Interjúk és nyilatkozatok

Rummenigge interjú

Kalle többek között az átigazolásokról, a TV-s bevételekről, Schweinsteiger és Guardiola lehetséges szerződéshosszabbításáról, valamint Lahm esetleges szerepéről beszélt a Weltnek.

kall

Die Welt: A Wolfsburg a közeljövőben képes lehet a Bayernnel a Bundesliga címért küzdeni?
Rummenigge: A wolfsburgiak a jövőben már nem lesznek elégedettek a második helyezéssel. Nagy nyomást helyeznek ránk. Megváltoztatták a filozófiájukat. Korábban a mennyiségre mentek, Klaus Allofs és Dieter Hecking alatt viszont most minőséget vásárolnak. Időközben készen állnak nagyobb összeget is játékosokba invesztálni, lásd Kevin de Bruyne vagy Andre Schürrle esetét. De Bruyne megszerzése telitalálat volt, ez a játéktéren is megmutatkozik. Mindig mondtam: A megfelelően befektetett pénz is képes a gólszerzésre.

És a pénz csábítja a játékosokat az átigazolásokra is. De Bruyne hamarosan a Bayern játékosa lesz?
Nem kérdés, hogy nagyszerű szezont játszik és hihetletlenül fontos a VFL számára. Viszont 2019-ig aláírt a Wolfsburghoz, de azt is olvastam, hogy többet is fog keresni ott. Egyvalamit nem szabad elfeledni.

Éspedig?
20 topjátékossal rendelkezünk. Philipp Lahm és Thiago a sérüléseik után játszanak és edzenek, Javi Martínez is közel a visszatéréshez. Oda kell figyelnünk, hogy tartsuk az egyensúlyt. Az elmúlt év összes átigazolása fontos szerepet játszott. Arra kell vigyáznunk, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

A szakértők úgy gondolják, egy belsővédő és egy szélsővédő jót tenne a csapatnak.
Egy új belsővédőre egyáltalán nem látok igényt. Nálunk van a legjobb kínálat Európában: Jerome Boateng, Mehdi Benatia, Holger Badstuber és Dante, akit legutóbb kritikák értek.  Az átigazolások szemszögéből általában van egy menetrendünk.

Azaz?
Legkorábban áprilisban foglalkozunk az átigazolásokkal. Ki akarjuk várni, a sérültek hogyan térnek vissza, majd az edzővel megbeszéljük mit akarunk. Korábban megpróbáltuk az átigazolásokat lehetőleg korán végigvinni. Most tovább kivárunk. Ma még nem tudjuk: Mit csinál a Real Madrid? Mit tesz a Manchester United? Ki lesz elérhető a piacon? Főleg a dél-európai klubok igazolnak későn. Úgy gondolom, hogy a jövőben több és több német klub is így fogja kezelni a dolgokat. Meghatározó egy filozófiával rendelkezni. Nekünk van egy.





Az angol Premier League klubjai 2016-tól három évig kereken 7 milliárd euróra tesznek szert a TV-s bevételekből. A Bundesliga a 2016/17-es szezonra 835 milliót. Mennyire aggódik az ellentmondás miatt?
Ezen a héten az Arsenallal az utolsó angol klub is kiesett a Bajnokok Ligájából, de az Európa Ligát sem képviseli már szigetországi csapat, habár ezeknek a kluboknak most lényegesen több pénz áll rendelkezésükre, mint nekünk Bundesliga kluboknak. Ez egy olyan kudarc, amely a brit labdarúgás önmagának okozott. Viszont tartok attól, hogy az angolok a jövőben jobban befektetik a pénzüket és ezáltal összességében jobbak lesznek.

Az angol TV szerződések azt jelentik, hogy a német kluboknak a jövőben magasabb összeget kell fizetni?
Egyrészről igen. Másrészről nem, hiszen a pénz egy tudatos szinten ingázik. A nemzetközi élvonalban az átigazolási összegek és a fizetések tovább fognak emelkedni. Ez meggyőződésem.

Apropó szerződések: Schweinstegeré 2016-ban jár le. A Bayern sok profi esetében hosszabbított hasonló időszakban. Vele miért nem?

A múlt nyáron beszéltem az ügynökével. Őt és Bastiant is informáltuk, hogy Manuel Neuer, Philipp Lahm és Thomas Müller szerződését meghosszabbítottuk. Hallani akartam Bastian véleményét, hogy szeretne-e negyedikként is aláírni – valamint hogy hogy képzeli az általános terveit. Válaszul azt kaptam, hogy Bastiannak fogalma sincs róla. Nyáron újra összeülünk.

Schweinsteiger 17 éve játszik a Bayernben. Elképzelhető egyáltalán a távozása?
Bastian egy nagyon kedvelt játékos, aki a Bayernnél mindent átélt. Nem véletlenül hívják őt a szurkolók „Fusßballgott”-nak. A dolgai tervezésében olyan ember, mint az edzőnk, Pep Guardiola. Olyasvalaki, aki nem tudja egy évre előre, mi fog történni.

A Manchester City és a katari szövetség is érdeklődhet Guardiola iránt. Tart attól, hogy az edző elhagyja a klubot? A 2016-ig szóló szerződését eddig még nem akarta meghosszabbítani.
A katari VB-ig még hét év. Ezenkívül tudni vélem, hogy gondolkodik Pep. Mi egy nagyon jó bizalmi kapcsolatban vagyunk, beletudom képzelni magam a helyébe. Amióta az Interben szerepeltem, megváltozott a gondolatmenetem is. Korábban mindig ötéves szerződéseket akartam. Az olasz időszakom óta sokkal inkább a mának élek. Az igazgatósági szerződésemet csak a régi lejárta előtt két hónappal újítottam meg.

Azaz?
Megoldást fogunk találni. Tudom, hogy Pep és a családja nagyon jól érzik magukat Münchenben. Semmi nem szól azellen, hogy 2016 után is ő legyen az edzőnk. Nagyon fontos kulcsszerepet látok benne a sikertörténetünkben, amelyet éppen most élünk. Tudja, hogy teljes a bizalom az irányába. És azt is, hogy mindig egy jó csapatot állítunk a rendelkezésére.

A jövőben továbbtekintve: Philipp Lahm hosszútávon egy jelölt az ön posztjára?
Van pár jelöltünk: Philipp, Manuel, Thomas, Bastian. Ők nem csak jó labdarúgók, hanem kiváló emberek is. Megbízom bennük. Amikor munkába álltam, 50 millió euró bevételünk volt. Mára ez több mint 500 millió. Philipp szerződéshosszabbításakor elmondtam neki: Ha van érdeklődésed, értesíts minket és felkészítünk.

Hogysmint az egykori főnőkkel Uli Hoeneß-szel, aki most kijáróként az utánpótlásban dolgozik?
Uli jól érzi magát a feladataival. Rendszeres kapcsolatban állok vele. Olyan benyomást kelt, hogy a méltósága egy darabját visszakapta. A börtönidőszak nehéz volt számára.

Beszélt már vele egy lehetséges elnökségbe való visszatérésről?
Nemrég beszéltem vele erről, amire azt mondta, még nem tudja. Valamikor újra elfog játszani a gondolattal.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top