Interjúk és nyilatkozatok

Musiala: Vezéregyéniség akarok lenniAz előző szezonban Jamal Musiala utolsó pillanatban szerzett gólja szállította a bajnoki címet kedvenceink számára. Bambival még a tegernseei edzőtáborban készített interjút a klub, aki többek között beszélt a bajnoki címet érő góljáról, a felelősségvállalásról, a vezéregyéniségéről, a példamutatásról, a következő szezon céljairól és a jövő évi EB-ről is.

FC Bayern: Jamal, őszintén, hányszor kellett már elmesélned a Köln elleni zárófordulóban szerzett gólod történetét?

Musiala: Elég gyakran, de szeretem elmesélni (mosolyog). Motivál, hogy még több ilyen pillanatot akarok átélni a pályafutásom során. Remélhetőleg segíthetem a klubot abban, hogy még több trófeát nyerhessen.

Jamal Musiala, FC Bayern

Musiala gólöröme a bajnoki címet érő találat után

Mi járt a fejedben annál gólnál?

Annyi érzelem volt bennem, hogy nem tudtam, mit tegyek. Csak szaladgáltam örömömben sikoltozva, ugráltam (nevet). Ez egy nagyszerű pillanat volt számomra. Még szebb, hogy egy fontos góllal tudtam hozzájárulni ahhoz, hogy valóban bajnokok lehessünk. De ez semmit sem változtat azon, ahogyan most edzek. Előre tekintek az új szezonra. Nagy céljaink vannak. Nyilvánvalóan megünnepeltük a bajnoki címet, de játszhatunk ennél jobban is. Minden figyelmünk az új szezonra irányul. Sok mindent elérhetünk.

Ez a gól valószínűleg legendás státuszt biztosított neked a Bayern-szurkolók körében. De gondolod, hogy ez megváltoztatta a helyzetedet a csapaton belül?

Az edzés iránti motivációm, a környezetem, a mentalitásom ugyanaz maradt. A csapaton belüli viselkedésem sem változik emiatt. Mindig mindent ki akarok adni magamból és a csapattal együtt élvezni a sikereket.

Még csak 20 éves vagy, de már a negyedik szezonodat töltöd a Bayern felnőtt csapatában. Mennyire nő a felelősséged a csapaton belül?

Az önmagammal szembeni elvárásaim mindig magasak. Minél többet játszol, annál nagyobb a felelősséged. Az idő múlásával magabiztosabb lettem és mostmár a csapattársaimat is hajtom és viszem magammal.

Hogyan jellemeznéd a csapaton belüli hierarchiát és a benne elfoglalt helyedet?

Vannak tapasztalt játékosaink a csapatban, akik már sok mindenen átmentek, ők többet is kommunikálnak. Ilyen például Thomas Müller, Manuel Neuer vagy Joshua Kimmich. Ők olyan vezéregyéniségek, akikhez mindig lehet fordulni. De minden játékosnak, aki a pályán van, megvannak a maga pillanatai, hogy vezéregyéniség legyen. Mindig igyekszünk segíteni egymást.

230527-musiala-koeln-meisterschaft-ima

Tudsz hangos is lenni vagy inkább hagyod, hogy a lábad beszéljen?

Általában nem szeretek a figyelem középpontjában lenni. Soha nem is leszek a középpontban. Általában nem én vagyok a leghangosabb ember az öltözőben, valamivel csendesebb vagyok. De a pályán, ha van véleményem valamiről vagy tudok segíteni valakinek, akkor kinyilvánítom magam. Olyan vezéregyéniség akarok lenni, aki példát mutat a teljesítményével és így hajtja a csapattársait.

Te vagy az elsőszámú kapcsolattartó azokkal a játékosokkal, akik az akadémiáról felkerültek a nagycsapatba?

Próbálok segíteni nekik a pályán és azon kívül is, tanácsokat adni nekik. Fiatal játékosként nem mindig könnyű megvetni a lábad a rangidősök között, különösen a Bayernnél. Amikor én voltam ilyen helyzetben, rengeteg kérdést tettem fel. Fontos volt számomra, hogy magabiztosan és felszabadultan játszottam. Ez az erősségem.

Milyen céljaid vannak a következő szezonra?

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy jól kezdjünk és sérülésmentesen vészeljük át az előszezont. Szeretnék tovább fejlődni az előző idényhez képest. Ez azt jelenti, hogy több gólt kell lőnöm és több gólpasszt kell adnom. Szeretném újra megtalálni a ritmusomat és mindig ott lenni elöl. Egyszerűen imádok gólt lőni és gólokat előkészíteni.

Te vagy az egyik favorit az Golden Boy díjra. Mit jelentene számodra egy ilyen elismerés?

Amikor ilyen díjra jelölnek, az azt jelenti, hogy nagyon jó szezonod volt. Ez jutalom az elmúlt években végzett munkámért, de még mindig világos számomra, hogy ez csak csapatban működik, mert egyedül semmit sem érsz el a futballban. Nyilvánvalóan nagyon örülnék a díjnak. De rengeteg topjátékos van a jelöltek között.

Már fiatalon példakép vagy, a pályán kívül is. A „Team Musiala” alapítványoddal azokat az értékeket szeretnéd átadni a gyerekeknek, amelyek téged is segítettek a profi labdarúgásba vezető utadon. Mennyire fontos ez számodra?

Sok gyerek van, aki szereti a futballt. Támogatásra van szükségük az útjukon. Az alapítványnál nem csak a futballról van szó, hanem más sportágakról is. A cél az álmok beteljesülése. Szeretném segíteni a gyerekeket az útjukon.

230719-musiala-foundation-169

Még mindig az előszezonban járunk. Mik az első benyomásaitok? Mostmár jobban ismeritek Thomas Tuchelt?

Nem volt sok időnk, amikor az új edzői stáb megérkezett. Egyik meccs következett a másik után. Most több időnk van arra, hogy az ő elképzeléseinek megvalósításán dolgozzunk. Az állítólag egyszerű dolgokat kell jól és hatékonyan csinálnunk – és el kell kerülnünk az egyszerű hibákat.

Minek kell történnie ahhoz, hogy a forma hosszú távon is megmaradjon?

Néha voltak olyan időszakaink a mérkőzéseken, amikor elvesztettük az energiánkat. Ilyenkor néha nehéz volt visszajönnünk. Fenn kell tartanunk a koncentrációnkat, egyszerűbben kell játszanunk és meg kell tartanunk a labdát azokban a szituációkban, amikor talán takarékoskodnunk kell az energiánkkal. A koncentrációnak minden mozdulatnál, minden passznál mindig a legmagasabb szinten kell lennie – az egész szezonban.

Jövőben Európa-bajnokság lesz Németországban. Mennyire vagy izgatott emiatt?

Mindenki nagyon izgatott egy ilyen nagy verseny miatt. Szórakoztató lesz. De most már teljes mértékben a szezonkezdésre koncentrálunk, hogy újra megtaláljuk a ritmusunkat. Ez a válogatottnál is így van. Meccseket kell nyernünk, hogy önbizalmat szerezzünk. Aztán remélhetőleg jól fogunk szerepelni az Eb-n.

Musiala: Vezéregyéniség akarok lenni
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top