában. A Manchester City elleni kiesés megbocsátható. A City egyszerűen hihetetlenül jó formában volt idén, ezt el kell ismerni. A legfontosabb, hogy végül ismét német bajnokok lettünk és jövőre megpróbálunk még több címet begyűjteni.Kingsley Coman, Interview, FC Bayern

Amióta itt vagy, minden évben megnyerted a Salátástálat – előtte pedig a Juventus csapatával is bajnoki címet szereztél. Mit jelent ez számodra?

Nyilvánvalóan nem lehet összehasonlítani az első bajnoki címedet a 10. vagy 11. sikerrel. Az elsőnél szétrobbansz az örömtől, de most jobban élvezem őket, mert úgy érzem, hogy fontos tagja vagyok a csapatnak és hozzájárultam a sikerhez. Amikor visszavonulok, szeretném elmondani magamról, hogy minden évben bajnok voltam – ez óriási motiváció számomra.

Általánosságban véve minek kell jobbnak lenni a 2023/24-es szezonban?

Elég egyszerű: több mérkőzést kell nyernünk. A szezon első felében nagyon jól játszottunk, de a világbajnokság után visszaestünk. Ezt a mi szintünkön nem engedhetjük meg magunknak. Különösen a szezon második felében kulcsfontosságú, hogy fizikailag és mentálisan is toppon legyünk. Meg kell próbálnunk következetes módon magasan tartani a szintet.

És mik a te személyes céljaid az új szezonra?

Hogy több trófeát nyerjünk, és az egész szezonban toppon legyünk. Úgy gondolom, hogy a szezon második felében sokkal jobb formában voltam, mint az elsőben, de sajnos összességében nem mentek olyan jól a dolgok a csapat számára. Ha a szezon mindkét részében egyformán jó vagyok és hozzájárulok ahhoz, hogy csapatként a legmagasabb szinten teljesítsünk, akkor az egy sikeres szezon.

A Bayern történelmében mára te vagy a 10. idegenlégiós játékos, aki a leghosszabb ideje itt van Münchenben. Gondoltad volna ezt, amikor 2015-ben ide igazoltál?

El sem hiszem, hogy már 8 éve itt vagyok. Büszke vagyok rá. Folyamatosan fejlődtem és számos sérülésből felépültem. Mindig is az álmom volt, hogy ilyen hosszú ideig játszhassak egy olyan klubnál, mint a Bayern. Fenn kell tartanod a fejed – a Bayern-mentalitás a karakterem kulcsfontosságú részévé vált.Kingsley Coman, Interview, FC Bayern

Hogyan jellemeznéd a mentalitásodat?

A lényeg, hogy mindig nyerni akarunk. Csak a következő meccs számít, alig van időnk élvezni a győzelmet. A Bayernnél csak akkor tudod élvezni a sikereket, ha a szezon végén már trófeákat nyertél. De ez vonz, ezért futballozom.

Milyen tanácsot adnál ma a fiatal Kingsleynek, aki első napját töltené Münchenben?

Azt mondanám neki, hogy nagy utazás és kihívások állnak előtte, de ha hisz magában és a saját útját járja, ahogyan mindig is tette, akkor csodálatos lesz.

Ki segített neked a legtöbbet a beilleszkedésben a kezdetek kezdetén?

Szerencsére jónéhányan. Franck Ribéry és David Alaba úgy fogadtak be, mintha a bátyáim lennének. Daviddel a kezdetektől fogva remek volt a kapcsolatom – még akkor is, ha alig értettem, amit mondott. (nevet)Kingsley Coman, Interview, FC Bayern

Kire néztél fel leginkább fiatal játékosként?

Ronaldinho-rajongó voltam, ő volt a legnagyobb példaképem. Amikor elkezdtem játszani, megpróbáltam mindent úgy csinálni, mint ő.

Most olyan sztárokkal neveznek egy lapon, mint Franck Ribéry, Arjen Robben vagy épp Sammy Kuffour – olyan játékosokkal, akik teljes mértékben azonosultak a Bayernnel és akiket a mai napig szeretnek a szurkolók. Ilyen örökséget szeretnél hátrahagyni?

Ezek különleges játékosok, akik megmutatják, miről szól a Bayern. És igen, szeretném, ha rám is így emlékeznének. Az a végső célom, hogy olyan nyomot hagyjak a klubban, mint ahogy azt ezek a játékosok tették hosszú éveken keresztül. Szeretném elmondani magamról, hogy hosszú éveken át a legmagasabb szinten játszottam és megérintettem a szurkolókat – játékosként és emberként is. Ezzel a hozzáállással dolgozom.

A jelenlegi szerződésed 2027-ig szól. Ha kitöltöd, te leszel az az idegenlégiós, aki valaha a leghosszabb ideig játszott a Bayern színeiben – és legenda lehetsz…

Ó, erről nem tudtam – de jól hangzik! Emellett szándékosan írtam alá ilyen hosszú szerződést, mert hosszú időre elköteleztem magam Münchenben és továbbra is mindent beleadok, hogy ennek a klubnak a legendája legyek.

Thomas Müller azt, mondta a szíve a lehető legpirosabb – a tiéd is?

Thomas, ő egy egyedi eset. Ő ennek a klubnak a gyermeke és soha nem járt máshol. Én korábban más klubokban is játszottam és francia vagyok, de boldogan mondhatom, hogy az idegenlégiósok közül én vagyok a legbajorabb Münchenben.Kingsley Coman, Interview, FC Bayern

Szerinted mennyire fontos az identitás és a klubhűség, különösen a mai modern korban?

Sajnos ez egyre ritkább jelenség. Megértem azokat a játékosokat, akik el akarnak hagyni egy klubot, mert nem elégedettek ott vagy valami újat akarnak kipróbálni, de sokan elfelejtik, hogy az ember leginkább a csapatán keresztül tündököl – és valami ilyesminek kell kialakulnia. Számomra fontos, hogy erős kapcsolatokat építsek ki a csapattársakkal, a stábbal, az egész klubbal. A Bayern olyan számomra, mint egy család. Mára már szinte minden arcot ismerek a Säbener Straße-n és ezt sokkal kellemesebbnek találom, mintha folyamatosan új kapcsolatokat kellene kiépítenem.

Most itt a nyár, az átigazolási időszak. Hogyan tud a Bayern nemzetközi sztárokat magához vonzani?

A világ összes profi labdarúgója tiszteli ezt a klubot, annak sikereit és történelmét. A Bayern a top klubok közé tartozik, akik már mindent megnyertek és minden évben újra meg is tehetik ezt. Ráadásul a város csodálatos és vonzó. Sok játékos akar idejönni, ami jó hír.Kingsley Coman, Interview, FC Bayern

A másik dolog, ami a Bayernt jellemzi, hogy a nemzetközi élvonalbeli játékosok otthon érzik magukat itt – miért van ez?

Érzed, hogy a klubban mindenki mindig ott van melletted és a személyes ügyekben is segítenek. Játékosként hatalmas tiszteletet kapsz itt és mi ezt szeretnénk visszaadni. Nem véletlen, hogy több olyan idegenlégiós játékos is sok-sok évig itt maradt, mint Ribéry, Robben és Javi Martínez – talán még tovább is, mint ahogy azt ők maguk is el tudták volna képzelni a kezdetek kezdetén.

Mostantól németül adsz interjúkat. Hogyan halad a nyelvtanulással?

Sajnos át kell mennem a vizsgán. A német elég nehéz és nagyon sok időbe telt, mire elsajátítottam. Arra koncentrálok, amit tudok, bár van egy kedvenc bajor mondatom, amit a fizioterapeutáktól tanultam: ‘I bin miad.’ [‘Elfáradtam.’]. (nevet)

Coman: Mindent megteszek azért, hogy legendává váljak
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top