Hivatalos

A Bayern hivatalos közleményt adott ki: itt a teljes „Mazraoui-ügy”

Hivatalosan is állást foglalt a klub, miután Noussair Mazraoui az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatosan posztolt Instagramjára.

Az elmúlt pár napban – a német sajtó közbenjárásának köszönhetően – elég nagy ügy lett abból, hogy Noussair Mazraoui képeket tett közzé az Instagramján a jelenleg is dúló Hamász-Izrael háborúval kapcsolatban. A marokkói nemzetiségű és muszlim vallású játékos egy róla szóló tweetet is kitett a sztorijába, valamint egy Korán-idézetet és a palesztin zászlót is megjelentetett profilján.

A modernkor egyik legnagyobb és legtöbb halálos áldozatot követelő vallási konfliktusa az izraeli-palesztin. Az elmúlt évtizedekben több tízezer ember, köztük rengeteg civil halt meg különböző támadásokban. Október hónap elején még rosszabbra fordult a helyzet, miután a terrorszervezetként nyilvántartott Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) és más csapatok nagyszabású támadásokat indítottak Izrael ellen. A hetek óta tartó offenzívákban százak halnak meg naponta és eddig másfél millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek minden egyes hivatalos nyilatkozatot Nous és a Bayern részéről, illetve egyéb infókat is a témával kapcsolatban. A cikkben nem jelenítünk meg reklámokat témájának súlyossága miatt.

Fußball-Stars auf Social Media: FCB-Profi Mazraoui postet zum Israel-Krieg

A Nous által közzétett képek egyike.

A Bayern keretében Noussair Mazraoui személyében muszlim, Daniel Peretz személyében pedig zsidó vallású labdarúgó is van. A két játékos között eddig semmiféle feszültég nem volt emiatt. Peretz a háborús helyzet miatt Münchenben maradt a válogatott szünet alatt, Mazraoui pedig miután elutazott az afrikai kontinensre, megosztott egy saját magáról és más „Palesztinát támogató” focistákról szóló tweetet. A német sajtón keresztül nagy ügy lett Noussair közösségi médiában közzétett képeiből, amit sok szurkoló félreértett. A játékos az október 15-én történt posztolás napján a Bilden keresztül nyilatkozatott tett, majd másnap a Német Hírügynökségnek (DPA) is megerősítette álláspontját.

„Először is, nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy meg kell magyaráznom, mi mellett állok ki. Ártatlan emberek ezreit gyilkolják meg. Az én álláspontom, hogy a békéért és az igazságért dolgozom. Ez azt jelenti, hogy a terrorizmus, a gyűlölet és az erőszak bármely formáját ellenzem. Ezért nem értem, hogy miért az ellenkezőjét gondolják rólam az emberek és azt sem, hogy ezekkel a borzasztó szervezetekkel azonosítanak. Nem az én véleményem, mondanivalóm a fontos, hanem az, hogy napról napra halnak meg emberek ebben a rettenetes konfliktusban, amit mindannyiunknak elleneznünk kell. Embertelen, ami történik. Végül szeretném leszögezni, hogy senkit nem akartam megbántani, sem önszántamból, sem önszántamon kívül.”

Hasonlóan a DPA-n keresztül tette közzé első hivatalos közleményét a Bayern München, amelyre azonnal negatív reakciók érkeztek, legfőképpen azért, mert nem szerepelt benne semmiféle olyan kijelentés, hogy a klub ellenzi a Mazraouit ért sértő megjegyzéseket.

„A Bayern München azonnal felvette a kapcsolatot Noussair Mazraouival az október 15-én közzétett tartalmai után. Miután visszatér a válogatott szünetről, a klubvezetés személyes beszélgetést tervez vele. A történtektől függetlenül mindenki, minden alkalmazottunk és játékosunk tudja, hogy a Bayern milyen értékeket képvisel. Ezt az Izrael ellen folytatott terroristatámadás után rögtön kifejeztük a közösségi felületeinken. Aggódunk az izraeli barátainkért és kiállunk értük. És azt is reméljük, hogy a Közel-Keleten mindenki békében tud élni.”

Suspendierung für Anwar El Ghazi vom 1. FSV Mainz 05 wegen seiner Anti-Israel-Posts

Időközben következő ellenfelünk, a Mainz felfüggesztette játékosát, Anwar El Ghazit, miután a játékos „olyan tartalmat tett közzé a közösségi médiában, ami elfogadhatatlan volt a klub szempontjából”.

Ahogy az első közleményben szerepelt, miután hazatért Münchenbe, Nous október 18-án beszélgetést folytatott a Bayernnel a Säbener Straßén. Ekkora már nagyon rárepültek a topikra a német sajtóorgánumok és még olyan elhamarkodott és szenzációhajhász helyzetjelentéseket közzétettek, hogy a hátvéd nem készült a csapattal az edzőkomplexumban – mindezt izomsérülése miatt nem tudta megtenni. A nap végére ki is derült az igazság: Noust kocogni látták.

Az elmúlt napokban már olyan gondolatokról is szó esett bizonyos cikkekben, hogy a történtek miatt megválhat Noustól a Bayern, amely pénteken a klub hivatalos weboldalán jelentetett meg egy újabb közleményt. Alább dőlt betűkkel szedve olvashatjátok a teljes szöveget.

A Bayern München részletes és mindent tisztázó beszélgetést folytatott Noussair Mazraouival. A beszélgetés a Mazraoui által posztolt Instagram-történetek és azok kapcsolata voltak az Izrael elleni terrorral kapcsolatban. Ezek a posztok haragot és kritikákat váltottak ki egyeseknél. „Noussair Mazraoui világossá tette számunkra, hogy mint békepárti személy, minden terrorcselekményt és háborút ellenez. Sajnálja, hogy a posztjai irritációt váltottak ki. A Bayern elítéli a Hamász Izrael elleni támadását.” – nyilatkozta Jan-Christian Dreesen, a klub vezérigazgatója. „Elítélek mindenféle terrorcselekményt és terrorszervezetet.” – tette hozzá Noussair Mazraoui.

A Bayern és Noussair Mazraoui határozottan ellenzi a közel-keleti konfliktust és annak erőszakos cselekményeinek hatásait Németországra, amely elkötelezett a béke mellett. A gyűlöletnek és az erőszaknak nincs helye ebben az országban. A Bayern München a németországi zsidó közösség és Izrael oldalán áll. Semmi nem indokolja az ártatlan gyerekek és családok meggyilkolását. A klub meggyőződése, hogy a labdarúgásnak dolgoznia kell azon, hogy nagyobb legyen a különböző kultúrák egyensúlyozására képes ereje, főleg a legnehezebb pillanatokban. Mazraoui a továbbiakban is a Bayern keretének tagja lesz, de jelenleg egy sérülés miatt nem bevethető.

BR24 Sport: "Friedliebender Mensch" - Mazraoui bleibt Spieler des FC Bayern | sportschau.de

Tuchel a pénteki sajtótájékoztatóján beszélt Mazraouiról és Peretzről is.

A szombati, Mainz elleni összecsapás előtt tehát nem csak a sporttal kapcsolatos kérdések foglalkoztatták a riportereket, akiknek vezetőedzőnk, Thomas Tuchel készségesen válaszolt. A cikket az ő gondolataival zárjuk, amiket péntek délelőtt fogalmazott meg a sajtótájékoztatóján.

„Bonyolult a helyzet. Nagyon örülök a klub által közzétett egyértelmű közleménynek. Teljesen egyetértek vele. Ez a téma túlmutat a futballon. Természetesen beszéltem Nousszal, hiszen a játékosomról van szó. Nem szeretnék a részletekről beszélni. Daniel Peretzcel is beszéltünk, vigyázunk rá. A családja és a barátai Izraelben vannak. A mi dolgunk, hogy beszélgessünk velük és eldöntsük, hogy képesek-e focizni. Hogyan viszonyul egymáshoz ez a két labdarúgó? Az öltöző független a vallási és kulturális különbségektől. Egy olyan helyről van szó, ahol békésen, barátságosan és bajtársiasan dolgozunk a közös célért. Nagyon bízom a srácokban és az öltöző erejében, aminek gyógyító hatása van. Tudjuk, hogy együtt legyőzhetjük a nehéz körülményeket.”

A Bayern hivatalos közleményt adott ki: itt a teljes „Mazraoui-ügy”
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Idegenbeli sikerrel folytatódott a széria | Mainz 1-3 Bayern

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top