Interjúk és nyilatkozatok

„A legjobb német focista volt” | Így búcsúztak barátai a Császártól

78 éves korában elhunyt Franz Beckenbauer, a labdarúgás egyik legnagyobb legendája.

„A világ hirtelen már nem olyan, mint volt. Sötétebb és csendesebb. A rekordbajnok Franz Beckenbauert, az utánozhatatlan Császárt gyászolja, aki nélkül a Bayern München sosem lett volna olyan klub, mint amilyen napjainkban.” – A Bayern ezzel a hivatalos közleménnyel búcsúzott egykori ikonjától, akivel kapcsolatban a futballvilág összes szereplője megrendülve nyilatkozott.

A Real Madrid hivatalos gyászközleményt adott ki, Leo Messi és Robert Lewandowski is megemlékezett róla, a tavaly nyáron távozó világbajnok védőnk Benjamin Pavard pedig az Instagramon osztotta meg Beckenbauer fotóját azzal a szöveggel, hogy „megtiszteltetés volt az 5-ös mezszámát viselni”. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek, a Bayern elöljárói és egyéb labdarúgásban ténykedő személyek miként búcsúztak tőle.

Bayern trauert um Beckenbauer - Hoeneß: «Geschenk an alle»

A tiszteletbeli elnökök is búcsúztak.

Uli Hoeneß: Franz Beckenbauer a Bayern München történetének legnagyobb személyisége. Labdarúgóként, edzőként, elnökként és emberként is felejthetetlen marad. Senki sem érhet a közelébe. Akik látták őt focizni, azok mondhatják, hogy valódi futballt láttak. A barátom, társam volt. Ajándék volt mindenki számára a létezése.

Karl-Heinz Rummenigge: Újraírta a német labdarúgás történetét. A csapatkapitányom és később elnököm volt a Bayernnél, az edzőm a válogatottnál. És ezen posztokon nem csak sikeres, de egyedi is volt. Mindenkit tisztelt, számára mindenki egyenlőnek számított. Nagyon fog hiányozni.

Herbert Hainer, a Bayern elnöke: A szavak nem tudják kifejezni, milyen szomorúságot érzünk most és hogy mekkora űrt hagyott maga után Franz Beckenbauer. Játékosként fényt vitt a pályára, elegancia és a varázslat jellemezte. Még a pályafutása után is mély nyomot hagyott a klubon és a labdarúgáson. Az öröksége nem mérhető címekkel.

Jan-Christian Dreesen, a Bayern CEO-ja: Ez a klub történetének egyik legszomorúbb napja. A Bayern München és a német válogatott történetét nem lehet elmesélni az ő neve említése nélkül. Az ország egyik legnagyszerűbb személyiségétől búcsúzunk most. A klubra gyakorolt befolyása példátlan. Felülmúlhatatlan volt.

Rudi Völler, világbajnok legenda: Rendkívül szomorú vagyok, nagyon megérintett Franz halálhíre. Életem egyik legnagyobb kiváltságaként tartom számon, hogy ismerhettem őt. Az 1990-es római világbajnoki győzelem elképzelhetetlen lett volna az ő hihetetlen edzői munkája nélkül. Több generációt is inspirált, mindig is ragyogó csillaga marad a német labdarúgásnak, amely az egyik legnagyobb személyiségét vesztette el. Én pedig egy jóbarátomat.

Lothar Matthäus: A sokk úgy is óriási, hogy tudtam, hogy Franz nem érezte jól magát a közelmúltban. A halála a labdarúgás és egész Németország számára veszteség. Játékosként és edzőként a legnagyobbak közé tartozott, de a pályán kívül is. Aki ismerte, tudja, mennyire nagylelkű ember volt.

Thomas Müller: A Bayern München történetének egyik legnagyszerűbb labdarúgója hagyott itt minket. Kaiser Franz, sosem felejtjük el, amit a német labdarúgásért tettél.

Julian Nagelsmann: Ő volt legjobb német focista. A hozzá köthető söprögető szerepkör megváltoztatta a labdarúgást. De ez a poszt szabaddá is tette őt. Mindvégig egyedi kisugárzása volt, ezt a tényt pedig a betegsége sem tudta megváltoztatni. Nagyon hálás és büszke vagyok, hogy ismerhettem.

Florian Plettenberg, a Sky újságírója: Szótlan és szomorú vagyok. Viszont büszke arra, hogy találkozhattam vele. Franz Beckenbauer volt az egyik leglenyűgözőbb ember, akivel valaha szerencsém volt beszélgetni. Mindig figyelmes és tisztességes volt, nem számított, hogy gyakornokként, önkéntesként vagy riporterként találkoztál vele. Mindenkit egyenlően kezelt. Sosem felejtem el őt.

Portrénkat az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatjátok el.

Franz Beckenbauer, a Császár

„A legjobb német focista volt” | Így búcsúztak barátai a Császártól
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top