Allianz Arena

forrás: Wikipedia

Az Allianz Arena egy labdarúgóstadion München északi részen, a Bajnokok Ligája mérkőzésein a stadion neve München Arena. Az Allianz Arenában a müncheni csapatok, a TSV 1860 München és az FC Bayern München a 2005/2006-os szezontól játszanak. A 2006-os Világbajnokság alatt a stadion hivatalos neve „FIFA WM-Stadion München” volt. A VB nyitó meccsét is itt játszották. A stadionban nemzetközi, Bajnokok Ligája és UEFA Kupa mérkőzéseken 66 000 néző fér el, mivel ezeken állóhely nem engedélyezett. Bundesliga- és Német (DFB) Kupamérkőzéseken közel 70 000 néző figyelheti a meccseket. 2012-ben az itt rendezték az UEFA-bajnokok ligája döntőjét.

A stadion rövid leírása

106 páholy van a stadionban, egyenként 1374 ülőhellyel, valamint 3 gyermekfelügyelő hely, 550 wc, egy nagy bolt a Bayern München cikkeivel, és számos kisebb elárusítóhely. A parkolóház a legnagyobb Európában, 10 500 autó számára van hely. A nézőket a rendezvények alatt tető védi, de a játékfelületet nem.

Attól függően, hogy melyik csapat játszik, az egész stadion vagy kék vagy piros színben világít. Formája után „gumicsónak”-nak is becézik.

Az építés kezdete 2001. október 21-e volt, a nyitómeccs 2005. május 30-án volt, barátságos mérkőzés a TSV 1860 München és az 1. FC Nürnberg között.

A stadion 340 millió €-ba került, a város és az állam még 210 millió €-t adott tereprendezésre és az infrastruktúrára. AzAllianz AG egy leányvállalatán keresztül jelentős összeggel támogatta az építkezést, ezért cserébe az épület 30 évig viseli a cég logóját. Azokon az futballmérkőzéseken azonban, amelyeket az Allianz AG nem szponzorál (mint például az UEFA bajnokságok, vagy a 2006-os világkupa), a logót leszerelik vagy letakarják.

Az építkezés utolsó szakaszában őrizetbe vették az építtető cég elnökét, ifjabb Karl-Heinz Wildmosert, aki 2,8 millió euró csúszópénz ellenében a szükségesnél magasabb áron kötött szerződést egy Alpine nevű osztrák kivitelezővel. Néhány héttel az épület átadása előtt el is ítélték, 4 és fél éves börtönbüntetést kapott.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top