Interjúk és nyilatkozatok

Eberl: Több mint 4 edzőjelöltünk vanGiganagy interjút adott a Sport Bildnek a Bayern München új sportigazgatója, Max Eberl.

A hónap elején állt munkába a klubnál Max Eberl, mostanra pedig átesett az első nagy Christian Falk-interjúján is. Az egyik leghíresebb német riporter a társa, Tobi Altschäffl társaságában ült le beszélgetni a direktorral.

Eberl beszélt Thomas Tuchelről, Xabi Alonsóról, Jürgen Kloppról, José Mourinhóról, a nyári távozókról, a pénzügyről, a fiatal játékosokról és sok minden másról is!FC Bayern: Eberls Amtsantritt mit einer kleinen Warnung - ZDFheute

A csapatról: Már most tengernyi írás született a sajtóban arról, hogy lesznek távozók. De előbb az ügyben kell összedugnunk a fejünket Christoph Freunddal, hogy a mostani szezont a lehető legjobban fejezzük be. A Bajnokok Ligájában egy igazi topcsapat, az Arsenal lesz az ellenfelünk. Bátran kell hozzáállnunk a párharchoz, az elődöntő a célunk. A Bundesligában sokkal egyértelműbb a helyzetünk. A Leverkusen visszapillantó tükrében vagyunk. Előbb-utóbb azt is el kell döntenünk, ki legyen az edző a következő idénytől. Ez a legnagyobb és legfontosabb kérdés.

Arról, hogy előfordulhat-e, hogy Thomas Tuchel marad a következő szezonban is: Az edző nyári távozásáról szóló döntést úgy hozta meg a klub, hogy nekem semmiféle beleszólásom nem volt. És ez teljesen rendben van. Tudom, hogy a médiában pont az ellenkezőjét írták.

Arról, hogy mivel tudná meggyőzni a leendő vezetőedzőt: Szerintem nekünk nem kell külön vonzóvá tennünk a Bayern Münchent, hiszen alapvetően nagyon különleges történtelemmel rendelkezik. Ennél a klubnál sohasem történt olyan, hogy valaki invesztált egymilliárd eurót és azt mondta, hogy…

„…nesze, építsünk valamit. Európa egyik legnagyobb klubjáról beszélünk. A Mia san mia mottó is magáért beszél. Olyan trénerre és játékosokra van szükségünk, akik ugyanezzel a hozzáállással rendelkeznek.”

Arról, hogy Uli Hoeneßnek mindig csak A terve volt, amikor edzőt nevezett ki: Jelenleg se A, se B, se C terv nincsen. Elemezzük a jelenlegi szituációt. Folyamatosan beszélünk arról, hogy miként álljon össze a keret, milyen edzőre van szükségünk. Körültekintően járunk el. Vannak nevek a kalapban. Persze vannak olyan felmerülő kérdések, mint például az, hogy mi van akkor, ha túl sokáig tart a keresés, ha túl drága lesz egy átigazolás vagy ha egy jelölt nem akar a klubhoz igazolni. Van egy listánk, amihez higgadtan állunk hozzá. A lehető legjobb döntésre törekszünk.Borussia Mönchengladbach: Xabi Alonso führte Gespräche mit Max Eberl | STERN.de

Arról, hogy hány edző szerepel a listáján: Több mint négy, de biztosan nem 40. A mi feladatunk az is, hogy mindent tüzetesen átgondoljunk. Vannak meglepő nevek is ezen a listán. Folyamatosan megosztjuk egymással az ötleteinket, hogy a lehető legjobb megoldásra jussunk. Meg akarjuk ismerni a jelölteket és azok képviseletét, fel szeretnénk ismerni előzetesen néhány tulajdonságot, hogy aztán két-három végső tárgyalás után döntsünk. Mennyire naiv lenne már tőlem, ha konkrétan kimondanám a leginkább áhított jelöltünk nevét és aztán nem sikerülne aláírnunk vele! Talán a végén úgy alakulnak majd a dolgok, hogy egy olyan vezetőedzőt alkalmazunk, akinek a neve fel sem merült a médiában. Akkor majd mondhatják az emberek, hogy nem sikerült megszereznünk Xabi Alonsót, ugyanakkor fogalmuk sem lesz, hogy pontosan hogyan zajlott a döntési folyamatunk.

Arról, hogy Xabi Alonso illik-e az említett paraméterekhez: Játszott a Bayern Münchenben. Nem akarom a sajtó dolgát megkönnyíteni azzal, hogy konkrétan kijelentem, hogy Xabi illik a Bayernhez. Ő a Bayer Leverkusen edzője jelenleg. Duplázhat és akár az Európa-ligát is megnyerheti. Visszatérve a kérdéshez, nyilván vannak olyan trénerek a listán, akik illenek a klubhoz.

Arról, hogy Alonso visszautasította-e: Egyetlen edzővel sem beszéltem még. Senkitől sem kaptam se igenlő, se nemleges választ.

Arról, hogy a listán szerepel-e olyan név, amely a sajtóban is megjelent: Igen.

Arról, hogy miután Sebastian Hoeneß hosszabbított a Stuttgarttal, lekerült-e a neve a listáról: Egy név lekerült róla. De pont most említettem, hogy vannak meglepő ötleteink is. Sebastian remekül végzi a dolgát Stuttgartban. E szerződéshosszabbítás után egy témával kevesebbel kell foglalkoznunk. De kérem, ez nem azt jelenti, hogy ő volt a top jelöltünk és visszautasított minket! Annyit egyébként elmondhatok, hogy Jupp Heynckes neve nem szerepel a listán. Szerintem ő már nem nagyon vállalna munkát.FC Bayern Sportvorstand Max Eberl: „Ich werde Jürgen Klopp nicht anrufen“ - WELT

Arról, hogy José Mourinho az őrült ötlet kategóriában van-e: Természetesen olyan edzőket is figyelünk, akik jelenleg elérhetők.

Arról, hogy tud-e arról, hogy Mourinho németül tanul: Nem.

Arról, hogy az új edzőnek muszáj-e Bundesliga-tapasztalattal rendelkeznie: Hiba lenne, ha lenne nyelvi, életkori vagy karrierúti kitételünk. Nyitottan közelítjük meg a dolgot, aztán szépen lassan szűkül majd a kör. Egy középhosszú- vagy hosszútávra érkező edzőre van szükségünk. Ez a kerettervezés és a stratégiánk szempontjából is fontos. Mostanában komoly problémát jelentett az edzők gyors leváltása a Bayernnél.

Jürgen Kloppról: Tudom mit jelent, ha Kloppo azt mondja, hogy pihenőre van szüksége. Én is átmentem hasonló időszakon. Nem fogom felhívni őt, hiszen amikor valaki ezt mondja, maga a személy fontosabbá válik, mint a munkája.

Arról, hogy egy edző kései kinevezése problémát jelentene-e a játékosigazolás szempontjából: Nem gyors, hanem okos döntésekre törekszünk. Nem szabad elsietnünk a dolgokat. Természetesen ez azt is jelentheti, hogy lehet, hogy két-három játékos lekerül a piacról, mire döntünk. Ha a legjobb edző-csapat harmónia oldaláról közelítjük meg a dolgokat, nincs értelme előbb új játékosokat igazolni, hogy aztán utánuk egy olyan edzőt szerződtessünk, aki esetében már nem tudjuk visszacsinálni a történéseket. Tudom, hogy nem tűnik egyszerűnek a következő időszak, de a legjobb döntések meghozatalára törekszünk. Jobb forgatókönyv az, ha van egy edző, aki tényleg akar egy új játékost és ezáltal jobbá is tudja tenni. És a játékossal is kitolnánk, ha nem így cselekednénk.

A kerettervezésről: Megfigyeléseket folytatunk és szerződésekről beszélünk. Szeretem összerakni ezeket a kirakósdarabokat. Belső transzfereknek hívom a szerződéshosszabbításokat. A kérdés az, hogy melyik poszton akarunk erősíteni.

„A jövőben az lesz a célunk, hogy mindig előre tervezzünk. A 2025/26-os keret megtervezését például legkésőbb idén őszig elkezdjük.”Both parties in agreement - Farewell for Bayern and Kimmich apparently an issue | krone.at

A gazdasági keretekről: Nem a tejjel-mézzel folyó Kánaánban vagyunk. Ahhoz, hogy tegyünk valamit a transzferpiacon, szükségesek az eladások is. Szembe kell néznünk a valósággal. De nem aggódom. Tudom, hogy nyártól milyen keretek között dolgozhatunk. Nem végtelen pénzből fogunk gazdálkodni, tehát nem engedhetünk meg minden nyáron egy olyan átigazolást, mint amilyen Harry Kane-é volt. 14-15 topjátékosra van szükségünk. Közben ott van mondjuk Aleks Pavlović, aki nagyon igyekszik, hogy bekerüljön ebbe a 15-be. Így néz ki egy kerettervezési folyamat. A Bayern egy nagyon egészségesen működő klub.

A lehetséges távozókról: Egyetlen klub sem engedheti meg magának, hogy ingyen elveszítsen egy játékost, mert nem tud vele megegyezni. Két vagy három fél érdekét kell néznünk. Ha valaki már nem akar itt focizni, arról dönteni kell. Olyanokra van szükségünk, akik a Bayern Münchenért harcolnak ás akik teljes mértékben azonosulnak a klubbal. Ennek a bizonyos motivációnak látszódnia kell a kereten.

Joshua Kimmichről: Nemrég beszéltem vele. Kifejezetten egyedi, hogy nincs ügynöke. Korábban csak Martin Stranzl esetében emlékszem ilyenre, még a mönchengladbachi éveimből. Könnyebben zajlanak a folyamatok, ha egy olyan labdarúgóval beszélsz, aki tudja mit akar és szemtől szembe le tud ülni veled.

Leroy Sanéról és a magas fizetési igényeiről: Egyáltalán nem akarok a pénzről beszélni. Minden szerződést úgy írunk alá, hogy maximálisan tisztában vagyunk minden részlettel. A pénz is egy részlet. Leroynak elképesztő képességei vannak, de időnként hullámzó a teljesítménye. Vele együtt kell döntenünk, tisztában kell lennünk az ő jövőképével is. A kérdés az, hogy velünk képzeli el a következő éveit vagy valami újat is kipróbálna. Összességében mindig a klubhoz való elkötelezettségről van szó.

Leon Goretzkáról: A legutóbbi meccseken nagyon is jelen volt a pályán, az Aleks Pavlovićcsal alkotott duója pedig remekül működik. Az, hogy nem kapott meghívót a német válogatottba, mélyütésként érte. Az ilyen helyzetekben mindig próbálok beszélni a játékosokkal. Elég régóta ismerjük egymást. Még amikor a Bochumban focizott, le akartuk őt igazolni. Bizalmi kapcsolatunk van. Fontos tagja a csapatnak.Mathys Tel signs extension at Bayern until 2029

Alphonso Daviesről: Azt elmondhatom, hogy egy konkrét, lekötelező ajánlatot tettünk neki. Erre valamikor vagy igent, vagy nemet kell mondania. A tárgyalások már elég régóta zajlanak, igaz, tavaly nyáron megakadtak. A Real Madrid nem keresett meg minket.

A védekező középpályáról: Ez a keret egy olyan része, aminek esetében nyitott szemmel járunk. Sok függ attól is, hogy milyen rendszerben képzeljük el a focit nyártól. A Bayern szinte mindig 4-2-3-1-ben játszott korábban, szóval nem fordult elő, hogy egy védekező játékos volt a középpályán. Egy rendszerszinti változtatás azt is jelentené, hogy egyesek új szerepkörben fociznának. Olyanok is, akik jelenleg nem elégedettek azzal, hogy a pálya mely részén játszanak.

Eric Maxim Choupo-Moting pótlásáról: Mathys Tel személyében van egy olyan csatárunk, aki középen is tud focizni. Azt még nem jelenthetem ki, hogy konkrétan ott fog játszani majd egy napon. Ebben a szezonban a széleken nyújtott szuper teljesítményt. A Bayern Münchenbe van kódolva a támadásépítés és a gólokra törekvés. Ezért is gondolhatunk rá afféle második számú 9-esként.

„Most még azt sem lehet tudni, hogy jövő nyártól két csatárral játszunk-e.”

Jamal Musialáról és Mathys Telről, mint a klub jövője: Ők a jövő arcai. Ha megnézitek a pályafutásomat, a csapataimban mindig voltak hihetetlen tehetségek. Ez a helyzet most Jamallal, Mathysszal és Aleks Pavlovićcsal is. Mathys nemrég hosszabbított 2029-ig. Jamal esetében óriási célunk a hosszabbítás, más forgatókönyvet nem is tudunk elképzelni. Persze a fiatalokba vetett hitünk nem azt jelenti, hogy semmibe vennénk a tapasztaltabb labdarúgókat, hiszen ők biztosítják ezen tehetségek megfelelő fejlődését.

Eberl: Több mint 4 edzőjelöltünk van
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Eberl: Musiala érinthetetlen, áprilisban dönteni akarunk az edzőről

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top